adscode
adscode

Kızıltepe Anadolu'da isim tartışması

Kızıltepe Anadolu Lisesi'nin isminin Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) İzzettin Dündar Anadolu Lisesi olarak değiştirilmesi tepkilere neden oldu

Kızıltepe Anadolu'da isim tartışması
Eğitim
Güncelleme : 30-Dec-22 12:41

Okulun öğrencileri ve mezunları, yaptıkları açıklamada lisenin, ilçenin kültürel bir mirası olduğunu belirterek okulun eski ismiyle devam etmesi gerektiğini kaydettiler.

Açıklamalarında şu ifadelere yer verdiler:

"Kızıltepe Anadolu Lisesi Mezunları Olarak Diyoruz ki; Okulumuzun İsmini Değiştirmek Büyük Bir Mirası Yok Etmektir.

Kızıltepe Anadolu Lisesi 1993ten beri Kızıltepenin ilk Anadolu Lisesi olmasından ilçenin göz bebeği ve kültürel bir mirası olmuştur. Mezunları özellikle ülkemizde her alanda hizmet vermektedir. 

Kültürel varlıkların, şehirlerin isimlerini korumak için gösterdiğimiz çabayı ilçemizin aydınlık yüzü olan okulumuzun ismini korumak için de göstermemiz gerekiyor.

Ne yazık ki ilçemizde adeta kültürel bir miras olarak varlığını sürdüren her yıl nitelikli mezunlar veren okulumuzun isminin ani bir kararla değiştirildiğini öğrendik.

 Kızıltepe Anadolu Lisesi taşınacağından dolayı isminin değiştirilmesi gündeme gelmiş ilk başta binayı yaptığı için " Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Kızıltepe Anadolu Lisesi" olarak değiştirilmesi kararlaştırılmıştı.

Ama şu an isminden Kızıltepe Anadolu Lisesi çıkarıldığı ve değiştirildiği kararlaştırıldığını öğrenmiş bulunmaktayız. 

Ancak kararı verenlerin ve yetkililerin bu konuda daha hassas davranması gerektiğini düşünüyoruz. 

İlçemize çok da ihtiyaç duyulan yeni okullara istenilen isminin verilmesi daha sağlıklı olacaktır.

Okul isimleri değişirken hiç bir üst düzey yetkili de “Ne oluyor?” Diye sormuyor!

Hakikaten okul ismi ve kültürünü yok saymak bu kadar basit olmamalıdır.

Yani diyeceğimiz o ki; okullarımızın adlarını değiştirirken tarihimizden olmayalım.

İlçemizde tarihi ve kültürel değerlere sahip çıkmak için; ‘Kızıltepe Anadolu Lisesi’ ismi Kızıltepeye özgü bir ad olarak tekrar konmalıdır. Bu tarihi bir görevdir.

Etkililere ve yetkililere önemle duyurulur.

Mezun arkadaşlardan bu durumun sosyal medya ve basında paylaşımı noktasında destek bekliyoruz."

Kızıltepe Eğitim Sen ise okul tarihi ve kültürünün korunması adına okulların isimlerinin değiştirilmemesi gerektiğine dikkat çekti: "Eğer Türkiye'de bir kurum, bir okulun yapımına, onarımına ya da modernizasyonuna katkıda bulunmuşsa, o kurumun isminin bir okula verilmesinde bir sakınca yoktur. Bireysel olarak yapım, onarım ve modernizasyona katkı şartı ile kişilerin ve şahısların isimlerinin, kamu kurumlarına verilmesi meselesi temelde karşı olmamızın sebebi devletin yapması gereken yatırım ve hizmetlerin şahıslara bırakılması ve yüklenmedir. Yapılan yatırım ve katkı vergiden düşürülmesine rağmen kişilere bu isim verme uygulaması bir ayrıcalıkmış gibi sunulmaktadır. Kişiler ile herhangi bir problemimiz yoktur.

Bu kişi ve kurum isimlerinin okullara verilmesi ile ilgili temel yaklaşımımızdır. Okul tarihi ve kültürünün korunması adına isimlerin değiştirilmemesi gerektiği kanaatindeyiz. Yeni kurulan okullarla ilgili yukarıdaki yaklaşımımız geçerlidir."


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)