adscode
adscode

​Kişi Başına Düşen Eğitim Süresi Niye Bu Kadar Az?

Zorunlu temel eğitim önce 8 yıla, sonra da 12 yıla çıktı. Ama hala bazı illerde ortalama eğitim süresi 3, 4 yılı geçmiyor.

​Kişi Başına Düşen Eğitim Süresi Niye Bu Kadar Az?
Günün Yazısı
Zorunlu temel eğitim önce 8 yıla, sonra da 12 yıla çıktı. Ama hala bazı illerde ortalama eğitim süresi 3, 4 yılı geçmiyor. Genel ortalama ise 6.5 yıl. Oysa AB ortalaması, ülkelere göre 14, 15 yılı buluyor! Daha da vahimi milyonlarca vatandaşımız hala okuma yazma bilmiyor!..
 
Peki bizde okullaşma oranı ve eğitim ortalaması neden bu kadar düşük?
Çünkü, doğan her çocuğu nüfusa kaydetmiyoruz, okul çağı geldiğinde de okula göndermiyoruz, sonra da okuma yazma kurslarıyla onları okuma yazma öğretmeye çalışıyoruz…
 
Milyonlarca vatandaşımızı okuma bilmemesi ve onlara yönelik başlatılan okuma yazma kampanyaları da bir ülke için utanç verici bir durum.
 
Zorunlu eğitim süresini artırmak elbette çok önemli ama çok daha önemlisi zorunlu eğitim çağındaki çocukları okula getirebilmektir.
Bu Anayasa’nın gereğidir ve mazereti olamaz.
 
Hiçbir batılı ülkede, zorunlu eğitim çağındaki çocuğu okuldan uzak tutma lüksü yok. Aksi yönde davrananlara ağır yaptırımlar uygulanıyor. Çünkü, bu en temel yurttaşlık görevi olarak görülüyor.
 
Eğitimde çağ atladık diyenlerin, açıklanan rakamlara bir kez daha göz atıp, gereğini yerine getirmeleri en büyük temennimiz.
Elbette çok büyük işler yapılıyor ama bu tablo ülkemize yakışmıyor!
Ve bu konuda yapılacak çok iş var!..
 
 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)