adscode
adscode

Kadınlarda erken yaşta kalp riski arttı

35-54 yaş aralığındaki kadınlarda kalp krizi oranında ciddi artış var. 20 yaş altı kızlarda ise kalpten ölümlerin sayısı meme kanserinden ölümlerden fazla...

Kadınlarda erken yaşta kalp riski arttı
Sağlık
Kalp krizinde genç kadınlar da risk altında. Araştırmalar dünyada 20 yaş altındaki kadınlarda kalp rahatsızlıkları sebebiyle ölümün, meme kanserinin neden olduğu ölümlerden daha fazla olduğunu ortaya çıkardı. 35- 54 yaş aralığındaki genç kadınlarda rastlanan kalp krizi oranı son 20 yılda büyük bir artış gösterdi. Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Başhekim Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Halit Yerebakan, "Genç yaşta erkekler, ilerleyen yaşta kadınlar risk altındaydı. Ama bu değişti" dedi.

ANİDEN GELİYOR AMA...

Kalpten ölenlerin neredeyse yarısına yakını daha önce bu konuda herhangi bir rahatsızlık hissetmemiş. Ani gelişen rahatsızlık sonucu hayatlarını kaybetmiş. 1980'li yıllarda "genç erkekler" ve "ileri yaştaki kadınların" risk altında olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Yerebakan, "Beklenen insan ömrü kısa olduğu yıllarda bu pek kadınlar tarafından önemsenmiyordu. Çünkü kadınlar kalp hastası olacak kadar yaşamıyorlardı. Ancak bu bilgiler 90'lara gelince değişmeye başladı. Artık kadınlar da risk altında. 65 yaşın üzerindeki kadınların da birinci dereceden ölüm sebebi kalp hastalığı aynı erkeklerde olduğu gibi. 70 yaşına gelmiş kadın ve erkekte ise kalp hastalığı oranı yüzde 70'lere dayanmış durumda" dedi. Women's Health and American Heart Association'ın (Kadın Sağlığı ve Amerikan Kalp Derneği) yaptığı araştırmayı örnek gösteren Yrd. Doç. Dr. Yerebakan sonuçları "ürkütücü" olarak değerlendirdi. Ve şunları söyledi: "Anket çalışmasının sonuçlarına göre soruları cevaplayan kadınların yüzde 40'ı kalp rahatsızlıklarını ikinci plana atıyor. Oysa kalp rahatsızlığı sebebiyle hayatını kaybeden kadınların dörtte biri, ergen sayılabilecek yaşlardan itibaren gerekli sinyalleri alıyorlar. Kulak ardı edilen basit şikayetler sebebiyle bir kadının kalp hastalıkları sebebiyle ölüm riski meme kanseri sebebiyle gerçekleşme ihtimali olandan üç kat fazla."

ERKEKTE KRİTİK YAŞ 65

Erkeklerde ortalama kalp krizine rastlama yaşı ise 65. Ancak tıpkı kadınlarda olduğu gibi erkeklerde de kalp rahatsızlıklarına yakalanma riski her yaş için geçerli. National Center for Health Statistics (Sağlık İstatistikleri Ulusal Merkezi) ABD'de 2009'da ölen 307 bin 225 erkeğin ölüm sebeplerini araştırdığında, dörtte birinin kalp rahatsızlıkları sebebiyle hayatını kaybettiğini tespit etti.

'SİNYALLERİ DİKKATE ALIN'

Yrd. Doç. Dr Yerebakan araştırmanın soruçlarını değerlendirirken şöyle dedi: "Kalp rahatsızlığı sebebiyle hayatını kaybeden bu insanların büyük kısmının, ani gelişen kalp rahatsızlığı sebebiyle öldükleri, bu kişilerin de yarısının öncesinde bir şikayeti olmadığı tespit edilmiş. Henüz zamanımız varken kalp sağlığımızı daha fazla önemsemeli ve vücudumuzun bize yolladığı sinyalleri yeterli dikkatle dinlemeliyiz."

'MİNYATÜR YAPAY KALPLER GELİYOR'

Kalp-damar hastalıklarında ameliyatsız balon, stent gibi yöntemlerle tıkanmış damarlar açılırken kapalı göğüste robot aracılığı ile by-pass ameliyatı yapılabiliyor. Kasıktan girip kalp damarları ve kalp kapakçıkları da değiştirilebiliyor. Yrd. Doç. Dr. Yerebakan, organ bekleyen kalp yetmezliği hastaları için de 1.5 yıl içinde ABD'de tasarlanan minyatür yapay kalp cihazlarının umut olacağını söyledi.

AA

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)