adscode
adscode

Korsan Kitap Almayın, Fuara Uğrayın

Türkiye Yayıncılar Birliği işbirliği ile bu yıl 33.sü düzenlenecek olan Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı 8-16 kasım 2014 tarihleri arasında TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'nde ziyaretçilerine kapılarını…

Korsan Kitap Almayın, Fuara Uğrayın
Türkiye'den Haberler
İstanbul Kitap Fuarı, 850 yayınevi ve sivil toplum kuruluşunun katılımıyla kitap severleri bekliyor.
 
Fuar öncesi Türk insanın okuma alışkanlıkları hakkında bilgi veren Yayımcı Meslek Birlikleri Federasyonu (YAYFED) Başkanı Bayram Murat 17 Mart-9Mayıs tarihleri arasında yapılan 'Korsan kitap satın alma eğitimleri araştırması' hakkında bilgi verdi. Türkiye'de korsan kitap satışının her geçen gün azaldığını ancak istenen seviyede olmadığını belirten Murat, "Korsan ile mücadele özellikle biz meslek profesyonelleri açısından çok önemli. Korsan tercih eden kişilerin tercih nedenlerini anlamamızda hakikaten önemli sonuçlara da ulaştık." şeklinde konuştu.

Özellikle işlek caddelerde, üst geçitlerde 'Korsan Kitap' satışının yapıldığı bu bölgelere düzenlenen operasyonlarla on binlerce kitap ele geçirildiğini belirten Murat şöyle devam etti; "Korsanla mücadele önemli sonuçlar elde edilmeye başlandı, korsan üretimi yüzde 70 oranında azalma kaydetti. Milyon dolarlık cirolara ulaşan korsan kitap sektöründe bugüne kadar yakalanan korsanların -birkaç kişi dışında- hapse girmemiş olması, Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nun hâlâ Avrupa Birliği'ne uyumlu hale getirilememesi, korsancıları daha da cesaretlendiriyor. Boşluklar tamamlandığı takdirde korsan sektörünün bitirileceğini tahmin ediyoruz. Bazı hukukçular korsancılığı sempatik suç olarak görüyor ve güçlü cezai yaptırımlar verilmiyor." dedi.

Türkiye'nin 5'te 1'iHiç Kitap Okumuyor

Yapılan araştırma en çarpıcı verinin Türkiye'nin yaklaşık olarak 5'tebirinin hiç kitap okumaması olduğunu söyleyen YAYFED Başkanı Bayram Murat ,"12 ilde yapılan 'Korsan kitap satın alma eğitimleri araştırması 'verilerine göre, 'Kendiniz, çocuğunuz ya da evdeki herhangi biri için düzenli olarak ya da başka şekilde kitap temin ediyor musunuz?' sorusuna araştırmaya katılanların %15'i hiç kitap okumadı cevabını verdi. %21'i ise 10 yılda bir yada daha az kitap aldığını söyledi. Düzenli ya da düzensiz kitap okuyanlar ise kitapları kırtasiye ya da kitap evlerinden tercih ediyor, Hiç kitap okumayan insanlar kitap okumaya başlarsa okuma oranı da önemli oranda artacağını söyleyebiliriz." dedi.

 

E-Kitap Gerçek Kitap Hissi Vermiyor

Türkiye'de elektronik kitap satın alanların oranının %12 olduğunu belirten Murat " e-kitap kitap almayı tercih edenlerin büyük bir kısmını üniversite öğrencileri oluşturuyor, e- kitap almayı tercih edenler kolay ulaşılabilir, ucuz ve kolay taşınabilir oluğu için tercihte bulunuyor. e-kitap almayanlar ise, gerçek kitap hissini sevdiği için tercihte bulunmuyor."dedi. Murat, "Araştırma sonucuna göre en çok öykü ve roman türleri, ardından polisiye hikayeler okunuyor. Üçüncü sırada ise dini yayınlar yer alıyor." şeklinde konuştu.

 

Ahlaki Nedenlerden Ötürü Korsan Kitap Almıyorum

Türkiye'de korsan kitap alanların oranının %18'i olduğunu ve korsan kitap tercih edenlerin büyük çoğunluğunu üniversite öğrencilerinin oluşturduğunu ifade eden Murat şöyle devam etti; "Araştırmaya katılanların %70'i ise hiçbir durumda korsan almayacağını ifade ediyor, %13'ü piyasada kitabı temin edemiyorsa korsan kitap alabileceğini, %13'ü ise orijinal kitap çok pahalıysa korsan kitap tercih edebileceği söylüyor. Korsan kitap almayanların %42'sigerek duymadığını, %35'i ahlaki olarak doğru bulmadığını, %19'unun dini inançları nedeniyle tercih etmediğini söylüyor. Bunun önemli bir istatistik olduğunu düşünüyorum çünkü korsan kitabı ahlaki bir sorun olarak görüyorlar."

Korsan Kitap Emek Hırsızlığıdır

Telif haklarının yeterince anlatılamadığını belirten Murat şöyle devam etti; "Araştırmaya katılanların %43'ü korsan kitap almanın emek hırsızlığı olduğunu düşünürken, %41'i toplumsal bir suç teşkil etmeyeceğine inanıyor. Tüm bunlara telif haklarını yeterince bilmeyen %63'lük kesim eklenince korsan kitap almak çok nitelikli bir suç kabul edilmiyor. Toplumun %37'si telif haklarını bildiğini söylüyor ve toplumun bu kesimi korsanın suç olduğunu kabul ediyor."
 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)