adscode
adscode

İstanbul'un 6 ilçesinde çocuk felci alarmı verildi

Çocuk felci Suriye iç savaşıyla birlikte Türkiye’yi endişelendiriyor. Hastalık tehdidi İstanbul’a ulaştı. Vali Mutlu ‘çok acil’ koduyla kurumlara 6 ilçede çocukların aşılanmasını istedi

İstanbul'un 6 ilçesinde çocuk felci alarmı verildi
Türkiye'de 1998'de tarihe karıştığı sanılan çocuk felci endişesi İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu tarafından İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı, 1. Ordu Komutanlığı ve Hudut Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü'ne gönderilen resmi yazıyla alarm halini aldı. Suriyeliler'in göç ettiği ilçelerden İstanbul'un çocuk felcinin görüldüğü Esenyurt, Fatih, Sultangazi, Küçükçekmece, Ümraniye ve Sancaktepe 'riskli' olarak değerlendirildi.

'Çok acil' kodlu resmi yazıda bu ilçelerle ilgili olarak, "İsmi geçen ilçelerde 0-59 ay yaş grubu tüm çocukların, yabancı uyruklu çocuklar dahil aşılanma durumuna bakılmaksızın kapı kapı dolaşarak iki doz çocuk felci aşısı ile aşılanması kararı alınmıştır. Çocuk felci aşısının 1. dozu 5-11 Haziran 2014, 2. dozu Eylül-Ekim 2014 tarihleri arasında uygulanacaktır" deniliyor.

Vali Mutlu'nun imzasıyla gönderilen yazıda riskli 6 ilçenin kaymakamlıkları, belediye başkanlıkları, ilçe sağlık müdürlükleri, ilçe milli eğitim müdürlükleri, ilçe emniyet müdürlükleri, İl Sağlık Müdürlüğü ve Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterlikleri tarafından Halk Sağlığı Müdürlüğü'nün uygulama planlarına uygun olarak aşı çalışmasının duyurulması isteniyor. Aynı kurumların aşı ekiplerine personel, araç, kumanya gibi her türlü lojistik desteğin sağlanması ve aile sağlığı merkezinde görev yapan sağlık personelinin kendi merkezlerinde ve sahada kampanya çerçevesinde Çocuk felci aşı uygulaması ve diğer gezici aşı ekiplerine gereken desteği sağlaması isteniyor.

Ağız yoluyla bulaşıyor ve tedavisi de yok
Tedavisi bulunmayan çocuk felci virüsü genelde ağız yoluyla bulaşıyor. Boğaz ve bağırsaklarda çoğalarak vücuda yayılan virüs, hijyen koşullarının kötü olduğu yerlerde çocuklara dışkı, kirli gıda ve suyla da bulaşabiliyor. 200 vakadan birinde virüs omuriliğe geçerek kasların hareketlerini sağlayan merkezi sinir sistemine hasar veriyor. Yenilenemeyen sinir hücrelerinden etkilenen kaslar çalışamıyor ve ömür boyu sürecek felçler görülüyor. Vakaların yüzde 5-10'unda solunum kaslarında gelişen felç ölüme yol açıyor. Ağızdan yapılan polio aşısıyla korunulan hastalığa karşı yapılan aşıların koruyuculuğunun yüzde 90'ın üzerinde olduğu belirtiliyor.

Büyük sitelere duyuru
İBB'nin resmi sitesine göre İstanbul'un riskli olarak değerlendirilen bu 6 ilçesinde yaklaşık olarak 3 milyon 150 bin kişi yaşıyor. Suriye'den en çok göç alan ilçelerinden biri olan ve büyük toplu konut projelerinin bulunduğu Esenyurt'ta aşılama çalışmaları büyük sitelere asılan afişlerle duyuruluyor. Esenyurt'taki en büyük sitelerden biri olan 3 bin 700 dairelik Innovia 2 sitesinde asılan duyuruya göre aşılama çalışması geçtiğimiz pazar günü 11.00 ile 14.00 saatleri arasında sitenin hekim odasında yapıldı.

 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)