adscode
adscode

KAYI OKULLARI CEO’SU DENİZ DEMİRTAŞ: “EĞİTİMİN KURUCU GÜCÜYÜZ”

“Eğitimin Kurucu Gücü” misyonuyla yola çıkan KAYI Okulları’nın CEO'su Deniz Demirtaş, Türkiye’de eğitim alanında birçok ilki gerçekleştiren KAYI Okulları’nı Eğitim Ajansı’na anlattı.

KAYI OKULLARI CEO’SU DENİZ DEMİRTAŞ: “EĞİTİMİN KURUCU GÜCÜYÜZ”
Okullardan Haberler
Akademik ve sosyal öğrenmeleri, aynı bütünün ayrılmaz parçaları olarak kabul eden KAYI Okulları; Çekmeköy, Ömerli’deki doğa ile iç içe kampüsünde klasik eğitim alışkanlıklarından çok uzakta; çocukların kendilerine, çevrelerine ve hayata dair yepyeni keşifler yapabilmelerini, renkli ve yaratıcı yanlarını özgürce öne çıkarabilmelerini sağlayan mutlu bir okul ortamı sunuyor.

“Eğitimin Kurucu Gücü” misyonuyla yola çıkan KAYI Okulları’nın CEO koltuğunda ise eğitim camiasının yakından tanıdığı bir isim oturuyor: Deniz Demirtaş. Yıllardır eğitim yöneticiliği yapan, ulusal ve uluslararası eğitim programları ve eğitim yönetim modelleri konusunda fark yaratmış, eğitiminin merkezine hep öğrencinin ihtiyaçlarını ve kişilik gelişimini koymuş bir isim olan Deniz Demirtaş, Türkiye’de eğitim alanında birçok ilki gerçekleştiren KAYI Okulları’nı Eğitim Ajansı’na anlattı.
 

KAYI Okulları’nın şirket profilinden bahseder misiniz?

İstanbul’un çeşitli yerlerinde konut, ticari alan geliştiren ve iki kuşaktır inşaat sektörünün içerisinde yer alan, aynı zamanda madencilik ve turizm alanlarında da faaliyet gösteren Mustafa Onur Aydın, Matematik Öğretmeni kardeşi Merve Aydın’ın desteğiyle babalarının hayalini gerçekleştirmek üzere 2016 yılında Çekmeköy Ömerli’de 34 dönüm üzerine KAYI Okulları’nı kurdu. Bu alandaki yatırımları ile toplumumuza artı değer katacak bireylerin yetiştirilmesi, Türkiye’de “ilk” denilebilecek müfredat ve yaklaşımlarla eğitim sektöründe rol model olmak kurum olarak önceliğimiz.
 

KAYI isminin anlamı ve önemi nedir? Neden bu isim seçildi?

“KAYI”, “güç, kuvvet ve kudret sahibi” anlamlarını taşıyor. Üstünde bulunduğumuz topraklarda hüküm sürmüş, kusursuz işleyen organizasyon yapısıyla güçlü bir kültürün köklerini işaret ediyor. Bizler de "Eğitimin Kurucu Gücü" olarak ifade ettiğimiz mottomuz doğrultusunda; “Ben geçmişim, ben bugünüm, ben geleceğim” diyebilen, bu bilinçle geçmişten geleceğe uzanan evrensel değerlerle donanmış bir nesil için çabalıyoruz. Öğrencilerimize kendilerini özgür hissedebilecekleri, “kendileri” olabilecekleri bir okul ortamı sunarak, onların yaşama hazırlanırken kurdukları bağlarını sosyal ve kültürel farkındalıklar kazanarak güçlendirmelerini istiyoruz. Öğrencimiz, velimiz, öğretmenimiz ve çalışanımızla biz bir aileyiz ve bunu okulumuza adımınızı attığınız ilk andan itibaren hissedersiniz.
 

KAYI Okullarının eğitim sistemi nasıldır?

