adscode
adscode

Kamu Binaları Tehlike Saçıyor!

Van'ın Erciş ilçesinde meydana gelen 7,2 şiddetindeki depremin ardından Bursa'daki eski kamu binalarının durumu bir kez daha gündeme geldi.

Kamu Binaları Tehlike Saçıyor!
Özel Eğitim

Altıparmak Caddesi Osmangazi Kaymakamlığı binasının arkasındaki Bursa Defterdarlığı'na bağlı Muhasebe Müdürlüğü binası yenilenmeyi beklerken, 30 yıldır Fethiye'de eğitim veren Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi de önümüzdeki sene yıkılarak sondeprem yönetmeliğe uygun yeniden inşa edilmesi kararlaştırıldı.

Son olarak Van'ın Erciş ilçesinde meydana gelen depremin ardından Türkiye'de kamu binalarının sağlamlığı bir kez gündeme geldi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı üzerine Türkiye genelinde deprem seferberliği başlatılırken, Bursa'daki büyük bir depreme karşı dayanıksız binalar da 2-3 yıldır raporları çıkmasına rağmen güçlendirilmeyi veya yenilenmeyi bekliyor. Bursa'da deprem hazırlığı çerçevesinde Vali Şahabettin Harput, kamu binalarının öncelik arz ettiğini söylerken, mühendisler de Bursa'da kaçak yapının yanı sıra kamu binalarındaki tehlikeye dikkat çekiyor.

Altıparmak Caddesi'nde Osmangazi Emniyet Müdürlüğü arkasında bulunan Bursa Defterdarlığı'na bağlı Muhasebe Müdürlüğü ve Uludağ ile Ertuğrulgazi Milli Emlak Müdürlüğü'nün bulunduğu ek bina da onarılmayı bekliyor. Bina için Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü kontrol ekipleri gerekli incelemeleri yaptı. Hazırlanan rapor Maliye Bakanlığı'na sunuldu. Binanın yenilenmesi ya da güçlendirilmesi için Maliye Bakanlığı'ndan cevap bekleniyor.

Muhtemel bir depremde riskli binalardan biri olarak gösterilen ek bina için bir firma ile anlaşılırken, binanın yenilenmesi için ödenek tahsisi gerekiyor. Bursa Defterdarlığı'ndan alınan bilgiye 3 yıl önce çürük raporu çıkan bina 2012 yılında bütçeye alınarak yenilenecek. Resmi yazışmalardan dolayı uzun süredir bekletilen ek bina için çalışanlar, işlemlerin hızlandırılmasını istiyor. Vatandaşlar, kamu binalarının denetlenmesini ve yeni yönetmeliğe uygun hale getirilmesini istiyor. Bina, eski UÜ İktisadi İdari Bilimler Fakültesi olarak inşa edilmişti.

İLAHİYAT FAKÜLTESİ YIKILIYOR

1982 yılından beri Fethiye Mahallesi'nde hizmet veren Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nin derslik binası da yıkılıp yeniden yapılmayı bekliyor. Türkiye'nin köklü İlahiyat fakültelerinden biri olan eğitim kurumunun 30 yıllık binasının yeni baştan inşa edilmesi için rektörlükten karar çıktı. Devlet Planlama Teşkilatında onay alınan İlahiyat Fakültesi yeni binası inşası için sadece hükümetten para bekleniyor. Türkiye'nin yanı sıra dünyanın birçok yerinden gelen öğrencilerin de eğitim gördüğü fakültede, binanındış duvarlarında dökülen parçalar öğrencileri ve öğretim üyelerini tedirgin ediyor. Muhtemel bir deprem karşısında hasar görebilecek bina önümüzdeki 3-4 ay zarfında boşaltılacak.

Yeni bina yapılana kadar fakülte Görükle kampusuna taşınacak. Fakülte yetkilileri, "Dersliklerin yanında bulan dekanlık binası daha evvel güçlendirilmişti. Dersliklerin bulunduğu binanın yıkılması buyıl sonuna yetişemeyecek. 2012 yılının ilk dönemlerinde bina yıkılacak. Derslikler ve dekanlık birimleri Görükle'de geçici olarak faaliyet gösterecek" diye konuştu.

Bursa'da okullarda da güçlendirme çalışması sürüyor. İl Milli Eğitim Müdürü Atila Gülsar, "Bursa'da bu sene içerdisinde 5 okulun güçlendirme çalışmaları devam ediyor. Herhangi bir sıkıntı yok. Bu eğitim veöğretim yılı içerisinde tamamlayacağız. Güçlendirmesi ya da yenilenmesi gereken okullar plan dahilinde işlem yapılacak" dedi.

KAMU BİNALARI TEHLİKE SAÇIYOR

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bursa Şubesi Başkanı Necati Şahin ise, kamu binalarında ciddi sıkıntılar olduğunu belirterek, "Bursa'daki yapı stoku ile ilgili herhangi bir envanter çıkarılmadı. Kamu binalarında ve okullarda ciddi çalışmalar yapıldı. Ama hastaneler konusunda bunu söyleyemeyiz. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın konuşmalarını da önemsiyoruz. Çünkü ilk defa fay hatlarından değil, binaların yetersizliğinden bahsetti. Bugün Bursa'daki kamu binalarında ciddi sıkıntılar var" diye konuştu.


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)