adscode
adscode

KPSS Skandalında Flaş Gelişme!

2010 KPSS'de yaşanan düğümünü ortaya çıkan 1262 kitapçık çözecek.

KPSS Skandalında Flaş Gelişme!
Sınavlar
2010’da yapılan KPSS’deki kopya ve soruların sızdırıldığı iddiaları test kitapçıkları imha edildiği için ispatlanamıyordu. Ancak savcılık 1262 kitapçığın imha edilmeyip depolarda saklandığını saptadı. Savcılık bu kitapçıklar üzerinden kopya soruşturmasını ilerletiyor.

Vatan'dan Kenan Butakın'ın haberine göre 2010’da yapılan KPSS’de ‘Eğitim Bilimleri’ sorularının sızdırıldığı tespit edilince sınav iptal edilmişti. 279 bin kişi tekrar sınava girerken aynı yıl yapılan ve 807 bin kişiyi ilgilendiren ‘Genel Kültür’ ile ‘Genel Yetenek’ sorularının da sızdırıldığı iddia edildi.

O dönem soruşturmayı yürüten savcı Şadan Sakınan tarafından bu iddialarla ilgili bir işlem yapılmadı. 2014’te savcının değişmesinden sonra bu iki sınavla ilgili iddialar tekrar geldi veAnkara Cumhuriyet Savcılığı yeniden araştırma başlattı.

Kitapçıklar bulundu
1 Mart 2012’de ‘Eğitim Bilimleri’ kitapçıklarıyla beraber ‘Genel Kütür ile Genel Yetenek’ kitapçıklarının savcının talimatıyla imha edildiği belirlendi. Geçen ekim ayında önemli bir gelişme yaşandı. ÖSYM yetkilileri, Ankara Cumhuriyet Savcısı Yücel Erkmen’i arayarak, imha edildiği belirtilen 807 bin adet test kitapçığından 1262’inin depolarda bulunduğunu bildirdi.

Yarısı şüphelilerin
Kitapçıkların kimlere ait olduğu saptandı. Bu isimlerle 2010 KPSS’de yüksek puan alan ve aralarında iletişim olduğu tespit edilen 3 bin 267 şüpheli karşılaştırıldı. 1262 kitapçığın yarısı şüphelilere ait çıktı. Şimdi, sınavlarda zorluk derecesi yüksek olan ve ‘ayırt edici’ denilen sorulara verilen cevaplar karşılaştırılacak. Şüphelilerin bu sorulara da aynı cevap verdiği tespit edilirse kopya belgelenmiş olacak.

Deneme testi olarak gitmiş
TÜBİTAK bilirkişileri, yaptıkları incelemede Isparta Yalvaç’ta yaşayan Baki Saçı adlı şüpheliye, Eğitim Bilimleri testi sorularının dışında Genel Yetenek ve Genel Kültür testi sorularının da ulaştığını tespit etmişti. Soruların ise deneme testi şeklinde Saçı’ya ulaştığı belirlendi.

‘Puanlama sistemi alt üst edildi’
KPSS’de kopya iddialarını yıllara göre alınan sonuçlara göre araştıran Adnan Menderes Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Görevlisi Hasan Can Oktaylar şu değerlendirmede bulundu: “Kopya ‘Genel Yetenek/Genel Kültür’ oturumunda daha fazla yaşandı. Ve bu sınav oturumu iptal edilmediği için kopya çeken yüzlerce kişi haksız bir şekilde devletin kritik kadrolarına memur olarak atandı. KPSS’de yıllara göre bakıldığında 120 soruda 110 net ve üzerinde yapan kişi yok ya da çok az. Oysa 2010 sınavında 110 net ve üzeri yapanların toplam sayısı 3250. Bunların 249’u asker eşi, 297’siyse cemaate bağlı dershane ya da kolejlerde görevli. Soruların tamamını doğru cevapladıkları için puanlama sistemi de alt üst oldu. Tüm adaylar başarı dereceleri bakımından ayırt edilemedi.”
Vatan


 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)