adscode
adscode

'Kıdem tazminatıyla ilgili düzenlememiz yok'

Başbakan Davutoğlu, "Kıdem tazminatı konusunda özel bir düzenlememiz şu anda yok. Kimseyi mağdur etmeden, işçilerimizin hukuklarını zedelemeden hep beraber ele alacağız" dedi.

'Kıdem tazminatıyla ilgili düzenlememiz yok'
Türkiye'den Haberler
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türk-İş Konfederasyonunu ziyaretinin ardından açıklamalarda bulundu.

AK Parti iktidarı olarak 12 yılı aşkın sürede hep uzun dönemli, istikrar içinde işçilerin ve emekçilerin hak ve hukuklarının sağlam bir zeminde gerçekleşmesine öncelik verdiklerini vurgulayan Davutoğlu, kısa dönemli popülist uygulamalardan kaçındıklarını bildirdi.

"Kimin cebinden veriyorsun?"
Davutoğlu, "90'lı yılları siyasetin en önemli simgesel temsilcilerinden biri olan Kılıçdaroğlu, o günkü SSK Genel Müdürü olarak, o günkü politikaların mesulü olan birisi, bugün çok rahat bir şekilde halka dönüp 'size iki maaş vereceğim, bunu da noterlikten tasdik'. Verirsin de, kimin cebinden veriyorsun? Nasıl veriyorsun?" diye sordu.

Davutoğlu, şunları kaydetti:
"Tabii sayın Kılıçdaroğlu için çok kolay. O vereceği paraları, Hazinede, Türkiye'nin rezervinde biriken paraları o biriktirmedi. Kendisini şimdiden miras yemeye hazır bir mirasyedi şeyinde... Biz bu ülkenin kaygısıyla büyümüş, bu ülkenin her türlü kaynağını en iyi şekilde değerlendirmeye çalışan 12 yıllık iktidar sonrasında biriktirdiğimiz bütün rezervleri, Kılıçdaroğlu gelip 4 ayda  tüketmek istiyor. Aynı 90'lı yıllarda olduğu gibi karşılıksız popülist politikalar talep ediyor. Ama halkımız bilir. Halkımızın hafızası o kadar kısa erimli değildir. 90'lı yılların başlarında sıfır açıkla aldığı SSK'yı nereye getirdiği belli, nasıl devrettiği belli ve hala biz onları nasıl ele aldığımız hususunun da herkesin dikkatlerine sunuyorum. Eğer yaptığımız ciddi reformlarla işçi haklarını genişletmek yanında, diğer taraftan da Türkiye'nin ekonomisini sağlam temellere oturtmamış olsaydık, Kılıçdaroğlu bugün bu sözü veremezdi. Kılıçdaroğlu, hiç iktidara gelemeyeceği için bu teklifleri yapıyor, hasbelkader böyle bir şansı 4 dakika versek de bu dediklerini yapsa, ondan sonra bir başka yine bizim AK Parti iktidarının gelip bütün o yaptıklarını düzeltmesi icap eder.

Halkımızdan özellikle bugünlerde seçim sathı mailine girmişken böyle popülist tavırlara prim vermemesini rica ediyorum."

Hükümeti kurar kurmaz iş güvenliği konusunu ele aldıklarını belirten Davutoğlu, Meclis takvimi içerisinde de sürecin tamamlandığını, önümüzdeki günlerde iş güvenliğine ilişkin yasanın Meclis'ten çıkacağını bildirdi.

Yol-İş ile mutabakat
Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Kılıçdaroğlu'nun dediği düzenlemeler hayata geçse 25 milyar Türk liralık ek açık gündeme gelecek. Nereden çıkacak bu 25 milyar Türk lirası? Birisi bize bağış vermeyecek, birisi gelip kaynak aktarmayacak. Bütün bunlar, bir sonraki neslin cebinden harcanmış olacak. Aynen 90’lı yıllarda bu popülist politikalarla üretilen açığın şu anda bizim tarafımızdan finanse edilmek zorunda kalınması gibi. Önemli bir bekleyen bir sorunu da, bugün zaten Çalışma Bakanımız yakından ilgileniyordu, Bakanlar Kurulunda da ele almıştık, Karayolları işçilerimizin durumuyla ilgili. Ulaştırma Bakanlığımız ile de yapılan çalışmalar neticesinde, kamunun ihtiyaç hissettiği istihdam sağlanacak, yasal bir süreç de tamamlanmış olduğu için Karayolları'ndaki işçilerimiz, Yol-İş bünyesinde çalışan işçilerimizle ilgili önemli bir mutabakata varıldı. İnşallah onlarla da en kısa zamanda buluşup bu müjdeyi birlikte yaşayacağız. Ama bir mutabakata varıldığının bilinmesini rica ederim."

"Kesinlikle alternatif bir istihdam oluşturma çabası değil"
Hükümet olarak düzenlemeleri yaparken, var olan sendikal haklardan feragat edilmesinin düşünülmediğini vurgulayan Davutoğlu, şunları kaydetti:
"Aksine kadınlarımızın, çalışma şartlarını kolaylaştırmayı ve özelikle de belli dönemlerde, daha önce açıkladığımız şekilde kısmi ve yarı zamanlı çalışma talep edildiğinde kadın çalışanlarımızca annelik görevini yerine getirirken, bu dönemlerde kendi çalışma imkanlarının ve işini kaybetmemesini temin edecek düzenlemelerdir, bunlar. Alternatif bir istihdam düzenlemesi değil."

"Kıdem tazminatında özel bir düzenleme yok"
Ergün Atalay'ın kıdem tazminatı konusunu hatırlatması üzerine de Davutoğlu, şunları kaydetti:
"Kıdem tazminatı konusunda nasıl olsa bir soru gelecektir diye beklediğim için, soru da gündeme gelecekti, ama gördüğünüz gibi Ergün Bey gerçek bir sendika lideri olarak soruyu beklemeden cevabı garanti altına almak istiyor, haklı olarak. Kıdem tazminatı konusunda özel bir düzenlememiz şu anda yok. Bunlar hep konuşulacak. Kimseyi mağdur etmeden, işçilerimizin hukuklarını hiçbir şekilde zedelemeden bu hususları hep beraber ele alacağız."

"Bu tartışma bence kapanmıştır"
Başbakan Davutoğlu, Arınç ve Gökçek'ın açıklamaları ile ilgili olarak da "Bu tartışma bence kapanmıştır. Yani kendi parti disiplinimiz, parti anlayışımız içinde, partideki demokratik her türlü görüşün serdedilmesi ilkesi etrafında" dedi. Davutoğlu, "Herhangi bir arkadaşın, herhangi bir şekilde eleştirisi, yeni bir düşüncesi, yaklaşımı varsa ifade edilecek bütün zeminler mevcuttur. Burada yapılması gereken en son şey delillendirilmemiş bir tarzda, iki açıklamayı da kastederek söylüyorum, bu konuların bizim de irademiz dışında kamuoyuyla paylaşılmasıdır" şeklinde konuştu. Davutoğlu, "Seçim sathı mailinde ve sonrasında hiçbir şekilde partimizin yıpratılmasına izin verecek davranışlara müsamaha göstermeyiz" ifadelerini kullandı.

 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)