adscode
adscode

İş Yerleri Boşaldı Meydanlar Doldu

KESK VE SAĞLIK ÖRGÜTLERİNİN GREVİ İSTANBUL'DA YÜKSEK KATILIMLA GERÇEKLEŞTİRİLDİ

İş Yerleri Boşaldı Meydanlar Doldu
Haberler

KESK ve sağlık örgütlerinin düzenlediği grev başarılı ve coşkulu geçti. Hastanelerden, okullara, vergi dairelerinden adalet saraylarına kadar birçok kamu kuruluşunda hizmet verilmedi. Kamu emekçileri, ücretsiz sağlık ve eğitim hizmeti için, insanca yaşam, eşit işe eşit ücret, sendikal örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılması, baskı ve sürgünlere son verilmesi, halkların kardeşliği talepleri ile greve çıktı.

İstanbul’daki kamu emekçileri üç koldan Beyazıt’a yürüdü. Sabah saatlerinden itibaren sağlık örgütleri hastanelerde “Halk Meclisleri” kurup sözü hastalara verirken, bildiri de dağıtarak neden grevde olduklarını anlattı.

İstanbul Tıp Fakültesi’nde çalışan sağlık emekçileri ve öğrenciler, hasta ve yakınlarını da yanlarına alarak Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’ne yürüdü.

Buradaki sağlık çalışanları ile birlikte üçüncü kolu oluşturan sağlık emekçileri, diğer KESK üyeleri ile Yusufpaşa’da birleşti.

İNSANCA YAŞAM İÇİN GREVDEYİZ

Çapa’dan yürüyüşe geçen KESK üyelerine Sendikal Güç Birliği Platformu’nu oluşturan Petrol-İş, Hava-İş, Tek Gıda-İş, Tez Koop-İş, Kristal-İş, Belediye-İş, TÜMTİS, Deri-İş üyeleri ile birliğin içinde olmayan Haber-İş, Yol-İş, TMMOB, DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün, Birleşik Metal-İş, Genel-İş, Nakliyat-İş, BDP Milletvekili Sebahat Tuncel, CHP Milletvekili Süleyman Çelebi, ÖDP Genel Başkanı Alper Taş, Emek Partisi İstanbul İl Başkanı Güven Gerçek, Halkevleri, TKP ve dergi çevreleri de destek verdi.

Kortejin en önünde “İnsanca bir yaşam için grevdeyiz” pankartı taşındı.

Yürüyüşte SES, BES ve Eğitim Sen üyelerinin kitleselliği dikkat çekerken, grevin de özellikle bu iş kollarında etkili olduğu kaydedildi.

EMİNÖNÜ’NDEN YÜRÜDÜLER

Anadolu Yakasındaki hastaneler ile vergi dairelerinde greve katılım yüzde yüze yakın oldu. Eğitim Sen üyesi öğretmenlerin de greve çıkması nedeniyle okullarda eğitim yapılamadı. Kadıköy, Ataşehir ve Maltepe belediyelerinde çalışan memurlar da greve çıktı. İşyerlerinde açıklamalar yapan kamu emekçileri, saat 10’dan itibaren Kadıköy’den vapurlarla Eminönüne geçti. Burada kortejler oluşturan kamu emekçileri, Beyazıt’a yürüdü. Milli Eğitim Müdürlüğü binasının önünden geçerken duran eğitim emekçileri, eğitimi ticareleştirecek olan politikaları protesto etti.

ORTAK MÜCADELE ÇAĞRISI

Her iki yürüyüş kolunun birleşmesinin ardından Beyazıt Meydanı tamamen doldu.

İstanbul Üniversitesi ana kapısına “Bu işyerinde grev var” pankartı asıldı.

İstanbul Üniversitesinden toplu olarak çıkan üniversite öğrencileri ellerine taktıkları kelepçelerle arkadaşlarının tutuklanmasını protesto etti. Meydanda konuşmalar başlamadan önce de bir grup gazeteci DİHA ve Gündem Gazetesi çalışanların gözaltına alınmasını kamera ve fotoğraf makinelerini yere bırakarak protesto etti. Kamu emekçileri ise “Özgür basın susturulamaz” sloganı ile gazetecilere destek verdi.

