adscode
adscode

Kampüse adım atmak 50 bin TL

Özellikle ailesinden başka şehirde okuyanların, devlet üniversitesinde olsalar dahi aylık en az 5 bin TL’yi gözden çıkarmaları gerekiyor. Bilgisayar, eğitim gereçleri derken üniversite kapısından girmenin bedeli 50 bin TL’yi aşıyor.

Kampüse adım atmak 50 bin TL
Üniversite
Güncelleme : 01-Oct-22 09:31

Üniversitelerde ek yerleştirme kayıtları bugün sona eriyor. Hayalindeki bölümü kazanan öğrenciler, yeni bir hayata merhaba demenin heyecanını yaşarken bu mutluluklarına ortak olan ailelerinin gündemi ise masraflar. Milliyet'ten Ozan Ömer Kadüker'in haberine göre barınmadan yemeğe, ulaşımdan kitaba uzunca bir liste var. Ailesinden uzakta okuyanların masrafı, yemek, barınma ve şehirler arası ulaşım nedeniyle iki katına çıkıyor. Öyle ki en temel ihtiyaçlar için aylık en az 5 bin TL ayırmak gerekiyor. Eğer daha iyi yurtta ya da evde kalmak, her öğün iyi beslenmek, haftada bir de olsa tiyatro, konser gibi etkinliklere katılmak isterlerse bu rakam aylık 10 bin TL’ye kadar ulaşabiliyor. 

EN BÜYÜK MASRAF BARINMA

Öğrencilerin en önemli masrafı barınma. KYK’ya bağlı yurtların ücreti 250 TL ile 450 TL arasında değişiyor. Bu yurtlarda yer bulamayanlar özellere yöneliyor. Odadaki kişi sayısı ve konuma göre özel yurtların ücreti 2 bin TL’den başlıyor 15 bin TL’ye kadar çıkıyor. Ev kiralamak da bir diğer seçenek. Kiralar bulunduğu şehre ve bölgeye göre 3 bin TL ile 10 bin TL arasında değişiyor. Eşyalar için  de ortalama 15 bin TL ile 25 bin TL aralığında bir bütçe ayırmaları gerekiyor. 

Ulaşım da masraflar içinde önemli bir kalem. Şehir içi ulaşım aylık ortalama 100 TL ile 300 TL arasında, öğrencilerin bütçesini çok zorlamıyor. Ancak şehirlerarası ulaşım ücretleri ciddi boyutlara ulaştı. Gidiş dönüş otobüs biletleri ortalama 1.000 TL’yi buluyor. Uçak tercih edilirse bu rakam 2 bin TL’yi aşıyor. Öğrenci, her dönem bir kere olmak üzere yılda iki kere gidip gelse bile yol masrafı en az 4 bin TL oluyor.

BİR ÖĞÜN YEMEK 50 TL

Öğrencilerin yemek için günlük en az 50 TL harcaması gerekiyor. Sadece tek öğünü dışarıda yiyen bir öğrenci, ayda en az 1.500 TL harcarken bu ücret üç öğün için 4.500 TL’ye kadar çıkabiliyor. Bu noktada üniversitelerin yemekhaneleri öğrencilerin kurtarıcısı. Bazı yurtlar da sabah ve akşam yemekleri veriliyor. Bir öğünü burada da yeseler öğrencilerin günlük en az 50 TL yemek masrafı oluyor. 

Vakıf üniversitelerinde okuyan öğrenciler, eğer burslu değillerse bu masrafların yanı sıra yıllık 50.000 TL ile 200.000 TL arasında öğrenim ücreti ödüyor. Devlette örgün öğretimdeki öğrenciler için kaldırılmış olsa da ikinci öğretimdeki öğrenciler harç ödemeye devam ediyor. Örneğin tıp fakültesi için 961 TL, diş hekimliği ve eczacılık fakülteleri için 804 TL, veterinerlik için 629 TL harç ücreti bulunuyor.

Tiyatro, konser lüks sayılıyor

Öğrenciler, okudukları bölüme göre ders kitapları için de yüksek bir bütçe ayırıyor. Yine mimarlık, diş hekimliği gibi programlarda ders materyallerinin maliyeti çok yüksek. Öte yandan bilgisayar da her öğrencinin ihtiyacı. Ders çalışmak, proje hazırlamak gibi işler için çok lüks olmasa da ortalama iyi bir bilgisayara sahip olmak gerekiyor. Bu tarz bir ürünün fiyatı 5 bin TL ile 40 bin TL arasında değişiyor. Öğrenciler bu temel ihtiyaçlarının yanı sıra sosyal faaliyetlere katılmak isterse en az 200 TL’lik bir bütçe ayırmak zorundalar. Çünkü bir tiyatro bileti en az 35 TL, sinema 37 TL, konser 100 TL, kitap da 30 TL. Tüm bu masraflar toplandığında devlet üniversitesi dahi olsa başka bir şehirde okuyan öğrencinin yıllık cebinden çıkacak rakam 50 bin TL’den başlıyor 100 bin TL’ye kadar ulaşıyor.


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)