adscode
adscode

Küresel öğretmen ödülünü Hanan el-Hroub kazandı!

Geliştirdiği ‘oyun oynatarak öğretme modeli’yle ‘Küresel Öğretmen Ödülü’ne layık görülen Filistinli Hanan el-Hroub, kazandığı 1 milyon dolarlık ödülü üniversite öğrencilerine bağışlayacağını söyledi

Küresel öğretmen ödülünü Hanan el-Hroub kazandı!
Eğitim
İngiliz Varkey Foundation tarafından verilen ve “Eğitim Nobel’i” olarak bilinen “Küresel Öğretmen Ödülü”nü (Global Teacher Prize) kazanan Filistinli öğretmen Hanan el-Hroub, HABERTÜRK’e konuştu. Oyun oynatarak öğretme modelini geliştiren, 2012’de “We Play and Learn” (Oynuyoruz ve Öğreniyoruz) adlı kitabını maddi nedenlerle yayımlayamadığı için sosyal medya hesabından paylaşan El-Hroub, çocukları savaş ortamında eğitmenin zorluğuna dikkat çekti. “Filistin’de çocuklar erken büyür. Zorluklarla büyür. Şiddeti görerek büyürler ve şiddeti normal zannederler” diyen El-Hroub, ödülünü Dubai’de düzenlenen törenle Şeyh Maktum’un elinden aldı. 

MODELİ DÜNYAYA ÖRNEK

El-Hroub’un öğretmenlik hikâyesi şöyle başlıyor... Bir gün okuldan dönerken Filistinli bir gencin, İsrail askerlerince silahla öldürülüşüne tanık oluyor. Psikolojileri bozulan çocuklar uzun süre okula gidemeyince El-Hroub, hayatındaki en önemli kararı veriyor. “O gün çocuklarımla mahalledeki çocuklara evimde eğitim vermeye karar verdim. Her gün şiddeti görerek eğitim almalarına gönlüm razı olmadı” diyen El-Hroub, çocuklara evde oyuncaklarla eğitim vermeye başlıyor. Bu adımla dünyaya örnek olacak bir eğitim modeline imza atıyor. “Oynayarak öğretmek” modelini geliştiren ve 7 yıldır öğretmenlik yapan El-Hroub, yaralı ve hasta öğrencileri için de evlerine gidip eğitim veriyor.

OYNAYARAK ÖĞRENİYORLAR
Öğrencilerini sadece oyun oynayarak ve çocuk ezgileri dinleterek eğittiğini anlatan El-Hroub, “Sürekli yeni oyunlar geliştiriyorum. Bu oyunları, üniversiteye giden çocuklarım ve doktor eşimle oynayarak deniyorum. Daha sonra öğrencilerime uyguluyorum” diyor. Sınıflarından birinin oyun bahçesi olarak düzenlendiğini ifade eden El-Hroub, “Sıkıldıklarında açık alanda daha hareketli oyunlar oynayarak eğitime devam ediyorum. Bir öğrencinin ahlakı ne kadar düzgünse, eğitimi de o oranda kaliteli oluyor” değerlendirmesinde bulunuyor. 

BARIŞ İÇİN HARCAYACAK 

El-Hroub, ödül olarak kazandığı 1 milyon doların (2 milyon 876 bin TL) 10 yıl boyunca yılda 100 bin dolar olarak verileceğini belirterek, şöyle konuşuyor: “Parayı barışın olduğu bir dünya oluşması için öncelikle üniversite eğitimlerine devam edecek öğrencilerime, ardından da eğitim modelimi geliştirmeye ve bu modeli uygulayan okullarla eğitmenlere bağışlayacağım

HANAN EL-HROUB KİM?

Filistin’in Beytüllahim kentindeki Dişa Mülteci Kampı’nda doğup büyüdü. Lise sona kadar mülteci kampında kaldı. 1990’da Beytüllahim Üniversitesi Biyoloji Bölümü’nü kazandı. Savaş nedeniyle yüksek öğrenimine devam edemedi. Dr. Omar el-Hroub’la evlendi. 2’si erkek, 3’ü kız 5 çocuğu da üniversite öğrencisi. 2005’te Kudüs Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği Bölümü’nden mezun oldu. Ramallah’ın El-Birah İlçesi’ndeki devlet okulu Samiha Khalil’de çalışan El-Hroub, “29 öğrencim var. Benim artık 34 çocuğum oldu. 5’i öz çocuğumdu. 29 öz çocuğum daha oldu” diyor.

Habertürk

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)