adscode
adscode

İlk kez başarı sıralaması şartı uygulanacak alanlar açıklandı

Bugün üniversite kontenjanlarını açıklayan YÖK, ilk kez başarı sıralaması şartı uygulanacak alanları da bildirdi.

İlk kez başarı sıralaması şartı uygulanacak alanlar açıklandı
Eğitim

Özel yetenek sınavıyla öğrenci alan öğretmenlik programlarında başarı sırası, daha önce kamuoyuna açıklandığı şekliyle bu yıl ilk kez uygulamaya konulacak. 2020-YKS'de özel yetenek sınavı ile öğrenci alan öğretmenlik programlarına başvuru yapabilmek için TYT'den en düşük 800 bininci başarı sırası şartını karşılamak gerekecek.

Bu barajı aşan öğrenciler, özel yetenek sınavı ile ilgili programlara kaydolacaklar. YÖK'ün almış olduğu bu kararın arkasında, her sene daha az başarılı öğrencilerin bu programlara yerleştiği ve bunun öğretmenlik mesleği için olumsuz bir girdi olduğu düşüncesi yatıyor. Merkezi yerleştirme ile öğrenci alan diğer öğretmenlik programlarına en düşük 300 bininci sıradan öğrenci yerleşirken özel yetenek ile öğrenci alan öğretmenlik programlarına 1 milyon 761 bininci sıradan öğrencilerin kaydolması ve öğretmenlik programları arasında başarı sıralaması açısından yaklaşık farkın 1 milyona dayanmasının, "vahim" olduğu değerlendirildi.

Bunun yanında eczacılık ve diş hekimliğinde başarı sırası şartı uygulaması, bu yıl sisteme girecek. Eczacılık için en düşük başarı sırası şartı 100 bin, diş hekimliği için 80 bin olacak.

Adalet Bakanlığı da olmak üzere paydaşların görüşleri dikkate alınarak hukuk fakültelerinde geçen sene 190 bin olan başarı sıralaması şartı, bu sene için kamuoyuna duyurulduğu şekliyle 125 bin olacak. Bu sene hukuk fakültelerine kayıt olacaklar için önemli bir değişiklik daha söz konusu olacak. Yeni YÖK'ün son 5 yıldır üzerinde durduğu ve gündemde tuttuğu meslek icra sınavı da Yargı Reformu kapsamında yasal zemine kavuştu. Hukuk fakültelerinin kontenjanları bu yıl 16 bin 327 olarak belirlendi.

Öte yandan, yapılan değerlendirmeler ve rasyonel planlamalarla ziraat-tarım ve doğa bilimleri fakültelerinin mühendislik dışı programlarının kontenjanı 6 bin 467, mimarlık programlarının kontenjanı 7 bin 985, temel bilimlerin kontenjanı 10 bin 622, ilahiyat-İslami ilimler fakültelerinin kontenjanı 19 bin 353 olarak belirlendi.


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)