İnternetle ilgili tüm kuralları belirleyen İnternet Tahsisli Sayılar ve İsimler Kurumu'nun (ICANN) .istanbul ve .ist alan adlarının kullanımına onay vermesinin ardından sistem faaliyete geçti.
Birçok alanda önemli projelere imza atan İstanbul Büyükşehir Belediyesi, internet erişiminde de söz sahibi oldu. ICANN'ın .com, .net, .org gibi uzantıların yerine .istanbul veya .ist alan adlarının kullanımına onay vermesinin ardından internet erişimi faaliyete geçti. Projenin tanıtım toplantısında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, küresel ölçekte internete yönelik tüm politikaları belirleyen ve yürüten tek kurum olan ICANN'ın İkinci Başkanı David Olive ile birlikte basın mensuplarının karşısına geçti.
İSTANBUL'UN DEĞİŞEN DÜNYADAKİ YERİ
İlk sözü alan ICANN Yönetim Kurulu Başkan Vekili David Olive, Türkçe olarak başladığı kısa konuşmasında, "Pek çok kişi İstanbul'u biliyor. Bunun farkındayım ama yakında internette herkes İstanbul'u bilecek” diyerek mesaj verdi.
Daha sonra söz alan İBB Başkanı Topbaş, bu projenin, İstanbul'un internet dünyasında söz sahibi olmasına önemli bir fırsat olduğunu söyledi. Topbaş, "Bugün İstanbul ve Türkiye için çok heyecan verici bir tanıtımda birlikteyiz. Değişen dünyada artık internet değişmez iletişim aracı olarak hayatımızda yerini aldı. Böyle bir süreçte bu gelişmeleri yakından takip eden belediyemiz, her alanda olduğu gibi bu alanda da varlığını hissettirme adımlarını attı. Bugün burada şehirlerin yarıştığı değil onun ötesinde odak şehir olma noktasında bir İstanbul var. İnovatik bir kent olmasını hep beraber takip ettik. Bugün burada tanıtımını yaptığımız ve ilk açılışını yapacağımız .ist veya .istanbul sadece Türkiye'de değil bölgesinde ve dünyada çok önemli bir açılımı sağlamış oluyor. Böylece dünyada Londra gibi Newyork gibi Roma gibi müracaat eden kentler arasına İstanbul da katıldı. Bölgede ve Türkiye'de tek İstanbul var” dedi.
"CİDDİ BİR REKLAM”
Projenin ciddi bir reklamın yanı sıra kullanıcıya önemli kolaylıklar da getireceğini kaydeden Topbaş, "Böylece bütün kurumsal firmalar olsun, sektörler olsun, İstanbul adıyla dünyaya açılacaklar. İnternete açılacaklar. Bu fırsatı vermiş oluyor. Bu ciddi bir reklamın yanı sıra önemli kolaylıklar da getirecek. Bugün gurur verici bir noktaya geldiğimizin ve uzun soluklu çalışmalar sonucunda internetin İstanbul'dan başladığını da haykırmış oluyoruz. Uluslararası firmalar başta olmak üzere veya buradaki tüzel kişiler, kamu kuruluşları başta olmak üzere, ileride bireysel alanlarda da kullanıma açacağımız sistem olarak İstanbul'u hem tanıtacak, hem İstanbul'dan dünyaya haykırmış olacak, dünya ile iletişim kurmuş olacak. .ist veya .istanbul milli ad olarak ortaya çıktığını söyleyebilirim. Bir milli ad olarak ortaya çıktı. Biz müracaat etmeseydik başka şehirler üzerinden gidilecekti. ‘.londra' veya ‘.roma' denilecekti. Ama şimdi .ist veya .istanbul denilecek. Bir milli marka ortaya çıktı. Bunun gelecek nesillere bir armağan olduğunu ifade etmek istiyorum. Gelecek kuşakların ‘iyi ki; alınmış' diyeceği bir adımı attık” şeklinde değerlendirmelerde bulundu.
"MEDENİYETLERİN BAŞKENTİ”
Dünyanın göz bebeği olan bir şehrin internette olmasının çok önemli olduğunu kaydeden İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, sözlerini şu ifadelerle noktaladı: "İnsanlık tarihinde 8 bin yıllık bir tarihten bahsediyoruz. ‘Medeniyetlerin başkenti' diyoruz. ‘İmparatorluklar başkenti' diyoruz. Dünyanın göz bebeği olan bir şehrin internette olması çok önemli ve anlam taşıyor. 27 Ocak bugün itibarıyla öncelikle tescilli dünya markalarına açıyoruz. Müracaatları buna göre alacağız. Tescilli dünya markalarının başvuruları alınacak. 1 Mart sonrası kamu kurumlarına açıyoruz. Türkiye markaları, STK'lar dernek ve vakıflar girebilecek. 10 Mayıs'tan itibaren ise tüm bireysel başvurular yapılacak. Yani isim üzerinden çoklu başvuru olursa müzayede yoluyla satışa çıkaracağız. Kim ne veriyorsa en yüksek verene kullanma hakkını vereceğiz. Hayırlı olsun Türkiye'ye dünyaya. Dünya markası ortaya çıktı.”