adscode
adscode

İslam Ülkeleri Rektörleri Forumu'nun sonuç bildirgesi açıklandı

YÖK Başkanı Saraç, "Bu program Türkiye'nin bir markası haline geldi. Bir sonraki aşamada, Mevlana Değişim Programı'nın benzerlerini hedef ülkelerin kendi ülkelerinde kurarak entegrasyonunu sağlayacağız."…

İslam Ülkeleri Rektörleri Forumu'nun sonuç bildirgesi açıklandı
Eğitim
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, Mevlana Değişim Programı'nın Erasmus gibi uluslararası bir değişim programı olduğuna işaret ederek, "Bu program Türkiye'nin bir markası haline geldi. Bir sonraki aşamada, Mevlana Değişim Programı'nın benzerlerini hedef ülkelerin kendi ülkelerinde kurarak entegrasyonunu sağlayacağız. Bu da İslam ülkeleri arasındaki öğrenci ve öğretim üyesi hareketliliğinin nitelik bakımından daha üst düzeye çıkmasına katkı sağlayacaktır." dedi.

Saraç, İslam dünyasında yükseköğretim sistemleri ve üniversiteler arasındaki iş birliğinin geliştirilmesi amacıyla YÖK tarafından Bilkent Otel'de, "İslam Dünyasının Yükseköğretim Alanını Oluşturmak" temasıyla düzenlenen İslam Ülkeleri Rektörleri Forumu'nun sonuç bildirgesine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Bir çok ülkeden gelen rektörlerin 2 gün boyunca yoğun bir çalışma yürüttüğünü aktaran Prof. Dr. Saraç, "İslam Dünyası Yükseköğretim Alanının Oluşturulması Konferansı Ankara Bildirgesi 2017" adıyla bir sonuç bildirgesinin oluşturulduğunu belirtti.

Ankara'da 37 ülkeden 334 rektör ile gerçekleştirilen Rektörler Forumu'nun somut adımlarla üniversitelerarası iş birliği süreçlerini desteklemeyi hedeflediğini ifade eden Saraç, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayelerinde gerçekleştirilen toplantının kabul merasiminde, İslam dünyası ülkeleri arasında bir yükseköğretim alanı inşasının, bu ülkelerde kalkınma, toplamsal refah, teknolojik ve bilimsel gelişme için birlikte hareket etmelerinin öneminin vurgulandığını aktardı.

Forumda "özgün çözümler"
Daha önce yapılan rektörler forumlarının iş birliği yapmak için bir imkan sağladığına işaret eden Yekta Saraç, "Daha önce gerçekleşen forumlar akademisyenler arasında dostluklar oluşması, ilişkilerin güçlendirilmesi ve kurumlar arasındaki iletişim başlıklarında olumlu gelişmeler sağlamıştır. Bu forum ise daha vizyonel ve daha somut, ulaşılabilir hedeflerle gerçekleşmiştir ve devamında özgün çözümler geliştirme olgunluğuna sahip toplantı olarak öne çıkmaktadır." diye konuştu.

Saraç, Ankara Bildirgesi'nde üzerinde mutabık kalınan hususların bundan sonraki foruma kadar takip edileceğini söyledi.

Bildirgenin İslam ülkeleri arasında yeni bir yükseköğretim alanının oluşturulmasına yönelik yeni bir girişim olarak düşünüldüğünde heyecan verici ve cesaretlendirici bir girişim olduğunu vurgulayan YÖK Başkanı Saraç, "Elbette ki Rektörler Forumu, Ankara Bildirgesi'nden itibaren farklı bir boyut kazanmıştır." değerlendirmesini yaptı.

"Avrupa Yükseköğretim Sistemi'nden ayrışma değil"
Açıklamalarının ardından foruma ilişkin gazetecilere açıklamalarda bulunan Saraç, İslam dünyasında ortak bir yükseköğretim alanının oluşturulmasının Türk yükseköğretim sisteminin dahil olduğu Avrupa Yükseköğretim Sistemi'nden ayrışma anlamına gelmediğini dile getirdi.

AA

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)