adscode
adscode

James Dyson Ödülü artık Türkiye’de

James Dyson Vakfı tarafından 29 ülkede düzenlenen ve genç mühendisleri destekleyen uluslararası tasarım yarışması James Dyson Ödülü artık Türkiye’den de yarışmacı kabul edecek. Yarışmanın birincisi 30 bin Sterlin’e kadar para ödülü kazanabilecek.

James Dyson Ödülü artık Türkiye’de
Eğitim
Güncelleme : 25-Mar-22 09:26

Mühendislik, tasarım öğrencileri ve yeni mezunlarının katılabildiği yarışmada ulusal kazananlar 5 bin Sterlin, uluslararası kazananlar ise 30 bin Sterlin’e kadar para ödülü kazanabilecek. Düzenlenen basın toplantısıyla ödülün ayrıntılarının yanı sıra Türkiye jüri üyeleri de tanıtıldı. Ödülün jürisinde ODTÜ EÜTB ve TMMOB Mimarlar Odası Endüstriyel Tasarımcılar Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Gülay Hasdoğan, İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde, Pazarlama İletişimi, Reklam ve Dijital Pazarlama dersleri de veren gazeteci Dr. Fatoş Karahasan ve farklı branşlarda Dyson’da mühendis olarak görev yapan kişilerin de yer aldığı bir temsilci grubu yer alıyor. Ödüle www.jamesdysonaward.org adresi üzerinden 6 Temmuz’a kadar başvuru yapılabilecek.

Buluşların yüzde 70’i ticarileşti

Geçtiğimiz yıllarda geri dönüşüm için plastik maddeleri tanımlama, bıçak yaralanmalarında aşırı kan kaybını önleme ve evde tıbbi teşhislerin iyileştirilmesi gibi projelerin çıktığı yarışmada ulusal kazananları yerel jüri, uluslararası kazananları ise James Dyson kendisi seçiyor. Ödülün önemi hakkında konuşan Vakfın Kurucusu ve Baş Mühendis James Dyson, "Benim için James Dyson Ödülü'nün önemi, bir problemi akıllıca çözmektir. Genç mucitlerin bir şeyleri sorgulaması ve meydan okuması çok önemli. Gençlerin dünyayı değiştirmek istediğine gerçekten inanıyor ve teşvik edilmeleri gerektiğini düşünüyorum. Gelecek onların dünyasıdır. Ödül, genç mucitlere fikirlerinin peşinden koşmak için gerekli güveni ve alanı veriyor. Geçmişteki uluslararası kazananlarımızın yüzde 70'i buluşlarını ticarileştirebildi. Ödülün bu yıl Türkiye'de ilk kez düzenlenecek olması bizi çok heyecanlandırıyor. Radikal ve ezber bozan fikirleri görmek için sabırsızlanıyorum” dedi.

Eski kazananlar
2021 Uluslararası kazananı – HOPES (Singapur)
Singapur Ulusal Üniversitesi öğrencileri tarafından icat edilen cihazla, evde glokom testi yapılabiliyor ve ağrısız bir şekilde göz tansiyonu ölçülebiliyor.
2021 Sürdürülebilirlik kazananı – Plastic Scanner (Hollanda)
Delft Teknik Üniversitesi’nden Jerry de Vos’un buluşu sayesinde el tipi bir cihaz kullanılarak, düşük maliyetle geri dönüşüm adına plastikler kolayca tanımlayabiliyor.
2021 Tıp Ödülü – REACT (Birleşik Krallık)
Loughborough Üniversitesi’nden Joseph Bentley tarafından icat edilen cihaz, bıçaklı saldırıya uğrayan insanların kanaması durdurulabiliyor.
2020 Uluslararası kazananı – The Blue Box (İspanya)
23 yaşındaki Judit Giró Benet tarafından icat edilen bu buluşla evde idrar örneği kullanılarak meme kanseri tespit edilebiliyor
2020 Sürdürülebilirlik kazananı – AuREUS System Technology (Filipinler)
27 yaşındaki Carvey Ehren Maigue tarafından icat edilen AuREUS System Technology projesi, atık mahsulden yapılmış yeni bir maddeyle UV ışığını yenilenebilir enerjiye dönüştürüyor.


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)