adscode
adscode

İzmir’in adı var, turisti çekecek sembolü yok

8500 yıllık tarihimiz var sembol yapımız yok.İzmir’in uluslararası arenada marka bir kent olabilmesi için atması gereken adımlar yüksek lisans tezine konu oldu.

İzmir’in adı var, turisti çekecek sembolü yok
Üniversite

8 bin 500 yıllık tarihe sahip İzmir’i turizmde bir adım öne taşıyacak sembol yapı eksikliğinin ele alındığı çalışmada, sembol yapıları ile öne çıkan New York, Paris, Sidney gibi kentlerin örnek alınması istendi.



İZMİR’İ BİLENLERE  SORDU

Yaşar Üniversitesi İşletme Yüksek Lisans Programı öğrencisi Aksu Selçuk, tamamladığı tez çalışmasında dünyadaki kentlerin markalaşma süreci ve başarılı marka kent örneklerini ayrıntıları ile inceledi. İzmir’in de uluslararası arenada marka bir kent olabilmesi için hangi özelliklerinin ön plana çıkarılması gerektiğini ve yatırım potansiyelini araştıran Selçuk, İzmir’de en az 15 yıldır yaşayan akademisyen ve üst düzey yöneticilerle bir araya gelerek anket uygulaması gerçekleştirdi. 

SAAT KULESİNİ DÜNYA TANIMIYOR

Ankete katılan İzmirlilerin gözünden kentin ‘yaşanılabilir, tarihi zengin ve bağımsız’ olarak adlandırıldığını ifade eden Yaşarlı yüksek lisans öğrencisi, katılımcılara ayrıca ‘İzmir’in sembol yapısı ve logosu nedir veya ne olmalıdır’ sorusunu yöneltti. Anket sonunda farklı görüşlere yer verildiğini ifade eden Selçuk tez çalışması hakkında şu bilgileri verdi:

“Bir pazarlama unsuru olarak markalaşma olgusu artık şehirlerin ve ülkelerin de gündemine girdi. Şehirler veya ülkeler, marka olmalarını sağlayacak özelliklerini tespit edip bunlardan faydalanma yoluna gitmeye başladılar. Sembol yapı ve logonun belirlenmesi de markalaşma sürecinde önemli bir etki. Dünyadaki güçlü destinasyon markaları arasında Paris, Londra, New York gibi şehirler yer almakta. Bu şehirler dünyada sembol yapıları ile hatırlanmakta. Türkiye’de de Antalya, Gaziantep gibi illerde güçlü bir şehir markası oluşturma çalışmaları başladı. Ancak tarihte pek çok uygarlığı barındırmış İzmir’e baktığınız zaman logo, slogan veya sembol yapı belirlemede bir uyumun sağlanamadığı görülmekte. Ankete katılanlar, özgürlük vurgusunun ön plana çıktığı ortak bir sloganın belirlenmesi ve deniz veya güneşin yer aldığı bir logonun hazırlanması yönünde birleştiler. Sembol yapı olarak da EXPO adaylık sürecinde de gündeme gelen yeni bir yapının oluşturulabileceğini veya saat kulesinin uluslararası tanınırlığının arttırılması gerektiğini ifade ettiler.”     

İZMİRLİ GELECEKTEN UMUTLU

İzmir’de geleceğe yönelik yatırımların hızlanacağı yönünde katılımcıların yüzde 73 oranında umutlu olduklarını tespit eden Aksu Selçuk, “İzmirliler, İzmir’i lojistik, liman, turizm ve genç nüfus potansiyeli ile yatırım konusunda avantajlı olarak görmekte. Ayrıca toplu ulaşım ve sağlık alanındaki yatırımlar, atıklarda geri dönüşüm, eko sistemin sağlanması gibi konularda şehrin ilerlediği tespit yönünde görüşler hakim. Turizmde ise daha çok gelişmenin sağlanması için otellerin yatak kapasitesini artırmak, turizmi 4 mevsime yaymak, kentin arkeolojik zenginliğini tanıtmak ve gelen turistlerin deneyimlerini paylaşabileceklerini bir sosyal platformun oluşturulması yönünde görüşler mevcut” dedi.      

Dünyadaki sembol yapılarından bazıları 

-New York Özgürlük Heykeli

-San Francisco Golden Gate Köprüsü

-Paris Eiffel Kulesi

-Sidney Opera Binası

-Londra Tower Bridge (Kule Köprüsü)

Dünyadaki sembol yapıların ortak özellikleri

-Sembol yapı söylendiğinde şehir ya da şehir söylendiğinde sembol yapının akla gelmesi

-Pek çoğunun uzun yıllar önce yapılmış olması

-Yapıldıkları şehirde kendi alanlarında ilk olma özelliği

-Yüksek yapılar olması

 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)