adscode
adscode

LGS kapsamı Meclis gündeminde: LGS'de dil bilgisi sorulacak mı, sorulmayacak mı?

CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, Liseye Giriş Sınavı’nın (LGS) dil bilgisi konularını kapsayıp kapsamayacağına ilişkin Bakan Selçuk’un cevaplaması istemiyle soru önergesi verdi.

LGS kapsamı Meclis gündeminde: LGS'de dil bilgisi sorulacak mı, sorulmayacak mı?
Eğitim

 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

 

Aşağıdaki sorularımın Milli Eğitim Bakanı Sayın Ziya Selçuk tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını, Anayasanın 98 ve İçtüzüğün 96. maddeleri gereğince arz ederim.

                                                                         

  

                                                                  Levent GÖK

Ankara Milletvekili

 

         Liseye Giriş Sınavı’nın(LGS) dil bilgisi konularını kapsayıp kapmayacağına ilişkin öğrenci velileri tarafından sorulan sorulara Milli Eğitim Bakanlığı 10 gün arayla birbirine aykırı cevaplar vermiştir. 9 Mart 2021 tarihinde CİMER üzerinden sorulan sorunun cevabında öğrencilerin bütün müfredattan sorumlu olduğunu açıklayan Bakanlık, 19 Mart’ta verdiği cevapta ise “Bu sene mahsus olmak üzere Sınavla Öğrenci Alacak Ortaöğretim Kurumları’na ilişkin Merkezi Sınavda dil bilgisi kazanımlarına yönelik soru sorulmayacaktır.” ifadelerini kullanmıştır. Aynı süre zarfında Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un LGS’ye ilişkin “Bu yıl Türkçe’de dil bilgisi sorusu sorulmayacak. Sınavda muhakeme ve tahlili ölçmeye yönelik sorular olacak.” şeklindeki açıklamalarını onaylayan ve yalanlayan iki ayrı açıklama yapılması bütün velilerimizi ve öğrencilerimizi karmaşaya itmiştir. Mağdur veliler ve öğrenciler halen LGS’nin konu kapsamı tartışmalarına son verecek resmî açıklamaların yayınlanmasını beklemektedir. 10 gün arayla yapılan çelişkili açıklamalar öğrencilerimizin çalışma düzenlerini ve disiplinlerini altüst etmiş, kamuoyunda Millî Eğitim Bakanlığı’na karşı güvensizlik oluşturmuştur.

         Bu bilgiler ışığında:

  1. Yapılmasına 3 aydan az süre kalmışken LGS sınavının kapsadığı konulara ilişkin Millî Eğitim Bakanlığı tarafından 10 gün içerisinde tamamen birbirine zıt iki ayrı cevap verilmesinin sebeplerini açıklar mısınız?
  2. LGS kapsam ve içeriğinin sınavın yapılmasına 3 ay kala halen netleşmemesinin sebepleri nelerdir? Eğitim yılı süresince çalışma düzenini dil bilgisi konularının sınavda çıkacağı bilgisi ışığında oluşturan öğrencilerimizin emeklerinin heba edilmesinin sebeplerini açıklar mısınız?
  3. Bu yıl yapılacak olan LGS’nin içerik ve kapsamının belirlenme tarihini ve kriterlerini açıklar mısınız?
  4. Bu yıl gerçekleştirilecek LGS’nin kapsam ve içeriğine ilişkin bir kılavuz yayınlanması düşünülmekte midir? Sınava ilişkin soru işaretlerini ortadan kaldıracak bir rehberin gelinen tarihe kadar yayınlanmamasının sebeplerini açıklar mısınız?
  5. Önümüzdeki yıllarda gerçekleştirilecek merkezi sınavların içerik ve kapsamlarının sınav tarihlerinden ne kadar süre önce kesinleştirilerek kamuoyuna açıklanması planlanmaktadır?   

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)