adscode
adscode

Kreşlerine dönen çocuklara ‘yeni hayat’ nasıl benimsetilmeli?

Tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgınıyla beraber milyonlarca insan yeni şartlara adapte olmak durumunda kaldı.

Kreşlerine dönen çocuklara ‘yeni hayat’ nasıl benimsetilmeli?
Eğitim

Pandemi dönemi sonrası kontrollü normal yaşama geçişin başladığı bu günlerde bireyler yeni şartlara uyum sağlamaya çalışırken, özellikle okul öncesi çağında çocuğu bulunan aileler için bir başka sorun baş gösterdi.

Uzun süre anne babalarıyla kalan anaokulu ve kreş yaş grubu çocukları, şimdi çalışan anne babalarının mesaiye başlamalarıyla yeniden kreşlerine dönüyor. Peki çocukların kreşe dönüşlerinde yeni normal koşullarında neler ön plana çıkıyor, ebeveynler nelere dikkat etmeli? Uzun bir sürenin ardından evden ayrılacak çocuklara nasıl yaklaşılmalı? Çocuklar yeni hijyen şartlarına uyum sağlayabilecekler mi ve hepsinden önemlisi bu ‘yeni hayat’ onlara nasıl benimsetilmeli?

“Ebeveynler model olmalı”
Altınbaş Üniversitesi Çocuk Gelişimi Programı Öğretim Görevlisi Klinik Psikolog Buket Koçyiğit Ocak, normalleşme sürecinde çocuklarda, yaz tatili sonrasında yaşananlara benzer ayrılık kaygısı, öfke ve ağlama nöbetleri ile uyum problemleri gibi sorunların yaşanabileceğine dikkat çekti. Yaşanan salgın dolayısıyla çocukların, kendilerine ya da ailelerine hastalık bulaşabileceğine, ebeveynlerinden ayrıldıklarında kendileri ya da ebeveynlerinin hastalanabileceği veya ölebileceğine dair endişeler taşıyabileceğini vurgulayan Klinik Psikolog Buket Koçyiğit Ocak, anne babalarla şu tavsiyeleri paylaştı: “Ebeveynler çocuklarına, virüsü insanları hasta edebilecek küçük bir canlı olarak tanıtabilir ancak gerekli önlemleri aldıklarında kendilerine bulaşmasının çok zor olduğunu da vurgulamalıdır. Ayrıca, okulda ve evde uyulması gereken kuralların çocuğa ayrıntıları ile anlatılması gerekir. Benzer şekilde ebeveynler de çocuklar için iyi birer rol model olmalı. Evde düzenli takip edilen hijyen davranışlarının olması, duygu ve düşüncelerin paylaşılabileceği uygun ortamlar yaratılması çocuğun kendini güvende hissetmesini ve bunları okulda da sürdürmesini sağlar.”

Kişisel eşyalarını paylaşımı
Klinik Psikolog Buket Koçyiğit Ocak, Covid-19 salgını öncesinde kullanılan ve çocukların doğru hijyen alışkanlıklarını kazanmasını destekleyici animasyonlar, şarkı ve video kliplerin şimdi de ebeveynler için ekstra faydalı olabileceğini vurguladı. Buket Koçyiğit Ocak, şunları söyledi:

“Anne-babalar, küçük yaş grubu çocuklara; el yıkama, diş fırçalama, beden temizliği gibi öz-bakım becerilerini öğretmek için krizi bir fırsata çevirebilir. Doğru hijyen davranışlarının sürdürülmesini sağlamak için, çocuğun sevdiği bir yiyecek ya da etkinlik, ödül olarak kullanılabilir, bu sayede çocuğun bu alışkanlığı okula geri döndüğünde de sürdürme ihtimali artacaktır. Dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise okul öncesi çocukların yemek ve eşyalarını paylaşma alışkanlıkları. Bu alışkanlıklar, okul öncesi dönemde yoğun olarak ortaya çıkan empati becerisinin bir göstergesi. Ancak Covid-19 tehdidinin gerçekliğinin de bilincinde olmak gerekli. Çocuklara; yiyecek, içecek, kıyafet, battaniye, oyuncak gibi kişisel eşyalarını paylaşmamaları gerektiği, nedenleri ile birlikte açıklanmalı ve bu kuralların okulda da uygulandığından emin olunmalıdır.”

Anne-babalara öneriler

Okula dönüşlerde çocuklara fayda sağlayabilecek önemli başlıklar olduğunu belirten Buket Koçyiğit Ocak, “Bunlardan ilki; uyku, yemek ve etkinlik düzenine dikkat edilmesi, günün standart bir okul gününe uygun olarak planlanmasıdır. Ebeveyn burada, çocuğu motive edebilecek ödüllere dikkat ettiği ölçüde çocuğun günlük plana iştirakinde de ısrarcı olmalı. Aynı saatte uyanmak, besleyici bir kahvaltı etmek hemen ardından eğitici etkinliklere odaklanmak çocuklar için okul gününe benzer bir düzeni korumaya yardımcı olur” şeklinde konuştu.
Klinik Psikolog Buket Koçyiğit Ocak, normalleşme sürecinde çocukların hijyen kurallarına uyarak park, bahçe, oyun grubu gibi yaşıtlarıyla beraber bulunabilecekleri ortamların keşfedilmesi ve bunların haftalık rutinlere eklenmesinin de okula uyum sürecini kolaylaştıracağını vurguladı. “Ebeveynler ve eğitimciler, empati kurmayı, sabırlı olmayı, yapıcı çözümler bulmayı bu dönemde özellikle amaç edinmeli” diyen Buket Koçyiğit Ocak şöyle devam etti:

“Çocuğunuz okula gitmeyi reddettiğinde ya da inat, karşı gelme gibi davranışlar gösterdiğinde önce bunun sebebini araştırın, sonra çocuğa ‘Okuldan döndükten sonra sevdiğin yemeği mi yapmamı istersin yoksa babanla sevdiğin filmi mi izlemek istersin?’ gibi kendi tercihini yapabileceği ancak yine de hedef davranışı gerçekleştirmesinin gerekeceği seçenekler sunun. Baş edemediğiniz ya da erken keşfettiğinizi düşündüğünüz sorunlar konusunda okulunuzun rehberlik birimine danışmayı ya da bir uzmandan yardım almayı deneyebilirsiniz.”

 

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)