adscode
adscode

LGS B Kitapçığı Fen Bilimleri 9. Soruya İtiraz!

2019 LGS B kitapçığı Fen Bilimleri 9. Soru için itiraz edildi. İşte itirazın açıklaması:

LGS B Kitapçığı Fen Bilimleri 9. Soruya İtiraz!
Sınavlar

KONU:  2019 LGS B kitapçığı Fen Bilimleri 9. Soru hakkında itiraz

AÇIKLAMA :

Soruda verilen bilgi metni ile soru arasında uyumsuzluk vardır. Bilgi metni 1. aşamada (-) yüklü metal yüzeye nötr boya taneciklerinin püskürtülmesi ve boyanın yüzeye düzgün dağılmadığı bilgisi verilmektedir. 2. aşamada ise özdeş (-) yüklü metal  yüzeye (+) yüklü boya taneciklerinin püskürtüldüğünde boyanın yüzeye düzgün dağıldığı ifade edilmektedir.

Bilgi metni ile düzgün dağılmanın sebebi sorulmaktadır.

Bu duruma göre boya taneciklerinin (+) yüklü olması ve püskürtme sırasında hem birbirlerini itmiş hem de (-) yüklü yüzeye sağlam yapışmasını sağlamıştır. Cevap seceneği olarak C  verilmiştir.

Bu cevaba göre;

1.Püskürtülen boya taneciklerinin aynı yüklü  (-)  olması durumunda sonuç yine aynı mı olurdu? Cevap; boyama işlemi hedefine uygun gerçekleşmezdi.

2. MEB 8. Sınıf Fen Bilimleri kitabı sayfa 209 da ki açıklamalar ve kazanımlarda gerekli yeterli açıklama yoktur.

3. EBA da yayınlanan videolara  göre bu sorunun cevabı B seçeneğidir.

4.bilgi metni ve soru aynı kalmak şartı ile sadece soru metninin son kelimesi açıklanır yerine (açıklanabilir) ile değiştirilse bu sorunun cevabı hem B hem C seçeneği olacaktır.

Yukarıda açıklanan sebeplerden farklı olarak sınav süreç değerlendirmesi yapıldığında soruyu hazırlayan öğretmen/ler inde bu konuda kararsız kaldıkları, sorunun müfredata uygun olup olmadığı cevap  seçeneğinin kesinliği konusunda  net olamadıkları anlaşılmaktadır.

Ayrıca ,01 haziran 2019 tarihinde yapılan LGS nin kitapçıkları en geç nisan ayında basılmış olmalıdır. Ders kitabında ve kazanımlarda olmamasına rağmen tartışmalı soru sorduğunu fark eden öğretmen/ler in 24 mayıs 2019 tarihinde yayınlanan 8. Sınıf örnek sorularının içerisine bu soruya çok benzer soru  sordukları görülmüştür. Benzer sorunun cevabı nettir. kitapçıkların erken basılması, LGS de çıkan soru, sadece  LGS den 1 hafta önce yayınlanan benzer soru ve MEB in itirazlara verdiği cevap (açıklanmayan bilimsel gerçeklik, izah edilmeyen dil ve anlatım)dikkate alındığında itiraza konu olan  sorunun tartışmalı olduğu, cevabının net olmadığı anlaşılmaktadır.

NETİCE VE TALEP:

2019 LGS ye yaklaşık  1 milyon öğrenci girmiştir. Öğrencilere kitapçıkları verilmiş ve cevap anahtarı yayınlanmıştır. Öğrencilerden ve öğretmenlerden geri dönüşler dikkate alındığında  1 sorunun öğrencilerin puanlarını çok değiştireceği bunun sıralamayı etkileyeceği buna bağlı olarak tercih edilecek ve kazanılacak okulu değiştirebileceği açıktır. Gençlerin kazanacakları okula göre gelecekleri değişecektir. Bu kadar önemli bir sınavda öğretmenler bile 2 ye ayrılmış durumdadır.

Sonuç olarak yukarıdaki açıklamalar değerlendirilerek bu sorunun iptali veya doğru cevap seçeneğinin hem B hem de C olarak kabul edilmesini  talep ederim.14,06,2019

Adnan ERBEYİN


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    4 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (4)