adscode
adscode

LGS matematikte öğrenciler döküldü

MEB, LGS sınav sonuçları açıklandı. Öğrencilerin alt testlere göre doğru cevap sayıları incelendiğinde matematik ortalamasının düşüklüğü dikkat çekti.

LGS matematikte öğrenciler döküldü
LGS
Güncelleme : 02-Jul-21 18:15

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB), Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında 6 Haziran'da yapılan merkezi sınavın sonuçları açıklandı.

MEB, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da LGS sınav sonuçları ile "Merkezi Sınav Değerlendirme Raporu"nu yayımladı.

Öğrencilerin Alt Testlere Göre Doğru Cevap Sayısı Dağılımları ise raporda şöyle verildi:


Bu bölümde 2021 Merkezi Sınav doğru cevap sayısı dağılımları ve dağılımların özellikleri alt testler düzeyinde incelenmiştir.


Türkçe Alt Testi


Merkezi sınava katılan öğrencilerin Türkçe alt testindeki doğru cevap sayısı dağılımı Grafik 2’de gösterilmiştir.


Grafik 2’den görüldüğü üzere Türkçe alt testinin tepe noktası 6, ortalama 9,41 ve ortanca 9 olarak hesaplanmıştır. Öğrencilerin %44,66’sının doğru cevap sayısı 10 ile 20 arasındadır. Grafik 2’de görüldüğü gibi 6’dan başlamak üzere 20 doğru cevap sayısına doğru gidildikçe öğrenci oranları da azalmaktadır. Öğrencilerin yarısından fazlasının 0-10 aralığında doğru cevap sayısına sahip olması ve dağılımın yapısı, Türkçe alt testinin kısmen sağa çarpık olduğunu işaret etmektedir. Dağılımın yapısı 2020 yılındaki Türkçe alt testi ile benzerlik göstermektedir.


T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Alt Testi


Merkezi Sınava katılan öğrencilerin T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük alt testi doğru cevap sayısı dağılımı Grafik 3’te gösterilmiştir.


Grafik 3’te öğrencilerin T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük alt testi doğru cevap sayısı ortalamasının 5,23, ortancanın 5 ve tepe değerin 3 olduğu belirlenmiştir. T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük alt testinde öğrencilerin %9,10’u tüm soruları doğru yanıtlamıştır. T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük alt testi doğru cevap sayısı dağılımı incelendiğinde 5 ve üzerinde doğru cevap sayısına sahip olan öğrencilerin oranının %54,48 olduğu görülmüştür. 2020 yılı T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük alt testi ile karşılaştırıldığında dağılımların benzer özellikler gösterdiği görülmektedir.

 

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Alt Testi


Merkezi Sınava katılan öğrencilerin Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi alt testindeki doğru cevap sayısı dağılımı Grafik 4’te gösterilmiştir.


Grafik 4’te Merkezi Sınava katılan öğrencilerin Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi alt testindeki doğru cevap sayısı dağılımı incelendiğinde, öğrencilerin yarısından fazlasının (%54,54) doğru cevap sayısının 7 ile 10 arasında değiştiği görülmektedir. Alt testin ortalamasının 6,35, ortancasının 7 ve tepe noktasının 8 olması dağılımın sola çarpık olduğunu göstermektedir. Dağılım 2020 yılı Merkezi Sınavı ile karşılaştırıldığında dağılımın yapısının pek değişmediği ifade edilebilir.



Yabancı Dil Alt Testi


Merkezi Sınava katılan öğrencilerin Yabancı Dil alt testindeki doğru cevap sayısı dağılımı Grafik 5’te gösterilmiştir.


Grafik 5’e göre, Yabancı Dil alt testinde doğru cevap sayısı dağılımı iki modlu çarpık bir eğilim göstermektedir.


Alt testte doğru cevap sayısı ortalaması 4,93 ve ortancası 4 olarak hesaplanmıştır. Yabancı Dil testi doğru cevap sayıları 0-5 arasında değişen öğrencilerin oranı %59,10’dur. Doğru cevap sayısı 6-10 arasında değişen öğrencilerin oranı %40,90’dır. Yabancı Dil alt testinde 2021 yılında elde edilen dağılım 2020 yılı ile benzerlik göstermektedir ancak 2021 yılında hiç doğru yanıtı bulunmayan öğrenci oranının azaldığı görülmektedir.



Matematik Alt Testi


Merkezi Sınava katılan öğrencilerin Matematik alt testindeki doğru cevap sayısı dağılımı Grafik 6’da gösterilmiştir.


Grafik 6 incelendiğinde Merkezi Sınava katılan öğrencilerin Matematik alt testindeki doğru cevap sayısı dağılımının sağa çarpık olduğu görülmektedir.


Matematik alt testi doğru cevap sayısı ortalaması 4,20, ortancası 4 ve tepe değeri 3 olarak hesaplanmıştır. Matematik alt testinin dağılımı, 2020 yılı ile karşılaştırıldığında dağılım yapılarının oldukça benzer olduğu, doğru sayılarında bulunan öğrenci oranlarının birbirine yakın olduğu görülmektedir.



Fen Bilimleri Alt Testi


Merkezi Sınava katılan öğrencilerin Fen Bilimleri alt testindeki doğru cevap sayısı dağılımı Grafik 7’de gösterilmiştir.


Grafik 7’den görüldüğü üzere, öğrencilerin Fen Bilimleri alt testindeki doğru cevap sayısı dağılımı sağa çarpık bir eğilim göstermektedir. Fen Bilimleri alt testinde doğru cevap sayısı ortalaması 8,04, ortancası 7 ve tepe değeri 5 olarak hesaplanmıştır. Öğrencilerin %71,60’ının doğru cevap sayısı 0 ile 10 arasındadır. 11 ile 17 aralığında doğrusu bulunan öğrencilerin oranı birbirine yakındır. Dağılımın yapısı, 2020 yılı Fen Bilimleri alt test dağılımı ile benzerlik göstermektedir. 10 ve üzerinde doğru sayısı bulunan öğrenci oranı 2020 yılına göre azalmıştır.


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)