adscode
adscode

Kudüs Üniversitesi'ne 'Türkoloji Bölümü' açılacak

Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Ateş: "Bu anlaşma neticesinde de Kudüs Üniversitesi'nin gerek hoca ihtiyacını karşılamak, gerek akademik işbirliği ve bilimsel çalışmaları teşvik ederek ilişkileri geliştirmek…

Kudüs Üniversitesi'ne 'Türkoloji Bölümü' açılacak
Eğitim
Filistin'deki en büyük üniversitelerden biri olan Kudüs Üniversitesi bünyesinde "Türkoloji Bölümü" açılacak.

Yunus Emre Enstitüsü (YEE) Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş ile Kudüs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İmad Ebu Kişik arasında bölümün açılması için protokol imzalandı.

Türkiye'nin Kudüs Başkonsolosu Cenk Ünal ve Kudüs YEE Müdürü İbrahim Furkan Özdemir'in de hazır bulunduğu imza töreninde konuşan YEE Başkanı Ateş, "Bu anlaşma neticesinde gerek Kudüs Üniversitesi'nin hoca ihtiyacını karşılamak, gerek akademik işbirliği ve bilimsel çalışmaları teşvik ederek ilişkileri geliştirmek için büyük mesafe kaydetmiş olacağız. Bu anlamlarda da üniversite içerisinde yer tahsis edilirse Türk tarih ve kültürünü tanıtmak için başka faaliyetler de yapılabilir." dedi.

Anlaşmanın Türk tarih ve kültürünün bu coğrafyada daha iyi tanınmasına vesile olacağını belirten Ateş, daha fazla Kudüslü'nün ve Filistinli'nin Türkçe öğrenmeleri için imkan sağlamış olacağını vurguladı.

- Batı Şeria'da da merkez açacak

Batı Şeria'nın Ramallah kentinde de çok yakında YEE merkezi açacaklarının anlatan Ateş, "Batı Şeria'da yaşayan Filistinlilerin Kudüs'e gelmeleri maalesef yasak. Bu yüzden Ramallah'ta açacağımız merkez çok önemli bir işlev görecek." ifadesini kullandı.

"YEE, kuruluş felsefesi itibariyle gittiği ülkelerde, gittiği topraklarda daha ziyade Anadolu kültürünü, birlikte yaşama kültürünü yaygın bir şekilde tanıtmaya gayret ediyor." diyen Ateş, şöyle konuştu:

"Bu anlaşmanın Kudüs'te, Kudüs Üniversitesi ile yapılmasının bizim için ayrı bir anlamı var elbette. Bu topraklarda barışın hakim olması için elimizden geleni yapacağız. Bu topraklarda barış hakim olduğu zaman tüm dünyada barış hakim olacaktır. Özellikle temelini Hz. İbrahim'den alan dinlerin mensupları için çok önemli. Bu topraklarda da buna çok daha fazla ihtiyaç var."

Türkiye'nin Kudüs Başkonsolosu Ünal da "Türkiye, Filistin ile her alanda ilişkilerinin geliştirilmesine çok önem veriyor. Eğitim alanındaki ataklar da bu çerçevedeki faaliyetlerden bir tanesi. Gerçekten büyük bir potansiyel var. Filistin'deki eğitim kurumlarının seviyesi yüksek. Türkiye'den beklentiler de yüksek." diye konuştu.

Kudüs Üniversitesi Rektörü Ebu Kişik de Türk kurumları ve üniversiteleri ile olan ilişkilerine önem verdiklerinin altını çizerek, "Türkoloji bölümünü kurmak için yaptığımız bu anlaşmanın da inşallah büyük katkıları olacağından eminiz." dedi.

Üniversitenin kuruluş tarihini ve üniversite bünyesindeki fakültelerin durumunu anlatan Ebu Kişik, Kudüs adına hizmet vermenin büyük bir sorumluluk olduğunu vurgulayarak, Kudüs Üniversitesi'nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a fahri doktora unvanı veren tek Filistin üniversitesi olduğunu hatırlattı.

Böyle bir anlaşmanın Kudüs'te yapılmasının kendileri için çok özel bir anlamı olduğunu aktaran Ebu Kişik, şunları kaydetti:

"Bugün bizim için tarihi bir gündür. Türk kuruluşları ile çok güçlü ilişkilerimiz var. Ancak bugün YEE ile imzaladığımız bu anlaşma kapsamında Türkler'e Arapça öğretimi, Araplara da Türkçe öğretim imkanlarını güçlendireceğiz. Bununla gurur duyuyoruz ve bugün hem üniversitemiz adına hem de Kudüs adına çok mutluluk verici bir gündür."

Kudüs Üniversitesi'nin kurulması 1931'de toplanan "İslam Alemi Konferansı"nda kararlaştırılmasına rağmen, İngiliz ve daha sonra İsrail işgalleri nedeniyle ancak 1994'te gerçekleşebildi. Bünyesinde 15 fakülte bulunan üniversitede yaklaşık 13 bin öğrenci eğitim görüyor.

AA

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)