adscode
adscode

Kapatılan üniversiteler, ortada kalan öğrenciler ve azalan kontenjanlar?

Olağanüstü hal çerçevesinde 15 cemaat üniversitesi kapatıldı. Tam da tercihler başlamak üzereydi. Peki, şimdi ne olacak?

Kapatılan üniversiteler, ortada kalan öğrenciler ve azalan kontenjanlar?
Milliyet Diyalog


Bu üniversiteler, garantör üniversitelere mi devredilecek yoksa tümüyle kapatılarak, hiçbir şekilde öğrenci alınmayacak mı? Daha da önemlisi, Tercih Kılavuzu yenilenecek ve tercih süresi uzatılacak mı?.. 

Yapılan düzenleme bu soruların bazılarına cevap getiriyor. 

Ama bazıları var ki onlara da YÖK ve ÖSYM’nin açıklık getirmesi gerekiyor.

Sanıyorum onlar da yeni kararname çerçevesinde yeni önlemler alacak ve en kısa süre içerisinde bunu kamuoyuna duyuracaklardır.

Görünen o ki kapatılan üniversitelerin mevcut öğrencilerine, o kentteki ya da çevre illerdeki vakıf ya da devlet üniversitelerine nakil hakkı tanınacak, bu yıl için de yeni öğrenci alınmayacak.

Cevabı merakla beklenen soru ise şu: Kapanan üniversitelerin 15 bine yakın kontenjanı ne olacak?
Diğer üniversitelerde, bu oranda bir kontenjan artışına gidilecek mi?..

Hangi üniversiteler?

Darbe girişiminin ardından olağanüstü hal kapsamında alınan tedbirlere ilişkin ilk Kanun Hükmünde Kararname’ye göre 35 sağlık kuruluşu, 934 okul, 109 öğrenci yurdu, 104 vakıf, 1125 dernek, 15 üniversite ve 19 sendika kapatıldı.   

Kapatılan vakıfların her türlü taşınır ve taşınmazları ile her türlü mal varlığı, alacak ve hakları, belge ve evrakı Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne bedelsiz olarak devredilmiş sayıldı. 
Devire ilişkin işlemler ilgili tüm kurumlardan gerekli yardımı almak suretiyle ilgisine göre Maliye Bakanlığı veya Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yerine getirilecek. İşte o üniversiteler:

Altın Koza (İpek)(Ankara), Orhangazi (Bursa), Canik Başarı (Samsun), Selahattin Eyyubi (Diyarbakır), Fatih (İstanbul), Melikşah (Kayseri), Mevlana (Konya), Şifa (İzmir), Turgut Özal (Ankara), Zirve (Gaziantep), Kanuni (Adana), İzmir (İzmir), Murat Hüdavendigar (İstanbul), Gediz (İzmir), Süleyman Şah (İstanbul).
Öğrenciler ne olacak?

Kapatılan üniversitelerdeki, lisans, ön lisans ya da mastır, doktora öğrencileri ne olacak?

Merakla beklenen sorunun cevabı da ilgili kararnamede yer alıyor: “Kapatılan yükseköğretim kurumlarında kayıtlı öğrenciler, Yükseköğretim Kurulu tarafından devlet üniversitelerine veya vakıf üniversitelerine yerleştirilir. Bu şekilde yerleştirilen öğrenciler, mezun oluncaya kadar vakıf yükseköğretim kurumlarına ödemeleri gereken ücretleri ilgili üniversiteye ödemeye devam ederler. Bu fıkranın uygulanması ile ilgili olarak usul ve esasları belirlemeye, uygulamayı yönlendirmeye, her türlü tedbiri almaya ve ortaya çıkabilecek tereddütleri gidermeye Yükseköğretim Kurulu görevli ve yetkilidir.”

Peki ya çalışanlar ve öğretim elemanları? 

Onlar, şu an için görevden alınmış gözüküyorlar.
Cemaat yurtlarında kalan öğrencilere yönelik bir düzenleme ise şu an için açıklanmadı ama muhtemelen onlar da diğer özel yurtlara ya da devlet yurtlarına geçiş yapabilecekler...

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYIN!

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)