adscode
adscode

Kural koyuyorsan önce sen uyacaksın ki!..

Kural koymaya bayılırız. Her şeyin en iyisini, en büyüğünü, en güçlüsünü, en pahalısını, en zor olanını ister ama iş kendimize gelince koyduğumuz tüm o kuralları altüst ederiz.

Kural koyuyorsan önce sen uyacaksın ki!..
Milliyet Diyalog
Akademik kariyer için çok önemli kriterler getirildi. Örneğin bir iki yabancı dil, uluslararası yayın ve refere, farklı üniversitelere gitme zorunluluğu!

Peki, kural koyucuların ne kadarı bu donanıma sahip?

Ne siz sorun, ne de biz söyleyelim!..

YÖK Başkanı!

Hocalar, sıkıştıkları zaman, “Dediğimi yapın ama yaptığımı yapmayın” derler. Ya da daha fazla üzerlerine gidildiğinde, Tatlıses gibi, “Urfa’da Oxford vardı da biz mi okumadık?” deyip yavuz hırsızı oynarlar.

Haklı olup olmadıkları ayrı bir tartışma konusu ama eğer bir “dayatma” içerisine giriliyorsa, ne kadar haklı olursanız olun, o kurala siz uymuyorsanız bile, sizin göreve getirdiklerinizin uyması gerekir ki sürdürülebilirliği sağlansın.

Sözü fazla uzatmadan, gelin, bu konuda ağzı yanan bir araştırma görevlisine kulak verelim:

“YÖK Dergi’nin 5. sayısında Sayın YÖK Başkanı, 01.07.2017 tarihinde, ‘Kanuni Düzenlemeler  Yükseköğretimde Yapısal Değişiklikler’ başlığıyla bir makale kaleme almış.

Bu makalenin 12. paragrafında, ‘Araştırma görevlilerinin önemli kısmının kariyerlerinin tümünü aynı kurumda sürdürdüğü’nü belirtiyor.

İçeriden türeme (inbreeding) anlamına gelen bu durumun hem kişinin hem de kurumun performansını olumsuz olarak etkilediğini söylüyor. Bu nedenle performans odaklı yeni bir sisteme geçileceğini belirtiyor.

15.11.2017 tarih ve 82444403-200-E.78513 sayılı yazıyla daha önce 674 sayılı KHK ile hakları ellerinden alınan ÖYP mağduru araştırma görevlilerine yeni tuzaklar getirildi.

YÖK kendi yetiştirdiği doktoralı bu genç akademisyenleri üniversitelerden atmak için hukuk dışı türlü yollar denerken, üniversitelerin hoca ihtiyacı için mevcut profesörlerin yaş haddini 75’e yükseltiyor ve bunu da başarı olarak Sayın YÖK Başkanı aynı makalenin 8. paragrafında açıklıyor.

Yazının devamı için tıklayınız

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)