Öncelikle çocuklarımızın kendilerini keşfetmelerinin önünü açıyoruz. Bunu yaşayabilen her çocuk için, çok büyük bir şans bu. Her açıdan donanımlı, her bakımdan sağlıklı, hobiler geliştirmiş, kişisel gelişimini yönelimleri ve seçimleri doğrultusunda zevkle şekillendirmiş, mutlu ve başarılı bir yetişkinlik yaşamını hedefleyen ECAS programları ile müfredatımızı zenginleştiriyoruz. Gelişimin önemli bir kanadını oluşturan sanat ve sporda ileri yeterlilik çalışmaları, kulüpler ve özgün derslerimiz, uluslararası nitelikli çevre okuryazarlığı, sürdürülebilirlik, bilişim teknolojisi okuryazarlığı programlarımız, değerler eğitimi, sağlık ve beslenme eğitimi, yaşam becerileri eğitimleri ECAS programları içerisinde yer alıyor. Öğrencilerimizin akademik gelişimlerine paralel olarak kişisel ve sosyal gelişimleri açısından ilerleme kaydetmelerini, sosyal hayatta da başarılı bireyler olmalarını sağlamak önceliklerimizi oluşturuyor. Kendini tanıyan ve doğru ifade eden, özgüveni gelişmiş, insanların gereksinimlerine ve duygularına karşı duyarlı, anadilini, yabancı dilini, hatta ikinci yabancı dilini etkin bir şekilde kullanabilen, iyi iletişim kurabilen, açık fikirli, sorgulayan, analitik ve eleştirel düşünce becerilerine sahip, özgün ürünler ortaya çıkarabilen, çevreye duyarlı ve çevreyi koruma bilincine sahip, sporu ve sanatı, yaşamının vazgeçilmez parçaları olarak benimsemiş bireyler yetiştiriyoruz. Yine önemli bir noktanın ve bir ilkin altını çizmek istiyorum: KAYI Anaokulu, İlkokul 1. ve 2. sınıfta eğitim alan öğrencilerimize yeni bir yabancı dil olarak Türk İşaret Dili ve analitik düşünme becerisini geliştiren kodlama eğitimini zorunlu olarak veriyoruz.
 

Kampüsünüz nerede yer alıyor? Yeni kampüsler açılacak mı? Açılacaksa nerede açılacak?

Şu anda sadece Çekmeköy Ömerli’de okulumuz var. Kendi bünyemizdeki okul sayısını arttırarak büyümeyi düşünüyoruz. Öncelikli hedefimiz kurduğumuz eğitim modelinin tam olarak yerleşmesi. İlk etapta kendi bölgemizde büyük bir anaokulu ve lise, daha sonra Avrupa yakasında büyük bir kampüs, sonrasında ise başkent Ankara’da bir kampüs açma planlarımız bulunuyor. 5 yılda 100 milyon dolarlık yatırım yapacağız. Programlarımızı kullanma hakkı vermeyi de düşünüyoruz.
 

Öğrencileri okula kabul ederken kriterleriniz nelerdir?

Okulumuz için planlı bir büyüme politikası izliyoruz. Eğitim programlarımıza dahil edeceğimiz öğrencilerimizi akademik anlamda tanımak amacıyla düzey belirleme sınavına dahil ediyoruz ve öğrencinin portfolyosu ile birlikte gerçekleştirdiğimiz değerlendirmelerimizin ardından bireysel aday öğrenci ve veli görüşmeleri ile okula kabul sürecimizi tamamlıyoruz. Ayrıca aday öğrencilerimiz, eğitim yılı içerisinde Ocak-Nisan ayları arasında organize ettiğimiz tanıtım günlerimize katılarak okulumuzu daha yakından tanıma imkanına sahip olabilmekte, atölyelerimizde düzenlediğimiz etkinliklerle eğitim yaklaşımımız hakkında bilgi edinebilmekteler.
 

