adscode
adscode

İtalya'da İslam Üniversitesi Açılıyor

İtalya'da Güney'in Floransası olarak bilinen Lecce kentinde, ülkenin ilk İslam Üniversitesi öğretime hazırlanıyor.

İtalya'da İslam Üniversitesi Açılıyor
Dünyadan Haberler


İtalya'da Güney'in Floransası olarak bilinen Lecce kentinde, ülkenin ilk İslam Üniversitesi öğretime hazırlanıyor. 

İslam Üniversitesi Vakfı'nın kurucusu ve başkanı Giampiero Khaled Paladini, düzenlediği basın toplantısında, Lecce'deki merkezde ekim ayında teoloji derslerinin verilmeye başlanacağını ve üniversite kampüsünün, bölgede projeye yönelik muhalefet ve çeşitli engellere rağmen üç yıl içinde tamamlanmasının hedeflendiğini söyledi. 

Üç yıl önce İslamiyeti seçen işadamı Paladini, Lecce'de 1980'lerden bu yana terk edilmiş eski bir tütün fabrikasının kampüs için uygun olduğunu belirtti. İnşası tamamlandığında 5 bin civarında öğrenciye ev sahipliği yapması planlanan üniversite için iki mekanın daha ayrıca değerlendirildiği belirtildi. 

Aynı zamanda İtalya ile Ortadoğu ülkeleri arasındaki ticari ilişkilerde uzman bir konsorsiyumun başkanı olan Paladini, İslam Üniversitesi'nin sadece bir teoloji kuruluşu olmayacağını, çeşitli bilim dallarında yüksek öğrenim imkanı tanıyacağını kaydetti. Paladini, "Üniversite, diyalog ve anlayışa doğru atılan bir adım, herkese açık bir enstitü olacak" dedi. 

Yerel basın da Lecce'de kurulması planlanan İslam Üniversitesi'nin Avrupa'da alanındaki ilk örnek olacağını yazdı. Quotidiano di Puglia gazetesinin haberinde, İslam Üniversitesi'nin üç yıl içinde tıp ve ziraat fakülteleri açmayı planladığı da bildirildi. 

Bölgede projeye karşı çıkan bir grup, Roman Katoliklerin yaşadığı kentte bir İslam üniversitesi için ortamın uygun olmadığını savunuyor. Lecce şehir planlamasından sorumlu belediye meclisi üyesi Severo Martini, Corriere della Sera of Milan gazetesine yaptığı açıklamada, Kuveyt dahil olmak üzere Körfez ülkeleri tarafından finanse edildiği söylenen projenin bu konuda endişelere neden olduğunu savundu. Martini, "Bizimkisi dini ya da siyasi bir tutum değil. Birkaç ay önce San Pio bölgesinde bir caminin inşasına ruhsat verdik, ancak çarpıcı olan şey, projeden bahsettiğimiz imam bile İslam Üniversitesi planı hakkında birşey bilmediğini söyledi" dedi. 

İtalya'nın eski Başbakanı Silvio Berlusconi'nin liderliğindeki muhafazakar Forza Italia partisi de İslam Üniversitesi tartışmalarına katıldı. 

Forza Italia'nın Apulia bölge yönetiminde belediye meclisi üyesi olan Luigi Mazzei, Lecce belediye başkanından İslam Üniversitesi kampüsü tasarısını duyduklarını, "şu anda hayata geçirilecek bir plan olduğundan, bu konuda fikir beyan etmenin zor olduğunu" ifade etti. Mazzei, "Müslümanları gettolaştıran bir üniversiteye kesinlikle sıcak bakmayacağını" sözlerine ekledi.

AA

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)