1) Aynı günde yapılan iki oturumun iki farklı günde yapılması öğrencilerde zihinsel ve bedensel yorgunluğu azaltacaktır.
2) 1. Oturum olarak adlandırılan TYT sınavında Sosyal ve Fen derslerinin de yer alması ona göre soru dağılımın yapılması gerekmektedir. ( Önerimiz: Türkçe: 30, Matematik: 30, Sosyal: 30 ve Fen Bilimleri: 30)
3) İkinci oturum sınavında soru sayılarının az olması hem geçerliliği düşürmekte hem de öğrencilerde bazı dersler veya konular arasında önemli önemsiz ayrımı yapılmasına yol açacaktır. Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nda MEB tarafından zorunlu görülen derslerin tüm adaylar için zorunlu olması ve soruların puan ağrılıklarının alanlara göre belirlenmesi gerekmektedir. Bu sebeple Matematik, Fen, Edebiyat-Sosyal ve Sosyal alanlarda en az 60 sorunun yer alması ve bu soru dağılımlarının Milli Eğitim Bakanlığı müfredatına göre dağıtılması daha kapsamlı ve geçerli bir sınavı oluşturacaktır.
4) MEB bilindiği üzere 2017 yılından itibaren 9. Sınıflardan geçerli olmak üzere kademeli olarak hayata geçecek yeni öğretim programlarını yayınlamıştır. Bu programlara göre MEB ve YÖK arasında hiç zaman kaybetmeden ve her kesimin içerisinde yer aldığı bir kurul oluşturulup, paydaşların da görüşü alınarak: kapsamlı, geçerli, güvenli, adil, öğrencileri yarıştıran değil ilgi istek ve yeteneklerine göre bir sınav sistemi hazırlanmalı.
5) MEB 2017 Öğretim Programlarına Cumhuriyet tarihinde ilk defa kazanımlara “Değerler Eğitimini” entegre etmiştir. Hatta programların en ilgi çekici ve devrimi oluşturan tarafının “Değerler Eğitimi” ve öğrencilerin “Analitik ve Eleştirel düşünme becerilerinin geliştirilmesi” olduğu vurgulanmıştır. MEB “Değerler Eğitimine” bu kadar önem verirken aynı ülkenin başka bir kurumu olan YÖK, Milli Değerlerinin öğretileceği Tarih dersi, Manevi Değerlerin öğretileceği DKAB dersi sadece sözel alanda zorunlu tutulması MEB ve YÖK arasında bir çelişkidir.
Yine Öğrencilere Eleştirel Düşünme becerisi kazandırmayı hedefleyen Felsefe ve Coğrafya derslerinin de sadece sözel alandan sınava girecek öğrenciler için zorunlu tutması MEB ve YÖK arasındaki çelişkiyi göstermektedir. Bu sebeple EDEBİYAT-SOSYAL-1 Testinde Tarih, Coğrafya, DKAB ve Felsefe alanlarından; SOSYAL-2 Testinde ise Tarih, Coğrafya, Psikoloji, Sosyoloji ve Mantık alanlarından soru sorulması gerekir.
6) Üniversitelerde Psikoloji, Sosyoloji, PDR, Hukuk, Kamu Yönetimi, Siyaset Bilimi, Uluslararası İlişkiler gibi bölümlerde alana kaynaklık eden derslerin o alana ilişkin puan hesaplanmasında etkisiz olması doğru değildir. YKS sistemi Sosyal derslerinin kıymetini azaltmış, üniversite programlarına kaynaklık eden temel dersleri kıymetsiz hale getirmiştir. Hatta Psikoloji bölümüne gitmek isteyen öğrenci Psikoloji, Sosyoloji bölümüne gitmek isteyen öğrenci Sosyoloji sorusu çözmemektedir. Bu sebeple Psikoloji, Sosyoloji, PDR, Hukuk, Kamu Yönetimi, Siyaset Bilimi, Uluslararası İlişkiler bölümlerinin üniversite puan türleri SÖZEL alana alınmalıdır.
FELSEFE GRUBU, TARİH VE COĞRAFYA BRANŞ ÖĞRETMENLERİ PLATFORMU
AŞAĞIDAKİ KUTUCUĞA YORUM BIRAKMAYI UNUTMAYIN