adscode
adscode

In - Out meslekler?..

Hemen her şey öylesine hızlı değişiyor ki, onlardan birisi de meslekler. Mesleki değişim ise eğitimle iç içe. Eğitim yerinde sayarken mesleklerin transformasyon geçirmesini beklemek hayal olur. Peki, bu boşluğu başka kurumlar doldurur mu?

In - Out meslekler?..
Milliyet Diyalog
Güncelleme : 02-Dec-21 17:08

Önümüzdeki yıllardaki değişimin bugünkünden çok daha hızlı olacağı kesin ve maalesef pek çok kurum gibi okullar ve eğitim sistemleri de bu değişimin hızına ayak uyduramayacak.

İşte bu noktada ya eğitim sistemleri ve öğretim kurumları kendini değiştirecek ya da ortaya çok daha farklı kurumlar çıkacak…

 

Modüler eğitim sistemi yani ihtiyaca göre eğitim modeli kesinlikle yaşamın bir parçası haline gelecek.

Zorunlu temel eğitimden sonra, bugünkü modellerin ayakta kalma süreçleri çok da uzun olmayacak.

Dershane benzeri ama akademik eğitim değil, yetkinlik kazandıran kurumların bir adım öne çıkacağı kesin. Çünkü gençler artık diploma değil, bir an önce bir meslek edinip hayata atılmak istiyor…

Bu çerçevede aşağıdaki habere bir göz atmakta yarar var!..

 

Diploma değil yetkinlik

ManpowerGroup Yetenek Açığı Raporu'na göre yetenek açığı tüm dünyada artarak yüzde 69 seviyesine ulaştı. Dünya genelinde her 10 işverenden neredeyse 7'si yetenekli işgücü bulmakta zorlandığını belirtiyor. 42 ülkeden 19 binin üzerinde işverenin katılımıyla yapılan araştırmanın sonuçlarına göre küresel çapta yetenek açığı yüzde 69 seviyesine ulaşırken, yetenek açığının yüzde 83 olarak ölçüldüğü Türkiye, Fransa (yüzde 88), Romanya (yüzde 86), İtalya (yüzde 85) ve İsviçre (yüzde 83) ile birlikte araştırmaya dahil olan 42 ülke arasında işverenleri boş pozisyonları doldurmakta en çok zorlandığı ilk altı ülke arasında yer aldı. Personel alımında en az zorlananlar ise Çin (yüzde 28) ve ABD (yüzde 32) olarak sıralandı.

Pandemiden en çok etkilenen sektörler, çalışanlarını geri getirmeye başladıkça üretim, konaklama, eğlence ve seyahat sektörlerinde talebin güçlendiği gözleniyor.

Türkiye'de talebin en çok arttığı roller şöyle sıralanıyor: İmalat/Üretim, Operasyon/Lojistik, Satış/Pazarlama, BT/Veri, Yönetim/Ofis Desteği, İnsan Kaynakları, Ön Büro.

 

Küresel çapta talebin en çok arttığı roller şöyle: Veri Analistleri & Bilim İnsanları, Yapay Zekâ & Makine Öğrenme Uzmanları, Büyük Veri Uzmanları, Pazarlama & Strateji Uzmanları, Proses Otomasyon Uzmanları, İş Geliştirme Profesyonelleri, Dijital Dönüşüm Uzmanları, Bilgi Güvenliği Analistleri, Yazılım & Uygulama Geliştiricileri, Nesnelerin İnterneti Uzmanları.

Küresel çapta talebin azaldığı roller ise şöyle: Veri Giriş Elemanları, İdari & Yönetici Sekreterleri, Hesap, Defter Tutma & Bordro Elemanları, Muhasebeciler & Denetçiler, Montaj & Fabrika Çalışanları, İşletme Hizmetleri & İdari Yöneticiler, Müşteri Hizmetleri Çalışanları, Genel & Operasyon Müdürü, Mekanik & Makine Tamircileri, Malzeme Kaydı & Stok Tutma Elemanları.

Araştırma bulgularına göre işverenlerin yüzde 69'u tam zamanlı iş yerine dönüşün daha verimli olduğu görüşünü belirtirken, yüzde 11'i ağırlıklı iş yerinde olmak üzere karma çalışma modelinin daha verimli olduğu görüşünü bildiriyor.

 

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)