adscode
adscode

Kışın bol su içmeyi unutmayın

Uzmanlar kışın tüketilen su miktarının yazın tüketilen ile aynı olması gerektiğini belirterek, az içilen suyun sağlığa zarar verdiğine dikkat çekiyor.

Kışın bol su içmeyi unutmayın
Üniversite
Çoğu insan yazın bol bol su içilmesi gerektiğini, kışın ise buna ihtiyacı olmadığını düşünüyor. Oysa soğuk günlerde istenilmese bile dahi günde en az 2-2,5 litre su tüketilmesi sağlık için çok önemli, çünkü vücut için yaz-kış hiç fark etmiyor. Uzmanlar kışın tüketilen su miktarının yazın tüketilen ile aynı olması gerektiğini belirterek, az içilen suyun sağlığa zarar verdiğine dikkat çekiyor.



Yaşar Üniversitesi MYO Gıda İşleme Bölüm Başkanı Yrd.Doç.Dr.Ruhan Aşkın Uzel, soğuk havalarla birlikte yavaşlayan metabolizma yüzünden su tüketimine olan isteğin azaldığını ifade ederek, kışın tüketilen su miktarının yazın tüketilen ile aynı olmasına dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Kış aylarında da günde en az 2-2,5 litre su içilmesinin vücuttaki su dengesinin mevsimden bağımsız olarak sağlanması açısında önemli olduğunu belirten Uzel, "Su, oksijenden sonra insan yaşamı için önemli olan ihtiyaç. Günlük alınan su miktarı günlük aktivitelerde de kullanılabileceği gibi toksinlerin atımında da önemli bir aracı. Aynı zamanda temel enerji kaynaklarından biri olup vücut hücrelerine elektriksel ve manyetik enerji iletilmesini sağlıyor, yaşam gücü veriyor. Su tüketimi için mevsimsel ayrım olmamalı. Vücut ısısının dengede tutulabilmesi için alınan suyun yanında, sıvı içecekler konusunda ise tüketim ağırlığı kafein içeriği yüksek olan sıcak içecekler yerine bitki çaylarına da yer verilmeli." dedi.

AZ TÜKETİLEN SU HASTA EDİYOR

İnsan vücudunun toksinleri atmak için günde ortalama 2 litre su kaybı yaşadığını vurgulayan Yrd.Doç.Dr.Ruhan Aşkın Uzel, kaybedilen bu miktarın yerine konulmadığı zaman 'Dehidrasyon' adı verilen sağlık bozukluğunu ortaya çıkarabileceğini söyledi.

Uzel, şöyle konuştu:

"Dehidrasyon, stres, uyku hali, dalgınlık, baş ağrısı, unutkanlık, gerginlik gibi yaşam kalitesini olumsuz etkileyen durumlara yol açabilecek kadar etkili bir neden. Vücuttaki su dengesi beyin tarafından kontrol edilir. Su kaybı yaşanması durumunda ilk tepki beyinden ağız kuruluğu şeklinde yansıtılır. Su alımının az olması durumunda iç organların etkilerinin düzenlenmesi, böbreklerden sıvı çıkışının denetlenmesi gibi vücutta kalan az miktardaki su miktarını kısıtlamaya yönelik tedbirler yine beyin tarafından gerçekleşir. Ancak tüm bunlara rağmen bireyin yeterli miktarda su tüketimi yine de sağlanamaz ise bu kez beyin kendi işlevlerinde aksaklıklar oluşturmaya başlayacaktır ki bu da günlük hayatta dalgınlık, sersemlik, konsantrasyonda bozukluk, karar verme mekanizmasında aksaklıklar gibi problem ile kendini gösterebilir. Hormonal dengede oluşan aksaklıklar ve sindirim sisteminde yaşanan bozukluklar da ileri aşama su yetersizliği belirtileri arasında sayılabilir."

Kışın yeteri kadar tüketilen suyun aynı zamanda kilo vermeye de yardımcı olduğunu vurgulayan Uzel, "Su içmek uyku bozukluğu, stres, gerginlik gibi olumsuz durumların giderilmesine katkıda bulunur. Kısacası su, doğanın insanlara sunduğu en ekonomik, en faydalı ve yan etkisiz ilaçlardan biri. " dedi.

 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)