adscode
adscode

İnternet yasası Abdullah Gül'e ulaştı. Gözler Köşk'te!

TBMM, internette yapılan yeni düzenlemeleri de kapsayan torba yasayı dün onay için cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e gönderdi. Gül, yasayı onaylayabilir. Onaylanmazsa geri gönderecek. Bu durumda yasa değişiklik…

İnternet yasası Abdullah Gül'e ulaştı. Gözler Köşk'te!
Türkiye'den Haberler
Şimdilik anayasa uyarınca, Gül'ün son kararı vermesi için önünde 15 gün gibi bir süre var. Bu demek oluyor ki son tarih 25 Şubat.

Cumhurbaşkanı ne yapabilir

* ONAY: Gül, 15 gün içinde herhangi bir günde yasaya onay verebilir. Bu durumda yasa yayınlanmak üzere başbakanlığa gönderilir; en geç bir gün sonra da Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girer.

* YENİDEN GÖRÜŞÜLMEK ÜZERE İADE- Cumhurbaşkanı Gül'ün yasayı TBMM'ye iade etme yetkisi de bulunuyor. Bu durumda, yasanın Genel Kurul'da tekrar görüşülür.
Ancak bu aşamada da iki olasılık var:

TBMM İADE EDİLMİŞ YASAYI;

 - AYNEN GEÇİRİR- TBMM Genel Kurulu,  Gül'ün onayladığı yasayı değişiklik yapmaksızın  Genel Kurul'dan tekrar geçirir. Bu durumda Cumhurbaşkanı'nın yasayı bir kez daha TBMM'ye gönderme yetkisi bulunmuyor. Tek seçeneği onaylayarak Başbakanlığa göndermek.

- DEĞİŞİKLİK YAPARAK GEÇİRİR- Cumhurbaşkanı'nın Meclis'e geri gönderdiği yasa metninin, Genel Kurul'da ele alınması sırasında en ufak bir değişiklik bile yapılsa bu Cumhurbaşkanı'na yasayı yeniden iade etme yetkisi verir.
ya da
* CUMHURBAŞKANI İADE EDİLİP, TEKRAR GEÇİRİLEN YASAYI Anayasa Mahkemesi'

NE GÖTÜREBİLİR- Cumhurbaşkanı, önüne ikinci kez gelen yasayı onaylamak zorunda. Ancak onayladıktan sonra yasayı Anayasa Mahkemesi'ne götürme yetkisini kullanabilir.
 
5651 nolu yasa için artık gözler Çankaya Köşk'te... Bakalım neler olacak.

- Bilgi Çağı

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)