adscode
adscode

Kapatılacağı belli okullara neden öğrenci alındı?

Temel liselerin kapatılması kararı, öğrenci ve öğretmenler için soru işaretlerine yol açtı. Mevzuata uymayan okulların kapatılması MEB’in gündemindeyken bu okullara 2018-2019 eğitim yılında öğrenci alınmasına neden izin verildiği soruluyor.

Kapatılacağı belli okullara neden öğrenci alındı?
Eğitim

Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) temel liselerin eğitim yılının sonunda kapatılmasına ilişkin kararının ardından, öğrencilerin nakil yoluyla başka okullara taşınacağı bildirildi. Sınavla öğrenci alan liselerin doluluğu ve özellikle Anadolu liselerindeki kontenjan yetersizliği, temel liselerden ayrılacak 215 bin öğrenciyi ve velilerini şimdiden gelecek hesabı yapmaya itti.

MEB’in eğitim kaliteleri açısından eleştirilen temel liseler soruna ilişkin önceki gün attığı adım, bu okullarda okuyan 250 bin öğrenci ve 25 bin öğretmen için yeni sorunlara kapı araladı. Bakanlığın, “Temel Lise Dönüşüm Mevzuatı”na uygun olmayan okulları toptan kapatma kararı, ara sınıfta olan öğrencilerin geleceği ile ilgili tartışmayı büyüttü. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un, “Herkes rahat olsun. Bundan sonrası için de nasıl bir yol haritası izleyeceğimizi ilgili kişilerle paylaşacağız” açıklamasına karşın öğrencilerin başka liselere geçişinin nasıl sağlanacağı henüz aydınlatılamadı.

 

BİN 221 TEMEL LİSE

2015 yılında dershanelerin kapatılmasıyla başlayan süreç yeni bir boyut kazandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kapatılması talimatıyla bazı dershaneler özel okula dönüşürken bazıları ise temel liseye dönüştü. Türkiye genelindeki bin 221 temel lise, kuruluş aşamasında, “2019’a kadar lise, anaokulu ya da ilkokuldan birine dönüşme” taahhüdü verdi. Küçük bir kısmı bu taahhüdü yerine getirirken büyük bölümü mevzuata uygun hareket etmedi ve temel lise olarak faaliyet göstermeye devam etti.

 

GEÇ GELEN UYARI

Milli Eğitim Bakanı Selçuk’un daha önceden planlı olduğunu ve sürpriz olmadığı belirttiği kapatma kararına rağmen dönüşümünü tamamlamayan temel liselere 2018-2019 eğitim öğretim yılının başında da öğrenci alınmaya devam etti. Bu okullarda öğrenim gören öğrenci sayısı çeyrek milyona ulaştı. Haziran ayında ruhsatları iptal edilecek temel liselerdeki öğrencilerin başka okullara nasıl taşınacağı merak konusu oldu. Çok sayıda öğrencinin mağduriyetine yol açabilecek düzenlemeyi yarıyıl tatilinde duyuran Bakanlık, veli ve öğrencilerin mağdur olmaması için yeni yılda öğrenci kaydı yapmamaları konusunda temel liseleri “uyardı”.

 

ÖĞRETMENLER SORUNLARLA BAŞ BAŞA

Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, özel kurumlarda düşük ücretlerle ve güvencesiz biçimde çalıştırılan öğretmenlerin şimdi de işsizlik tehditiyle karşı karşıya olduğunu belirtti. MEB’in temel liseler ve özel öğretim kurumlarıyla ilgili kararının olumlu olsa da 250 bin öğrenciyi ve binlerce öğretmeni ciddi sorunlarla baş başa bıraktığını ifade eden Aydoğan, “Kamusal eğitim hakkı ve güvenceli çalışma mücadelesini birlikte vermek ve kamuyu birlikte kazanma mücadelesini birlikte yükseltmek zorundayız” diye konuştu.

 

MUSTAFA MERT BİLDİRCİN/ BİRGÜN


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)