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) adına Milletvekilleri Levent Tüzel, Sırrı Süreyya Önder, Sebahat Tuncel ve Ertuğrul Kürkçü’nün gönderdiği destek mesajı okundu.

Mitingde ilk olarak Sendikal Güç Birliği Platformu (SGBP) adına söz alan Hava-İş Genel Başkanı Atilay Ayçin, AKP’nin politikalarını eleştirerek, ortak mücadele çağrısı yaptı.

DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün de saldırı politikalarına, tutuklamalara karşı Beyazıt meydanını dolduranların nasıl mücadele edilmesini gerektiğini ilan ettiğini dile getirdi.

BİRLEŞİK EMEK HAREKETİ YARATACAĞIZ

TTB adına konuşan Merkez Konsey üyesi Osman Öztürk, Türkiye’de hükümet ve Sağlık Bakanlığının ellerinin hastaların cebinde olduğunu söyledi. Sağlıkta reform adı altında yürütülen politikalarda cicim aylarının bittiğine dikkat çeken Öztürk, artık ilaç başına katkı payı alınacağını, yeşil kartların iptal edildiğini, herkesin prim ödemek zorunda olduğunu, tüm hastalardan katkı payı alınacağını dile getirdi.

Türkiye’deki sağlıkçıların hükümetin politikalarından mutsuz olduğnu söyleyen Öztürk, “Adınızın ak olduğunu söylüyorsunuz, ancak önemli olan alnınızın ak olmasıdır. Sizin alnınızın karasını, bizim beyaz önlüklerimiz bile temizleyemez” diye konuştu.

KESK Genel Sekreteri İsmail Hakkı Tombul ise AKP’nin saldırılarına karşı Türkiye genelinde kamu emekçilerinin taleplerini haykırdığını kaydetti.

Bülent Arınç’ın KESK’i hedef alan konuşmasına tepki gösteren Tombul, hükümetin Memur-Sen ile beraber kamu emekçilerini hedef alan politikalarına izin vermeyeceklerini söyledi.

AKP’nin kamu emekçilerinin grev ve toplusözleşme hakkı vereceğini söylediğini hatırlatan Tombul, ancak hazırlanan yeni düzenlemede bu hakların yine olmadığını dile getirdi.

*****

Tombul, bundan sonra alanlarda ve işyerlerinde birleşik emek hareketini yaratmanın en önemli görev olduğunu kaydetti.

 

 

KAMU-SEN VE MEMUR-SEN’İN KARARINA RAĞMEN ÜYELERİ GREVE KATILDI

KESK ve sağlık örgütlerinin çağrısı ile yapılan greve Kamu-Sen ile Memur-Sen konfederasyon düzeyinde katılmadı. Konfederasyonlarının greve katılmama kararına rağmen işyerlerinde bu iki konfederasyona üye memurlar greve katıldılar. Özellikle hastanelerde ve vergi dairelerindeki Kamu-Sen ve Memur-Sen üyeleri de greve çıktı. Kamu-Sen ve Memur-Sen üyelerinin büyük çoğunlugu yapılan yürüyüşe katılmazken, işyerlerinde çalışmadan bekledi.

SAĞLIKÇILAR VE HASTALAR KHK’YI VETO ETTİ

Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma hastanesinde grev yüzde yüze yakın katılımla gerçekleşti.Grevci emekçiler sabahın erken saatlerinde hastanenin bahçesine grev çadırını kurdu. Daha sonra niçin greve gittiklerini anlatan bildiriler dağıtan sağlık emekçileri hasta ve hasta yakınlarından destek gördü.

Bildiri dağıtımından sonra hastane başhekimliği önüne toplanan sağlıkçılar burada Şişli Etfal Sağlık Meclisini kurdu. Hasta ve hasta yakınları, doktorlar, hemşireler ve hastane işçilerinden oluşan Meclis AKP Hükümeti’nin çıkarmış olduğu 663 sayılı Kanun Hükmündeki Kararnameyi oyladı. Ellerindeki kırmızı kartlarla 663 Sayılı KHK’ya hayır oyu veren emekçiler AKP Hükümeti’nin sağlıkta dönüşüm adı altında çıkardığı yasaları da tek tek oylayıp veto etti. Oylamadan sonra meclis birleşenlerinden doktor, hemşire, hastane işçisi ve bir hasta söz alarak yaşadıkları sorunları dile getirdi.

