adscode
adscode

Kansere Domates ile Savaş Açın

​Prof. Dr. Ömer Küçük, bir türlü çaresi bulunamayan 'kötü' hastalıkla mücadelede domatesin etkili olduğunu bir defa daha doğruladıklarını söyledi...

Kansere Domates ile Savaş Açın
Sağlık


Kanserle mücadelede en büyük destekçiniz domates Likopen zengini bir sebze olan domates, kanser hastalıkları ile mücadele edenlerin en büyük destekçisi oluyor.

Kansere karşı nasıl beslenmemiz gerektiğini açıklayan uzmanlar, domates tüketiminin arttırılması durumunda kansere karşı savaşta galip geleceğimizi söylediler.


Akciğer, böbrek, prostat, mide, meme kanseri kanseri domates tüketimi ile önlenebilir. 17 Haziran 2014 Salı 18:55 Likopen zengini bir sebze olan domates, kanser hastalıkları ile mücadele edenlerin en büyük destekçisi oluyor.

Kansere karşı nasıl beslenmemiz gerektiğini açıklayan uzmanlar, domates tüketiminin arttırılması durumunda kansere karşı savaşta galip geleceğimizi söylediler. Akciğer, böbrek, prostat, mide, meme kanseri kanseri domates tüketimi ile önlenebilir.

Domatesin kansere karşı koruyucu olduğunu ortaya çıkardı.ABD'deki Emory Üniversitesi Medikal Onkoloji ve Hematoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ömer Küçük, beslenme alışkanlıklarıyla kanser arasında doğrudan ilişki olduğunu belirterek, domates ve soya fasulyesi tüketiminin, akciğer, böbrek, prostat, mide, meme kanseri başta olmak üzere birçok kanser türüne iyi geldiğini belirlediklerini söyledi.

Küçük yaptığı açıklamada, içerisinde likopen maddesi içeren domatesin daha önce prostat kanserini önleyici etkisi olduğunu ortaya koyduklarını, son dönemde hayvanlar üzerinde, ekibiyle yaptıkları araştırmalar sonucunda ise domatesin hemen hemen tüm kanserleri azaltıcı ve önleyici etkisi olduğunu belirlediklerini dile getirdi.


Kanserin önlenmesinde fiziksel aktivitenin yanı sıra sebze ve meyve ağırlıklı beslenmenin önemine dikkati çeken Küçük, tüm dünyada görülen kanser nedenlerinin yüzde 30'unun sigaraya, yüzde 35'inin ise yanlış beslenmeye bağlı olduğunu, sigaradan uzak durup sağlıklı beslenerek kanseri üçte iki oranında azaltabileceklerini vurguladı. 

Küçük, kolesterolü artıracak hayvan ürünlerinden unlu ve şekerli yiyecekler yerine bitki ağırlıklı beslenmenin kanser riskini en aza indirdiğini ifade etti.

DOMATES VE SOYA FASULYESİNİN KANSERE ETKİSİ

Bütün kanserlerin ana sebebinin enflamasyon ve oksidatif stresin artması olduğunu belirten Küçük, şunları kaydetti: 

"Kanserden korunmak için bunların azaltılması gerekiyor. Sebze ve meyvelerdeki birçok kimyasal madde, enflamasyon ve oksidatif stresi azaltıcı özelliğe sahip. Oksidatif stres azalınca DNA hasarı ve mutasyonlar azalıyor. Aynı zamanda enflamasyonu da önlediği için kanseri önlüyor. 

Yaptığımız araştırmalarda domates ve soya fasulyesi tüketiminin akciğer, böbrek, prostat, mide, meme kanseri başta olmak üzere birçok kansere iyi geldiğini belirledik. 

Domatesin aynı zamanda yumurtalık kanserine ve rahimdeki fibroitleri, miyonları önleyici etkisini olduğunu da gösterdik. 

Soya fasulyesindeki birçok kimyasal maddenin de birçok kanser türüne iyi geldiğini ve bunun yanında kalp hastalığı, diyabet, kemik erimesi gibi hastalıkları da önleyici etkisi olduğunu gördük. 

Soya fasulyesiyle yapılan hayvansal ve klinik çalışmalarda hem antioksidan hem de antienflamatuvar etkileri olduğu belirlendi.

" Likopenin en önemli kanser önleyici madde olduğunu düşündüklerini dile getiren Küçük, domateste c vitamini, b vitamini ve daha birçok madde bulunduğunu bu nedenle domatesi tek başına yemenin yanı sıra domates sosu, domates salçası tüketmenin de faydalı olacağını vurguladı. 

DOMATES SUYUNUN ETKİSİ YOK

Küçük, yapılan deneylerde pizza yiyenlerde prostat kanseri azalırken, domates suyu içenlerde azalma görülmediğinin belirlendiğini ifade ederek, bunun likopenin suda değil sadece yağda çözünebilen madde olmasından kaynaklandığını söyledi.

Besinlerin içindeki kimyasalların kanser oluşmasında veya önlenmesinde özel etkileri olduğuna dikkati çeken Küçük, çok miktarda süt ve süt ürünü tüketiminin daha çok prostat kanseri riskini artırdığını belirtti.

Küçük, Bu durumun çok fazla kalsiyum almaktan kaynaklandığını belirlediklerini kaydetti. Bununla birlikte soya sütü içenlerde ise prostat kanserinde azalma olduğunun saptandığını ifade eden Küçük, "Soya sütü ne kadar fazla içilirse riskin o kadar azaldığı yapılan araştırmalarda görüldü" dedi.

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)