adscode
adscode

İlk kez öğrenci alacaklar

Siber güvenlik, açık deniz sondaj teknolojisi gibi farklı programlara bu yıl ilk kez öğrenci alınacak. Kılavuzda, Boğaziçi Hukuk gibi adayları heyecanlandıran yeni programlar da var.

İlk kez öğrenci alacaklar
Üniversite
Güncelleme : 01-Aug-22 12:33

Üniversite tercihlerinde ikinci güne girildi. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nin (ÖSYM) 2022 Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’nu dün yayımlamasıyla listeler de oluşturulmaya başlandı. Milliyet'ten Aysel Bozan Yılmaz'ın haberine göre adayların bir kısmı sınava hazırlanırken tercih edeceği bölümlere karar vermişti, bir kısmı elindeki puan ve başarı sırasıyla kazanmak istediği programlar arasından tercihini yapmaya çalışacak. Bir kısmı ise hâlâ ne istediğine karar verebilmiş değil. Aralarında yüksek başarı sırasına sahip olanlar da var. Kararsızlığın en büyük sebebi, “İleride seçtiğim bölüm geçerliliğini yitirir mi?” kaygısı. Farklı alanları denemek, yurt dışına gitme fırsatı yakalamak isteyenler de tercihlerinde ince eleyip sık dokuyor.
Adayların bu arayışlarının yanı sıra çağın getirdiği gelişmeler, üniversitelerde yeni bölümler açılmasına da vesile oluyor. Diğer taraftan gözde programlara ilgi azalmayınca, örneğin hukuk gibi programları açan üniversite sayısı artıyor. Bu yıl da yeni açılan, çok sayıda program bulunuyor. Kılavuzu, bu gözle incelemenizde yarar var.

İhtiyaca yönelik bölümler

Yeni açılan programlar arasında, iş dünyasının talepleri de dikkate alınıyor. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) bu kapsamda, insan kaynağı ihtiyacına yönelik yeni bölümler açtığını duyurdu. Bu bölümler arasında, İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde Siber Güvenlik; Necmettin Erbakan Üniversitesi’nde CNC Programlama ve Operatörlüğü, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi’nde Açık Deniz Tabanı Uygulamaları Teknolojisi ve Açık Deniz Sondaj Teknolojisi bölümleri yer alıyor. Yine daha önce ön lisans programı olan emlak ve emlak yönetimi bölümü ise bu yıldan itibaren Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi’nde lisans programı olarak eğitim vermeye hazırlanıyor.
YÖK, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Açık Deniz Sondaj Teknolojisi ve Açık Deniz Tabanı Uygulamaları Teknolojisi programlarına kayıt yaptıran öğrencilere aylık 3 bin TL eğitim bursu sağlanacağını açıkladı. İstihdam olanağı bulunan bu programlara burslarla adayların ilgisinin artırılması hedefleniyor.

Puanı benzer olacak

Bu programlar yeni olduğu için puanları yok ancak açıldıkları üniversitenin benzer programlarından çok düşük olmayacağı tahmin ediliyor. Örneğin Boğaziçi Hukuk yeni açıldı ancak diğer programlarında olduğu gibi en yüksek başarı diliminden öğrenci alacaktır. Eşit Ağırlık puan türündeki Psikoloji programına ilk 1500’den öğrenci alan üniversitede, Hukuk Fakültesi’ne de en yüksek dilimdeki adayların girebileceği öngörülüyor.

Yine geçen yıl kontenjanlarını dolduramayan programlarda da taban puan oluşmamış durumda. Kılavuzda yeni açılan programlarda puan sütununda (- - - -) işareti yer almakta. Kontenjanı 2021-YKS Merkezi Yerleştirme ile dolmayan programlarda hiçbir işaret bulunmuyor.
Önceki yıllarda dolmayan programlar, düşük başarı sırasına sahip adayları umutlandırıyor. Ancak bu yıl, geçen yıllardan farklı olarak, öncelikle aday sayısının çok olduğu unutulmamalı. Yine ekonomik kaygılarla pek çok adayın vakıf üniversiteleri yerine devletlere yöneleceği hatta büyük şehirlerdeki yaşam maliyeti de dikkate alınarak, herkesin bulunduğu şehirde okumayı tercih edeceği öngörülüyor. Tüm bu değişkenler nedeniyle adayların, nasıl olsa puanı yok, rahatlıkla girerim diye düşünmemelerinde yarar var. Bu programların başarı sıralarını, benzer üniversitelerdeki programlarla karşılaştırmak en sağlıklı yöntem olacaktır. Bu detayların dikkate alınması, adayları hatalı tercih yapmaktan koruyacaktır.

YENİ AÇILAN PROGRAMLAR VE KONTENJANLARI

ÖSYM’nin yayımladığı 2022 Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’na göre bu yıl ilk kez öğrenci alacak programlardan bazıları şöyle:

Ankara Üniversitesi

Yapay Zekâ ve Veri Mühendisliği 25

Yazılım Mühendisliği 25

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi

Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği 40

Boğaziçi Üniversitesi

Hukuk Fakültesi 70

Gaziantep İslam Bilim ve Teknoloji Üniversitesi

Fizyoterapi ve Rehabilitasyon 30

Tıp 60

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa

Eczacılık Fakültesi (İngilizce) 40

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi

Hukuk 60

Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi

Uçak Mühendisliği (İngilizce) 25

Bilgisayar Mühendisliği (İngilizce) 25

Elektrik-Elektronik Mühendisliği (İngilizce) 25

Bitki Koruma 20

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi

Açık Deniz Sondaj Teknolojisi 30

Açık Deniz Tabanı Uygulamaları Teknolojisi 30

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi

Beslenme ve Diyetetik 30

Çankırı Karatekin Üniversitesi

Evde Hasta Bakımı 50

Dokuz Eylül Üniversitesi

Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri 40

İstanbul Ticaret Üniversitesi

Siber Güvenlik 6

Siber Güvenlik (%50 İndirimli) 34

Necmettin Erbakan Üniversitesi

CNC Programlama ve Operatörlüğü 20

Döküm 20

Kaynak Teknolojisi 20

Kontrol ve Otomasyon Teknolojisi 20

Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi

Emlak ve Emlak Yönetimi 40


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)