Tören, Atatürk Anıtı’na çelenk sunma merasimi, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Törene; Rektör Prof. Dr. Nuri Aydın, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mehmet Bilgin, Prof. Dr. Sait Mesut Doğan ve Prof. Dr. Erol İnce, Genel Sekreter Prof. Dr. Hülya Aşkın Balcı, dekanlar, enstitü müdürleri, meslek yüksekokul müdürleri, öğretim üyeleri, üniversite idari personeli ve öğrenciler katıldı.
Açılış töreninin başlangıcında Dr. Öğr. Üyesi Seda Düzyol Yılmaz’ın şefliğindeki İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Türk Müziği Ana Sanat Dalı Korosu, keyifli bir konser verdi. Ardından, Üniversitemiz Kurumsal İletişim Direktörlüğü tarafından hazırlanan Cerrahpaşa Tıp Fakültesi ve Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesi tanıtım filmleri izlendi.
Açılış töreni, Rektör Prof. Dr. Nuri Aydın’ın 2024-2025 Akademik Yılı açılış konuşmasıyla devam etti. Prof. Dr. Aydın, üniversitenin misyonu ve hedeflerine değinerek, "Üniversitemiz, kurulduğu günden bu yana Türkiye'nin ve dünyanın bilimsel ve kültürel gelişimine katkıda bulunmayı kendisine görev edinmiştir. Bu doğrultuda bilimsel çalışmalarda öncülüğümüzü sürdürdük. İleriye dönük hedeflerimizle yenilikçi projeler ve nitelikli eğitim anlayışımızla yalnızca ulusal değil, uluslararası alanda da adımızdan söz ettirdik" dedi.
Prof. Dr. Aydın, öğrencilere sundukları modern ve öğrenci merkezli eğitim anlayışıyla ve kapsamlı altyapılarıyla geleceğin liderlerini yetiştirmeye devam edeceklerini belirtti. Yükseköğretim Kurulu Mezun Başarı Atlası verilerine göre üniversitenin KPSS ve TUS başarılarından bahsederek, "Her geçen yıl elde ettiğimiz başarılar, eğitimde mükemmeliyet hedefimize bir adım daha yaklaştığımızın göstergesidir" ifadelerini kullandı. Ayrıca, 2023 yılı KPSS puanlarının ortalamasının alındığı sıralamada Orman, Veteriner, Sağlık Bilimleri, Mühendislik ve Hasan Âli Yücel Eğitim Fakültelerinin Türkiye’de alanlarında birinci olduğunu vurguladı.
“Akredite program sayımız 21’e ulaştı”
Akreditasyon çalışmalarına da değinen Prof. Dr. Aydın, "Geride bıraktığımız eğitim-öğretim döneminde bir taraftan araştırma ve eğitimin kalitesini artırmaya yönelik çalışmalarımızı sürdürdük, diğer taraftan akreditasyon çalışmalarıyla üniversitemizin ulusal ve uluslararası standartlara uygunluğunu artırmaya çalıştık. Bu kapsamda akredite program sayımız 21’e ulaştı. Hedefimiz 2026 yılına kadar tüm programlarımızı akredite etmektir. Bu kapsamda YÖKAK tarafından hayata geçirilen kurumsal akreditasyon programı çerçevesinde kalite çalışmalarımıza ara vermeden devam etmekteyiz" dedi.
“Üniversitemiz yükselişini bu yıl da sürdürdü”
Üniversitenin ulusal ve uluslararası sıralamalardaki ilerleyişinden de bahseden Prof. Dr. Aydın, "Üniversitemiz, URAP tarafından açıklanan Türkiye sıralamasında 2020 yılında 16. sıradan girdiğimiz listede 2024 itibarıyla 10. sıraya yükselerek önemli bir başarı elde etti" diye konuştu.
Prof. Dr. Aydın, İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa'nın araştırma alanındaki yenilikçi projeleri ile 2023 yılı performans sıralamasında 21 göstergede artış kaydettiğini belirtti. Ayrıca, üniversitenin 2023 yılında tescil edilen 31 patent ile Türkiye’de ilk sırada yer aldığını ifade etti.
Uluslararası iş birliği konusuna da değinen Prof. Dr. Aydın, Erasmus+ ve Mevlana Değişim Programları kapsamında 32 farklı ülkeden 129 üniversite ile 166 ikili anlaşma imzaladıklarını belirtti. Bu sayede öğrencilere ve araştırmacılara küresel deneyimler sunmayı amaçladıklarını söyledi.
“İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Teknoloji Transfer Ofisi ile bilimsel çıktıların daha etkin bir şekilde ekonomiye ve topluma kazandırılmasını hedefliyoruz”
Üniversitenin bilimsel araştırmalarını toplumsal ve ekonomik faydaya dönüştürmek amacıyla kurulan Cerrahpaşa TTO’nun kuruluşundan da bahseden Prof. Dr. Aydın, “Cerrahpaşa TTO, üniversitemizin araştırma ekosistemini güçlendirmek, akademisyenlerimizin yenilikçi fikirlerini ve buluşlarını ticarileştirmek, üniversite-sanayi iş birliğini geliştirmek ve girişimcilik kültürünü yaygınlaştırmak için çalışmalarına başlamıştır. Bu yeni yapılanma ile üniversitemizin bilimsel çıktılarının daha etkin bir şekilde ekonomiye ve topluma kazandırılmasını ayrıca uluslararası rekabet gücümüzün artırılmasını hedefliyoruz" dedi.
Açılış töreninde, İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Geliştirme Vakfı aracılığıyla üniversite ve öğrencilere destek veren bağışçılara plaket ve belge takdimi gerçekleştirildi.
“Eğitimin Geleceği, Geleceğin Eğitimi” konulu 2024-2025 Akademik Yılı Açılış Dersini Hasan Ali Yücel Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Coşkun Küçüktepe verdi.
Açılış dersinin ardından tören, toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.