adscode
adscode

Kaydını olan burs aramaya başladı

Üniversite kaydını tamamlayan öğrenciler şimdi de burs bulma telaşına düştü. Vakıfların yanı sıra belediyeler ve özel şirketlerin verdiği, aylık 3 bin TL’ye ulaşan burslar, öğrenciler için adeta can suyu oluyor.

Kaydını olan burs aramaya başladı
Burslar
Güncelleme : 02-Sep-22 09:02

Üniversite ve yurt kayıtları tamamlandı, öğrenciler şimdi de burs bulma arayışına girdi. Milliyet'ten Ozan Ömer Kadüker'in haberine göre Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü (KYK) bursları için henüz başvurular alınmaya başlamadı. Yeni yıl için miktar da belli değil. Ancak geçtiğimiz yıl miktar 850 TL’ydi, miktarın bu yıl enflasyon oranında artması bekleniyor. Burs çıkmayan öğrenciler, isterlerse geri ödemeli kredilerden yararlanabiliyorlar.

KYK’nın yanı sıra birçok vakıf, belediye ve özel şirket de burs veriyor. Kurumların sağladığı burs miktarı genel olarak 1000 TL civarında ancak 3 bin TL’ye varan miktarlarda burs verenler de var. Ayrıca öğrencilere staj, eğitim gibi olanaklar sunan kurumlar da bulunuyor.

Başarı şartı var

Bu yıl, barınma başta olmak üzere eğitim giderlerindeki artış nedeniyle burs arayışına giren öğrenci sayısında ciddi bir artış var. Öğrencilere yol göstermek için biz de burs başvuruları süren kurumları araştırdık. Öne çıkanlar şöyle:

Türk Eğitim Vakfı (TEV): Vakfın belirlediği bölümlere yerleşen ve YKS’de ilk 5.000’e girenlere 2.650 TL’lik Üstün Başarı Bursu veriyor. Üniversite Bursu’nu 1.325 TL olarak belirleyen kurum, başvuruları 2 Ekim’e kadar kabul ediyor.

Çelikel Eğitim Vakfı: İstanbul’daki üniversitelerin lisans programlarına yerleşen ve ailede kişi başına düşen aylık ortalama net gelir seviyesi 3.000 TL ve altı olan öğrencilere aylık 1.500 TL burs veriyor. Son başvuru tarihi 11 Eylül.

Anadolu Vakfı: Aylık burs bedelini 1.050 TL olarak belirleyen kurum, yaklaşık bin öğrenciye burs verecek. Başvurular, 30 Eylül’e kadar sürüyor.

Sütaş: YKS’de ilk 15.000’e girenler ile not ortalaması 100 üzerinden 75 veya 4,0 üzerinden 3,5 olan üniversite öğrencilerine aylık 1.000 TL Üstün Başarı Bursu; üniversite sınavında başarılı olanlara ise aylık 750 TL Başarı Bursu veriyor. Maddi desteğin yanı sıra kişisel gelişime yönelik eğitimler ve staj olanağı da sağlanıyor.

Belediyeler destek veriyor

İstanbul Büyükşehir Belediyesi: Bu yıl 75 bin öğrenciye karşılıksız olmak üzere toplam 4 bin 500 TL burs desteği vereceğini duyuran İBB, “Genç Üniversiteli” başlıklı eğitim bursuna başvuruları 26 Eylül’de almaya başlayacak.

Karşıyaka Belediyesi: Üniversite öğrencilerinin eğitimine katkı sağlamak amacıyla oluşturulan Karşıyaka’nın Filizleri bursu ile ihtiyaç sahibi olan ve ikameti Karşıyaka’da bulunan lisans öğrencilerine, aylık 400 TL maddi destek sağlanıyor. Belediyenin, burs verenler ile ihtiyaç sahiplerini buluşturduğu projeye, apartmanlar, meslek odaları, taksi durakları, muhtarlar gibi birçok kurum katkı sunuyor. Ekim-haziran ayları arasında verilen burslar için başvurular 5 Eylül -15 Eylül tarihleri arasında alınacak.

Zeytinburnu Belediyesi: 1 Ağustos 2021’den önce belediye sınırlarında ikamet eden ve dört yıllık devlet üniversiteleri ile vakıf üniversitelerinde yüzde 100 burslu okuyan öğrencilere yıllık 3.000 TL başarı ödülü veriyor.

Bölüme de bakılıyor

İstanbul Sanayi Odası Vakfı: İstanbul, Kocaeli ve Tekirdağ’daki üniversitelerin mühendislik fakültelerinde okuyanlara burs veriyor. Geçen yıl 750 TL olan bursun bu yılki miktarı henüz açıklanmadı. Başvurular yarın başlayacak, 30 Eylül’de sona erecek.

Elele Sağlık Eğitim ve Yardımlaşma Vakfı: Aylık 1.200 TL olan burslar için son başvuru tarihi 19 Eylül.

Hemşehri dayanışması

Bazı dernekler ve iş insanları da kendi memleketinden olan öğrencilere burs sağlıyor. Örneğin Afyon Eğitim Vakfı, Afyonkarahisar nüfusuna kayıtlı ya da doğumlu öğrencilere aylık 200 TL burs veriyor. Burs için son başvuru tarih 10 Ekim. İstanbul’da okuyan Aydınlı öğrenciler için verilen Aydın Vakfı bursunun son başvuru tarihi ise 15 Eylül. Ermenek ve Çevresi Kültür ve Sosyal Dayanışma Vakfı da Ermenek, Karaman’ın Sarıveliler, Başyayla ilçeleri nüfusuna kayıtlı öğrencilere maddi destekte bulunuyor. Antalya Vakfı, İstanbul’da okuyan Antalyalı üniversite öğrencisi olanlara burs verirken Eti de Eskişehir nüfusuna kayıtlı olup, en az 2 yıl Eskişehir’de ikamet eden öğrencilere burs sağlıyor.

Dolandırıcılara dikkat!

Öğrenciler, burs bulmak umuduyla tüm duyurulara başvuruyor. Ancak bu noktada çok dikkatli olmak gerekiyor. Çünkü özellikle sosyal medyadan burs vereceğini vaat edenlerin bir kısmının amacı yardım etmek olsa da büyük bir kısmı sahtekâr. Kimi takipçi artırmak derdinde kimi öğrencilerin kişisel bilgilerini alıyor kimi de kız öğrencilere taciz mesajları atmak için burs yalanına başvuruyor.


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)