Öğretmen seçerken nelere dikkat ediyorsunuz?

Akademik donanım ve yüksek alan bilgisinin yanı sıra kendi ile barışık, iç huzuru olan, iletişimde sevgi temelli bağlar kuran, hayali ve ideali olan, rehber olabilen ve yaşam boyu öğrenmeyi hayat felsefesi olarak benimsemiş, bildiklerini dikte eden değil sorgular açarak öğrenmeler sağlayan, içindeki çocuğu kaybetmemiş, öğrenciyle aynı kanalda olabilen, hayata gülümseyebilen öğretmenlerimizle ilerliyoruz. Çok klasik ama biz öğretmenlerimizin öğrencilerimize aktaracağı ışık ve enerjiye değer veriyoruz. Yeniliğe ve gelişime açık, dünyada olup bitenlerden haberdar ve en önemlisi yeni bir önerisi olan eğitimcilerin kadromuzda olması bizi güçlü kılıyor.

Okul öğrencilere hangi fiziksel imkanları sunuyor?

KAYI Okullarında 34 dönüm üzerine kurulu 12 bin metrekare kapalı alanda 4 kata yayılan yerleşkemizde “akıllı sınıf” özelliği taşıyan akıllı tahta ve barkovizyon sistemiyle donatılmış toplam 34 adet dersliğimiz bulunuyor. Öğrencilerimizin güvenli koşullarda deney ve gözlem yapmalarına imkan sağlayan Fizik, Kimya, Biyoloji, Fen Ve Teknoloji, Sosyal Bilimler Laboratuvarlarının yanı sıra Bilişim Teknolojileri ve Kodlama Laboratuvarında öğrencilerimiz en yeni bilişim teknolojilerini ve bilgisayar programcılığının temelini öğrenebiliyorlar.

Öğrencilerimizin her yaşta kendilerini ifade etmelerini sağlayan tam donanımlı sanat ve zanaat atölyelerimiz bulunuyor. Çocuğun farklı ifade dillerini kullanabileceği sonsuz fırsatlar sunan, ilgi çekici, merak ve heyecan uyandıran çalışma ortamları olarak düzenlenen Görsel Sanatlar, Marangoz ve Maker, Işık, Dijital, Mutfak, Yaşayan Organizmalar Atölyelerimiz tüm öğrencilerimizin ve öğretmenlerimizin kulüp ve eğitim çalışmalarını yürütmeleri için tasarlandı.

Okulumuzda her öğrencinin yeteneği ölçüsünde bir enstrüman üzerinde yoğunlaşması ve bu enstrümanı çalmayı öğrenmesi amacıyla tasarlanan Müzik Bölümümüz; 9 adet bireysel enstrüman odası, orkestra ve koro odası, kayıt stüdyosundan oluşuyor. Akustik ve ses izolasyonu sayesinde kaliteli ses duyumu sağlandığı bu bölümde keman, piyano, gitar, bateri gibi farklı müzik enstrümanları alanında eğitim veriyoruz.

Basketbol, voleybol, hentbol, sporlarının yapıldığı kapalı spor salonumuz, dans ve bale, Uzakdoğu sporları, jimnastik ve yoga salonlarımıza ek olarak öğrencilerimiz için tasarladığımız aktivite ve sosyalleşme alanları bulunuyor. Mini sinema ve masa tenisi alanları, İngilizce ve Türkçe koridor oyunları (scrabble, satranç, çarkıfelek, sudoku, mangala, engel, dokuz taş, reverse oyun alanları) ve dijital duvar oyunları öğrencilerimizin ders aralarında sosyalleşmeyi sevdiği alanlar…

Minderlerin bulunduğu okuma köşeleri, öğrencilerimize uygun olarak tasarlanan mobilyaları ile 5 kattan oluşan özel bir tasarıma sahip kütüphanemiz, öğrencilerimizin kitapla ilk ciddi teması kurduğu, kitap okuma ve araştırma yapma alışkanlığı kazandığı mekan olması açısından önemli.