Sağlıkçılar adına basın açıklamasını okuyan Cevher Tosun AKP Sağlık emekçilerinin iş güvencesi, insanca yaşayacak ücret güvencesi, demokratik çalışma ortamı, mesleki bağımsızlık, eşti, ücretsiz, nitelikli ve anadilinde sağlık hizmeti hakkı talepleri olduğunu vurgulayarak bu talepleri için mücadeleye devam edeceklerini, mücadeleye halkı da katarak süresiz grevleri örgütleyeceklerini dile getirdi.

KARARNAMEYİ ÇÖP KUTUSUNA ATMAK İÇİN

Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi doktarları, hemşireleri, sağlık memurları, taşeron işçileri greve 10.30’da Başhekimlik önünde yaptığı basın açıklamasıyla başladı. SES Şişli Şubesi, Eğitim Sen 3 Nolu Şube, DİSK Sağlık-İş, Türk Tabibler Birliği üyelerinin katıldığı Grev’e hasta yakınları ve sivil toplum kuruluşları da destek verdi. Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Meclisi adına basın açıklamasını Doktor Feray Kaya okudu.

Kaya yaptığı açıklamada en uzun gecede, en kısa günde, ışığın en az olduğu günde greve çıktıklarını belirtti.  Bütün Türkiye’yi sağlığına, sağlık hakkına sahip çıkmaya çağıran Kaya, "663 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin iktidar partisi milletvekillerinden bile kaçırılarak çıkartıldığını biliyoruz" dedi. Kaya sözlerini, gündönümü, günü uzatmak, aydınlığı çoğaltmak, karanlığı azaltmak için kararnameyi tarihin çöp kutusuna atmak için mücadele edilmesi gerektiğini belirterek bitirdi.

Açıklamada, hasta yakınları, siyasi parti temsilcileri ve sendika yöneticileri söz alarak birer konuşma yaptı.

MARMARA ÜNİVERSİTESİ’NDE BASKI

Sağlık emekçilerinin parasız ve nitelikli sağlık için yaptığı bir günlük grev eylemine Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yüzde 50 oranında katılım sağlandı. Birçok bölümde çalışmanın tamamen durduğu hastanede başhekim yardımcısı ve güvenlikçilerden oluşturduğu bir ekiple bölümleri dolaşarak bölüm sekreterlerine hasta kayıt açmaları yönünde baskı kurduğu ve hastalara da muayene yapmayan doktorlar hakkında suç duyurusu niteliğinde dilekçeyle başhekimliğe başvurulması istenildi. Güvenlik görevlilerinin grev içerikli afişleri tek tek söktüğü gözlendi.

HÜKÜMET SAĞLIKÇILARI DİKKATE ALMALI

Kartal Koşuyolu Kalp Damar Hastanesinde ve Kartal Lütfi Kırdal Devlet Hastanesinde grev başarıyla gerçekleşti. Koşuyolu Hastanesi baştabipliği önünde bir araya gelen sağlık emekçileri Lütfi Kırdal Polikilinikleri, Suzan Yazıcı Hastanesi Acil servisi ve Semiha Şakir Kadın doğum ve Çocuk hastanesi önünden geçerek Lütfi Kırdal Devlet Hastanesi Baştabipliği önüne geldi. Hastaların yoğun ilgi ve desteğini alan sağlık emekçileri adına bir açıklama yapan İstanbul Tabip Odası yöneticisi Süheyla Alkoç, "Biz yaptığımız hizmetle çocukları doğurtuyor, hastalara şifa veriyoruz. Sağlığın ticari bir mal olarak uygulanması, bu hizmetin aynı zamanda kalitesinin de düşmesine yol açacaktır" dedi. Alkoç, polikiliniklerde hizmetlerin durduğu yada aksadığını belirterek bu uyarılarının hükümet tarafından dikkate alınması gerektiğini, alınmazsa mücadeleyi sürdüreceklerini belirtti.

Daha sonra basın açıklamasını okuyan SES Anadolu Şube Yöneticisi Taner Demir, grevin temel amacının, sağlık emekçilerine iş güvencesi, demokratik çalışma koşulları, eşit, ücretsiz, nitelikli, ulaşılabilir ve anadilinde sağlık ve sosyal hizmet olduğunu belirtti. (İstanbul/EVRENSEL)


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)