adscode
adscode

KYK kredisiyle ne alınıyor?

850 TL ile öğrenciler neler alabiliyor? Yurt ücretinden sonra elde kaç lira kalıyor? Kredi öğrencinin bir ayı geçirmesine yetiyor mu?

KYK kredisiyle ne alınıyor?
Üniversite
Güncelleme : 13-Jul-22 13:18

Yüksek öğrenimini sürdüren öğrencilere devletin ekonomik katkı sunma amacıyla hayata geçirdiği Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) kredileri son dönemin en çok tartışılan konularından biri haline geldi.

Öğrenciliği zamanında aldıkları kredileri geri ödemek isteyenleri en çok zorlayan ise borcun büyük faizlerle geri alınması.

Öyle ki bir öğrencinin aldığı 32 bin 415 liralık KYK kredisinin geri ödemesinin 100 bin 488 lira 53 kuruş, bir diğeri ise 37 bin 440 liralık borcunun 129 bin 257 lira 74 kuruş, bir başkasının ise 41 bin liranın 152 bin 828 lira olacağını sosyal medya hesaplarından paylaşması bu meseleyi siyasetin de gündemine taşıdı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Gençlere sesleniyorum: Faizli KYK borçlarını ödemeyin! Bir sene içinde iktidara geliyoruz; sözünü verdiğim gibi, sizden sadece ana para talep edilecek, o da iş bulduğunuzda" diyerek öğrencilerin yaşadığı sorunların çözüleceğini ileri sürdü.

KYK kredisi ne kadar?

2021'de lisans öğrencilerine 650 TL olarak verilen KYK kredisi, 2022'de 850 TL’ye yükseltildi.

KYK kredisi öğrencilere, müracaat ettikleri öğretim yılı başı itibarıyla ve normal öğrenim süresince ödeniyor.

Üniversite hayatı boyunca devletten alınan kredi, öğrenim bittikten 2 yıl sonra tahsil ediliyor.

KYK yurdunda barınmanın 800 lira olacağı iddia edildi

Peki KYK kredileri, öğrencilerin derdine derman oluyor mu, neye yetiyor, neye yetmiyor?

Kredi alan birçok öğrenci, ellerine geçen parayı eğitim ve barınma ihtiyaçlarında kullanıyor.

CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen, sosyal medya hesabından KYK yurtlarına yüzde 80 zam geldiğini belirtti.

Söz konusu durumun gerçekleşmesi halinde Gençlik ve Spor Bakanlığı'na bağlı KYK yurtlarında kalmak isteyen öğrenciler, barınma için 702 lira ödemek zorunda kalacak.

2022'nin sonuna kadar KYK'dan alacağı 850 TL'lik kredinin büyük bölümünü barınma ihtiyacını karşılamak için kullanacak öğrencilerin elinde sadece 148 lira kalacak.

30 yumurta, 1'er kilo peynir ve zeytinin maliyeti 202,4 TL

Barınma ihtiyacı için ucu ucuna yeten KYK kredisini gıda ihtiyaçlarını karşılamak isteyen öğrenciler için de yaşamak zor.

Ulusal düzeyde faaliyet gösteren zincir marketlerden alışveriş yapmak isteyen öğrenciler, KYK kredisiyle en uygun fiyatlı ve kolisi 47,50 lira olan 30'lu yumurtadan bir ayda 17,89 karton alabiliyor.

Kilosu 119,90 TL olan beyaz peynirden 7,08 kilogram tedarik edebiliyor. Kahvaltının değişmez ürünlerinden zeytinde de durum farklı değil.

KYK kredisini zeytin ihtiyacını karşılamak isteyen bir öğrenci, kilosu 41,95 TL olan en uygun fiyatlı zeytinden sadece 20 kilogram alabiliyor.

Kahvaltılık için alınabilecek ürünlerin fiyatları el yakarken diğer öğünler için gerekli olan kuru bakliyat ürünlerinin fiyatları da öğrencilerin cebini zorluyor.

Kilosu 34,50 lira olan sıvı yağdan 24,63 litre alabilen KYK'lı bir öğrenci, fiyatı 13,75 TL olan pirinçten 61,81 kilogram, 22,25 TL'lik nohuttan ise 38,20 kilogram satın alabiliyor.

Öğrenciler, fiyatı 6,20 TL olan yarım kiloluk makarnadan ise ancak 137 paket alabiliyor. Bu basit hesap bile verilen ve yüksek faizle geri tahsil edilen KYK kredisinin öğrencilerin derdine derman olmadığını ortaya koyuyor.

The Independentturkish / Mehmet Altunkılıç 

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)