adscode
adscode

Kantinlerde ürün fiyatları düşecek

Okul kantinleri ailelerin bütçesini zorluyor. Öyle ki su 2 TL’den, simit 5 TL’den başlayan fiyatlarla satılıyor. Kantinlerin kira artışının yüzde 25’e sabitlenmesiyle ürün fiyatlarının da düşmesi bekleniyor.

Kantinlerde ürün fiyatları düşecek
Eğitim
Güncelleme : 06-Nov-22 11:11

Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) okul kantinlerinin kira artışını yüzde 25’le sabitleme kararı sonrasında kantinde satışa sunulan ürünlerin fiyatlarının da düşmesi bekleniyor. Öyle ki büyük şehirlerde yer alan devlet okullarındaki kantin kiraları 5 bin TL’den 25 bin TL’ye kadar çıktı. Kira artışları kantinlerdeki ürünlerin fiyatlarına da yansıdı. Milliyet'ten Mine Özdemir Güneli'nin haberine göre hittikçe ailelerin bütçesini zorlayan fiyatlar, ürünün markasına ve maliyetine göre değişiyor. İstanbul’daki okullarda bir şişe suyun fiyatı 2 TL’den, simit 5 TL’den, tost 12 TL’den başlıyor. Fahiş fiyatlar karşısında artan şikâyetler üzerine harekete geçen MEB, kantinlerin kira artışını yüzde 25’e sabitledi. Bu karar, kantincileri de sevindirdi. Düzenlemeyle ilgili sektör temsilcilerinin yorumları şöyle:

‘Frene basılacak’

Ankara Kantinciler Odası Yönetim Kurulu Başkanı Bayram Şahin: Pandemi döneminde okullar 18 ay gibi uzun bir süre kapalı kaldı. Üyelerimiz bu sürede maddi ve manevi yönden çok mağdur oldular. Daha sonra 2021’de MEB, mağduriyetimizi gidermek için yarım kira uygulaması başlattı. Bu uygulama haziranda kaldırılıp normalleşme sürecine geçildi, sözleşmeler yapılırken kiralara yüzde 300-400 oranında zam yapıldı. Bize iletilen şikâyete göre kiralar Sakarya’da 5 bin TL’den 25 bin TL’ye, Ankara’da 3 bin TL’den 9 bin TL’ye çıkmış. Bunun altından üyelerimizin kalkması olanaksız. Biz de İstanbul ve İzmir odalarıyla birlikte şikâyetlerimizi hem MEB’e hem Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken’e hem de Ticaret Bakanlığı’na iletmiştik. Müjdeli haberi Milli Eğitim Bakanımız verdi. Kantin kiralarının yüzde 25’e sabitlenmesiyle fahiş kira artışları iptal edilecek ve yüzde 25 oranında kira sözleşmeleri yenilenerek üyelerimiz nefes alacak. Bir kantinin kirasına yüzde 300 zam yapıldığı zaman kantinci de bunu mecburen ürün fiyatlarına yansıtıyor. Bu düzenleme sadece kantincilerimize değil, aynı zamanda ülkemizin geleceği çocuklarımıza da tostuna, ayranına, simidine bir destek sağlamış olacak. Kantinlerde ürünlerin fiyatı markası ve maliyetine göre değişiyor. Bir şişe su 2 TL ile 3 TL arasında, simit 5-6 TL’ye satılıyor. MEB’in kira düzenlemesi ürün fiyatlarına kesinlikle yansıyacak, en azından fren görevi yapacak.

‘Mahkemelik olduk’

İstanbul Kantinciler Esnaf Odası Yönetim Kurulu Başkanı Vahap Osmanoğlu: Okul kantinlerinde fahiş kira artışı kanayan bir yaradır. Kadıköy’de 6.500 TL kantin kirası 25 bin TL’ye çıktı. 20 bin TL’den aşağı kantin kirası kalmadı. Bu süreçte okullarla mahkemelik de olduk. Hiçbir kurumda böyle bir kira artışı yok. Bakanımız, yerinde bir karar aldı. 10 bin TL olan kira 25 bin TL’ye çıktıysa, okullar 10 bin TL üzerinden yüzde 25 oranında kira artışı yapabilecek. Bu da ürüne yansıyacak. Biz ürünlerimize zam yapmadan, çıkardığımız fiyat tarifesinin altında satış yapıyoruz. Tost diyelim 15 TL, 12 TL’ye satıyoruz, yüzde 20 indirim yapıyoruz. Bu konularla ilgili çok hassasız.


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)