adscode
adscode

​LGS, OKS, SBS, TEOG... Sınavların isimleri değişiyor ama asıl mesele değişmiyor

Bugün 1.250.000 öğrenci iyi bir liseye gidebilmek için TEOG sınavına giriyor. Eski Eğitim Reformu Girişimi (ERG) direktörü ve İstanbul 2. Bölge Milletvekili Adayı Batuhan Aydagül, TEOG sınavıyla ilgili…

​LGS, OKS, SBS, TEOG... Sınavların isimleri değişiyor ama asıl mesele değişmiyor
Sınavlar
"LGS, OKS, SBS, TEOG... Sınavların isimleri değişiyor ama asıl mesele değişmiyor. Bu sınavlardan kurtulamamamızın, bu kadar öğrencinin ve ailenin bu sınavlardan dolayı madden ve manen mağdur olmasının temel sebebi Türkiye'de nitelikli eğitim veren lise sayısının çok az olması. Fakat siyasetçiler bu meselenin üstüne gitmek yerine çözümü sınavların adlarını, sayılarını değiştirmekte arıyorlar. Son yirmi yılda bu sınavlara devletin ve ailelerin ayırdığı kaynak ve harcadığı emeğin sadece bir kısmı liselerin eğitim kalitesini artırmaya harcansaydı, şimdiye bu sınavlar çoktan tarih olmuştu."
 
Aydagül, "Eğitim, bir ülkede fırsat eşitliğinin ve sosyal adaletin tesis edilebilmesi için en önemli araçlardan biri. Türkiye'de ise TEOG ve diğer benzeri sınavlarda sosyal statüsü yüksek ailelerin çocukları çok çok daha avantajlı durumda, bu şekilde toplumsal eşitsizlik aslında daha da pekiştiriliyor. 2013'te yayınlanan OECD verilerin göre Türkiye'de fen liselerine giden öğrencilerden %51'i en yüksek %20'lik sosyoekonomik dilimden, %6'sı en düşük %20 dilimden, Anadolu liselerine giden öğrencilerden ise %42'si en yüksek %20'lik sosyoekonomik dilimden, %9'u en düşük %20 dilimden geliyor." diyerek, sınavlarla ilgili en önemli sorunlardan birinin de aslında sosyal adaletsizlik olduğunu ifade etti.
 
Bunların yanı sıra Aydagül, Kasım 2014'te yapılan TEOG sınavının sonuçlarıyla ilgili olarak, "TEOG sınavıyla ilgili bir başka sorun da sıralama amaçlı gerçekleştirilen bir sınavda binlerce sıfır hata yapan öğrenci olması. Kasım 2014'te yapılan 1. TEOG sınavında tam 4.742 şampiyon çıktı. Öğrencilerin hayallerindeki okullarda okumaları için sıfır hata gerekiyor olması zaten öğrencilerin sırtında çok büyük bir yük. Bunun yanında sıfır hata yapan öğrencilerin bile hepsinin istediği okullara yerleşemeyecek olması büyük bir skandal, bu durum bu sınavların varoluş sebebini bize tekrar sorgulatmalı. Madem bu sınavlar yeterince seçici değil, bu öğrenciler sonunda okul notlarına bakılarak yerleştirilecek, o zaman bunca öğrenciyi ve aileyi sınav stresine sokmak niye? Eğer biz okulların arasındaki eğitim kalitesi farkından dolayı bu sınavları gerçekleştirmek zorundaysak da peki o zaman bu sorular neden seçici değil?" yorumunda bulundu.
 
Türkiye'nin sayılı eğitim politikaları uzmanlarından Batuhan Aydagül:
"Bu ülkede TEOG gibi sınavlara ihtiyaç kalmaması mümkün, yeter ki siyasetçiler bunun için gerekli kararlılığı göstersinler. Fakat göstermiyorlar. Bu ülkede ne siyaset değişmeden eğitim değişir, ne eğitim değişmeden siyaset değişir: İşte benim bu seçimlerde aday olmamın sebebi tam da bu." diye ekledi.
 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)