Eğitimin dış mekanlara taşınmasının çocukların sosyal, duygusal, bilişsel ve fiziksel gelişimine olumlu katkılar sağladığı gerçeğinden hareketle “kötü hava yoktur, iyi giyinmemek vardır.” yaklaşımının benimsendiği okullarımızda öğrencilerimizin her mevsim koşulunda doğayla iç içe vakit geçirebilecekleri açık hava sosyal alanlar yer alıyor. Yeşil alanlar, tarım bahçesi, oyun parkları ve spor sahalarının bulunduğu bahçemizde öğrencilerimizin güvenliği için her türlü ayrıntı düşünülerek öğrencilerimizin hem öğrenerek hem de eğlenerek vakit geçirmelerini hedefliyoruz. Yerleşkemizin yan tarafında bulunan Ömerli Ormanı öğrencilerimizin bedensel gelişimlerini destekleyecek, bağışıklık sistemlerini güçlendirecek projeleri gerçekleştirmelerine imkan sağlayan, tüm seviyelerde değerlendirdiğimiz doğal bir alan.

Burs olanakları sunuyor musunuz?

İlkokul üçüncü sınıf itibarıyla tüm kayıt yaptırmak isteyen öğrencilere akademik düzey belirleme sınavı uyguluyoruz. Uygulanan bu sınav sonrasında ise rehber öğretmenler tarafından yapılan mülakatlarla yeni dönem öğrenci kayıtlarımızı tamamlıyoruz. Okulumuza çok yoğun bir talep var. Karşılaştığımız bu talep karşısında başlattığımız erken kayıt ayrıcalıklarını Haziran sonuna kadar devam ettiriyoruz ve bu dönemde kayıt yaptıracak adaylarımıza yüzde 20 oranında indirim uyguluyoruz. Ayrıca akademik yetenek burslarının yanı sıra spor ve sanat alanlarında kendilerini geliştirmiş ve başarılar elde etmiş öğrenciler ön değerlendirmeden geçtikten sonra kurumumuzdan farklı oranlarda burs almaya hak kazanabiliyorlar. Mali imkanları kısıtlı, başarılı öğrenciler ise ihtiyaç bursundan yararlanabiliyorlar.

Öğrencilerin okuldaki sosyal faaliyet alanları nelerdir?

Klasik eğitim sistemleri içerisinde kendini ifade edemeyen çocuklar, kalıplar içerisinde hapsolarak, kendi istekleri yerine ailesinin ya da başkalarının istediklerine odaklanan, içindeki potansiyel yetenekleri keşfedemeyen bireyler olarak yaşama adım atıyorlar. Oysa kendini tanıyan, ne istediğini bilen, kendi kişilik özellikleri doğrultusunda kararlarını verebilen çocukların öğrenme yetilerinin de geliştiğini, akademik kazanımlarının yanı sıra sosyal ilişkilerde de başarılı bireyler haline geldiklerini ve liderlik özellikleri edindiklerini biliyoruz. Bizler bu gelişimi desteklemek adına okulu yaşamın bir provası haline dönüştürüyoruz. Çocuklarımızın farklı özellikler taşıyan gruplar içerisinde liderlik yapabileceği fırsatlar, ortamlar sunuyoruz. Proje tabanlı uygulamalarla çocuklarımızın fikirlerini geliştirmelerini ve okul toplumu ile paylaşmalarını sağlıyoruz. Öğrencilerimizin yetenek ve yaratıcı potansiyellerini keşfetmeleri için özgün derslere, kulüp çalışmalarına, sanat ve spor aktivitelere katılmaları yönünde onları cesaretlendiriyoruz. Anaokulundan lise seviyesine, tüm öğrencilerimizin katıldığı atölye çalışmalarına büyük önem veriyoruz. Atölyelerimiz, çocuklarımızın farklı ifade dillerini kullanabileceği sonsuz fırsatlar sunuyor. Zorluklara çözüm aramayı sağlayan, hayal gücünün ve ifade özgürlüğünün geliştiği, yaratıcılığının arttığı ve zamanı doğru kullanmayı öğreten alanlar olarak atölyelerimizi öğrenmenin kalbi olarak kabul ediyoruz. Öğrencilerimizin farklılıklara karşı duyarlılık kazanmalarının, paylaşma ve yardımlaşma bilinci edinmeleri amacıyla her yıl aktif olarak bir sosyal sorumluluk projesi içerisinde yer almalarını, proje liderleri olarak çalışmalarını sağlıyoruz. Kısacası bizim; sahneye çıkan, dans eden, yarışan, sunum yapan, tartışan, eline pankart alıp okul sınırları içerisinde görüşünü dile getiren, doğa ile iç içe uygulamalarla yaşam becerileri edinen, araştıran, sorgulayan, kendi proje ve eserlerini üreten, üretmekten keyif alan çocuklarımız var. Onları mutlu görmek, bizlerin de en büyük mutluluğu…
 

