adscode
adscode

Kişisel Arşivlerde İstanbul Belleği

İstanbul Şehir Üniversitesi, ünlü araştırmacı, yazar, halk bilimci ve şair Taha Toros’un dev arşivini dijital ortamda gün yüzüne çıkarıyor.

Kişisel Arşivlerde İstanbul Belleği
Kültür Sanat

“Arşiv Adam” olarak bilinen ünlü araştırmacı, yazar, halk bilimci ve şair Taha Toros’un hayatı boyunca büyük bir titizlikle biriktirdiği zengin arşivi İstanbul Şehir Üniversitesi’nde gün yüzüne çıkıyor.

İstanbul Kalkınma Ajansı’nın katkılarıyla “Kişisel Arşivlerde İstanbul Belleği” projesiyle hayata geçirilen çalışma kapsamında Taha Toros’un küçük yaşlardan itibaren toplamaya başladığı ve 100 yıllık yaşamında özenle sakladığı binlerce fotoğraf, resim, kişisel not, kupür, mektup, kartpostal ve belgenin yanı sıra Osmanlıca ve Türkçe kitap tarihin farklı dönemlerine ışık tutuyor.

Öncelikle İstanbul’un semtleri ve İstanbulla ilgili kişi, kurum ve olaylara dair 20.000 belgenin tarandığı projenin devamında İstanbul Şehir Üniversitesi Kütüphanesinde bulunan toplam 400 binden fazla belge, uluslararası standartlara uygun olarak web üzerinden araştırmacıların hizmetine sunulacak.

 

Zamanda Yolculuk

İstanbul’un kültürel mirasına önemli katkı sağlaması beklenen Taha Toros arşivinde Mustafa Kemal Atatürk’ten Osmanlı Padişahları’na, Yahya Kemal’den Nazım Hikmet’e, Orhan Kemal’den Yaşar Kemal’e, Fikret Mualla’dan Bedia Muhavvit’e uzanan birçok sanatçı, siyasetçi ve edebiyatçıya dair biyografi dosyaları yer alıyor.

Toros’un zengin koleksiyonunda sinema, resim, müzik, çeşitli el sanatları ve milli mücadeleyle ilgili dosyalar da dikkat çekiyor.

Taha Toros arşivi, yurtiçi ve yurtdışından akademisyenler, araştırmacılar, müzeciler, sanat tarihi ve tarih öğrencileri için önemli bir kaynak oluşturuyor.


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)