adscode
adscode

Kolonyalı ve ıslak mendillere sıkı denetim

​Sağlık Bakanlığı, sağlığı tehdit eder nitelikteki kolonyalı, ıslak mendil ve havlularla ilgili ağır yaptırımlar uygulayacak.

Kolonyalı ve ıslak mendillere sıkı denetim
Sağlık
Daha önce firmaları bu konuda uyaran Bakanlık, denetimlerde sağlıksız olduğu belirlenen ürünler için firmalara yüksek miktarda para cezası verecek.

Bir süre önce yayımlanan ''Hizmet Sunumumunda Yer Alan Kozmetik Ürünlere İlişkin Kılavuz''un ardından, ücretsiz ıslak ve kolonyalı mendil veren yerleri mercek altına alan Sağlık Bakanlığı, firmaları bu konuda dikkatli olmaları için uyarmıştı.

Uyarıda, bu ürünlerin kozmetik mevzuatına tabi olduğu, denetimlerde uygunsuzluğu belirlenen ürünler için 50 bin liraya kadar para cezası uygulanacağı bildirilmişti.

Bu süreçte denetim ekibini güçlendiren ve ambalajı üzerinde sadece tanıtım ve reklamı yapılan ticari müesseselerin isminin yer aldığı birçok ıslak veya kolonyalı mendil ve havlu bulunduğunu belirlenen Bakanlık, ''merdiven altı'' tabir edilen yerlerde üretilen, insan sağlığına zararlı ürünlerin kullanımının engellenmesi için harekete geçti.

İşlem yapılacak

Mevzuata göre yemek, konaklama, ulaşım ve kişisel bakım hizmeti sunumu sırasında verilen ıslak ve kolonyalı mendillerin içerik, üretici, kullanım, saklama ve dayanaklılık bilgilerinin ambalaj üzerinde yer alması gerekiyor.

Bunların yer almadığı ürünlerle ilgili, kozmetik mevzuatına aykırılıkları nedeniyle işlem yapılacak.

Söz konusu ürünleri müşterilerine ücretsiz veren otel, lokanta ya da ulaşım firmaları, bunları kendi adına ürettirir veya üretici ya da malı tedarik ettiği firmayı kuruma bildiremezse, kendisi üretici kabul edilecek. Bu durumda hizmet sunan müessese, üretici konumuna geçtiği için uygunsuzluk cezasını ödemek zorunda kalacak.

Bu ürünlerle ilgili imalatçı, ithalatçı ve dağıtıcılarının yükümlülüklerini belirleyen kılavuza göre Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumuna bildirim yoksa 20 bin lira, ambalaj ve etiket bilgileri mevzuata uygun değilse 2 bin 928 lira, insan sağlığına zararlı olduğu tespit edilirse de 50 bin lira para cezası uygulanacak.

Mevzuata aykırı veya güvensiz olduğu tespit edilen ürünler yasaklanacak, toplatılacak ve imha edilecek.

Firmalar ürünleri kontrol ettirmeli

Kısa bir süre önce Bakanlığın kozmetik denetimleriyle ilgili açıkladığı uygunsuz ürünler içinde, mikrobik madde tespit edilen ıslak mendile 50 bin lira para cezası uygulanmıştı.

Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu yetkilileri, hizmet sektöründeki otel, lokanta ve ulaşım firmalarının bu ürünleri daha çok aracı reklam şirketlerinden temin ettiğini ve çoğunluğunun uygulamadan habersiz olduğunu belirterek, mağduriyet yaşanmaması için bu tür işletmelerin aldıkları ürünleri mutlaka kontrol ettirmesi gerektiği uyarısında bulundu.

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)