Öğrencilerin sadece sınav odaklı bir bakış açısına sahip olmamaları için nasıl bir yaklaşım izliyorsunuz?

Ne yazık ki ülkemizde ağırlıklı olarak sınav merkezli bir eğitim sistemi benimseniyor ve bir çocuk sınavda başarılı olduğu kadar akıllı, zeki, çalışkan ve başarılı gibi sıfatlarla nitelendiriliyor. Oysa çok iyi üniversitelerden mezun olup, iş hayatına atılan bu bireylerin sonrasında büyük bir mutsuzluk içerisinde olduklarına, iş ve sosyal hayatlarında başarısızlık yaşadıklarına hepimiz şahit olmuşuzdur. Çünkü gerek okul gerekse aile, sınavdaki başarıya o kadar çok odaklanıyor ki, çocuk hayatın dinamiklerini kaçırıyor. Bu noktada çocuklara, yarış atı gözüyle bakmamak, bu bakış açısını çocukların ailelerine de benimsetmek amacını taşıyoruz. Hepimiz bir bireyiz. Hepimizin birbirinden farklı özellikleri var. Hepimizin ilgi alanları farklı. Tek bir eğitim yöntemi seçip, her çocuğun aynı anda, aynı hızda ve aynı ölçüde öğrenmesini beklemek hiç gerçekçi değil. Dersin tasarımını yaparken dersi yöntem, teknik ve malzemelerle zenginleştirmek, birlikte çalıştığınız çocukların özelliklerine göre farklılaştırmak durumundasınız. İşte o zaman tüm öğrenciler üzerinde üst düzeyde bir başarıyı yakalayabiliyorsunuz. En iyi öğrenme yolu, bizzat yapmaktır. Çocukları, tüm öğrenme süreçlerine etkin biçimde katmak, öğrenmenin gerçekleşmesi yolunda en önemli koşuldur. Biz de uygulamalarımızla bu yaklaşımı öğrencilerimize aktarmaya çalışıyoruz.




Öğrenci ve veliler KAYI Okulları'nı neden tercih etmeliler?

-KAYI Okulları olarak her şeyden önce biz bir aileyiz. En kıymetli varlıklarınız çocuklarınızı emanet edebileceğiniz, güvenebileceğiniz bir okul ortamımız, eğitmen ve çalışan kadromuz var. Okulumuzun güvenlik standartlarını karşılayan tasarımı ve mimarisi, sağlık ve hijyen koşullarına uygun fiziki şartlarının yanı sıra öğretmenlerin sevinç ve mutlulukla okullarına geldiği, kaygı duymadan, huzurlu bir şekilde eğitim verebildikleri, öğrencilerin kendilerini fiziksel, psikolojik ve sosyal açıdan özgür, barışçıl ve iyi hissettikleri bir okul yaşamı sunuyoruz.

