adscode
adscode

İran'da 650 kız öğrenciyi zehirlediler: Sağlık Bakanı skandalı doğruladı

İran'da bir lisede 650 kız öğrencinin kasten zehirlendiği ortaya çıktı. Olayı doğrulayan İran Sağlık Bakanı Yunus Panahi "Anlaşılan o ki bazıları tüm okulların, özellikle de kız okullarının kapatılmasını istiyor” dedi.

İran'da 650 kız öğrenciyi zehirlediler: Sağlık Bakanı skandalı doğruladı
Dünyadan Haberler
Güncelleme : 01-Mar-23 14:04

İran’da en az 650 kız öğrencinin ‘kontrollü biçimde’ zehirlendiği ortaya çıktı. Öğrencilerin çoğu solunum sıkıntısı, baş dönmesi ve yorgunluk gibi şikayetlerle hastaneye kaldırıldı.

BBC'nin ortaya çıkardığı olayı, İran Sağlık Bakanı Yunus Panahi doğrulayarak soruşturma açtıklarını söyledi ve “Anlaşılan o ki bazıları tüm okulların, özellikle de kız okullarının kapatılmasını istiyor” dedi. ‘Zehrin malzemelerin piyasada bulunabilen malzemelerden oluştuğunu’ söyleyen Panahi ‘zehrin öldürücü olmadığını ve paniğe yer olmadığını’ da sözlerine ekledi.

İlk zehirlenme vakaları 30 Kasım 2022’de, Kum’daki Nur Teknik Lisesi’nden 18 kız öğrencinin hastaneye kaldırılmasıyla görüldü. O günden bu yana ilde 10’dan fazla kız öğrencide benzer semptomlar görüldü. Şubat ortasında Kum’daki valilik binası önünde en az 100 kişinin katıldığı bir protesto örgütlendi. Sosyal medyada paylaşılan bir videoda veliler, ‘hükümetin çocuklarını korumakla yükümlü olduğunu, ellerinden gelen tek şeyin çocukları okula göndermemek olduğunu’ belirtti.

'MAHSA AMİNİ GÖSTERİLERİNİN İNTİKAMI MI?'

Veliler “Kızlar evlerinden çıkamasın istiyorlar” diyor, ancak çocuklarının güvenliği ve sağlığı için online eğitim talep ediyor. İranlılar, genç kızlara yönelik saldırıların kitlesel hükümet karşıtı protestoların intikamı olup olmadığını sorguluyor.

İran’da 22 yaşındaki Mahza Emini ‘örtünme kurallarına uymadığı’ gerekçesiyle ahlak polisi tarafından gözaltına alındıktan sonra 16 Eylül’de hayatını kaybetmişti. Cinayet İran genelinde kitlesel sokak eylemlerini başlattı. Kadınların sürüklediği eylemlere tüm dünyadan destek geldi.

KARAR


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)