-Mutlu bir okuluz. Öğretmenlerimiz ve çalışanlarımızla birlikte kurduğumuz olumlu okul iklimi ile çocuklarımız; eğlendikleri, mutlu ve değerli olduklarını hissettikleri bir ortamda her gün yeni bir şeyler öğrenmenin keyfini yaşıyorlar.

-Çocuk dostu bir okuluz. Etkinlik planlarımızı oluştururken, eğitim müfredatımızı zenginleştirirken, okulumuzun fiziksel imkanlarını tasarlarken çocuğun dünyasına hitap ediyoruz. Öğrencilerimizin ve öğretmenlerimizin merdiven yerine kullandığı, fiziki yapımıza eklediğimiz alt avluya inen iki kırmızı kaydırağımız gibi her türlü düzenlememizde çocuğun penceresinden bakarak hareket ediyoruz.

-Anadil öğrenme yaklaşımıyla yabancı dil bilgisi kazandırıyoruz. Yabancı dilde sadece beceri ve akıcılık geliştirmeyi değil, aynı zamanda öğrencilere yaşam boyu sürecek dil öğrenme sevgisi aşılamayı ve onlara diğer kültürleri tanıma fırsatı veriyoruz. Bir dünya dili haline gelen İngilizce’nin uluslararası düzeyde öğreniminin yanı sıra 2. sınıftan itibaren ikinci yabancı dil olarak Almanca veya İspanyolca dil seçeneklerini öğrencilerimize sunuyoruz. Türkiye’de eğitim sisteminde bir “ilk” olarak nitelendirebileceğimiz işaret dili eğitimini de anaokulundan itibaren yeni ve üçüncü bir yabancı dil olarak öğrencilerimizin kazanımlarına ekliyoruz.

-Eğitimi sınıf dışına taşıyoruz. Tasarladığımız farklı eğitimsel mekanlarla klasik eğitim metotları yerine eğitim modelimizin temelini yaratıcılık üzerine kuruyoruz. Atölyelerimiz ile öğrenmeleri birer deneyime dönüştürüyoruz. Gerçek hayatta olduğu gibi disiplinler arası duvarları kaldırarak, tüm branşların iç içe geçtiği bütünsel bir yaklaşımla eğitim sürecimizi yürütüyoruz. Proje yaklaşımlı öğrenmeler ve sanat çalışmaları ile yaratıcı potansiyellerini ortaya çıkaran çocuklarımız, kendilerini, yeteneklerini keşfediyorlar, seslerini duyurmak için birçok seçenek olduğunun farkına vararak üretmenin mutluluğunu yaşıyorlar.

-Öğrencilerimizi geleceğin dünyasına hazırlıyoruz. İlkokul sıralarından itibaren verdiğimiz kodlama eğitimi, bilgisayar programcılığının temelini atarken, algoritmik düşünme ve teknolojiyi kullanma becerisini geliştiriyoruz.

-Bir orman okuluyuz. Anaokulundan liseye tüm seviyelerde eğitim programlarımızı yanı başımızdaki Ömerli Ormanının sağladığı imkanlarla zenginleştiriyoruz. Onların yaşam becerileri edinmelerini sağlayarak, öğrencilerimizde insanların doğanın bir parçası olduğu algısını geliştiriyoruz. Ormanda koşarak, dokunarak, görerek, koklayarak, hissederek, keşfederek öğrenen çocuklar yetiştiriyoruz.

-Demokratik bir okuluz. Tüm öğrencilerimiz, öğretmenlerimiz ve çalışanlarımız ile birlikte karar mekanizmamızı işletiyoruz. Okul içerisindeki kuralları ve yaptırımları ortak kararlarımızla belirliyoruz. Öğrencilerimizin sınıf toplantıları ile müdürleriyle görüşmelerini, istek ve dileklerini yönetime doğrudan iletmelerini sağlıyoruz.

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)