adscode
adscode

LGS soruları zor muydu, kolay mıydı? Öğrenciler nasıl yorumladı?

Nazmi Arıkan Fen Bilimleri Eğitim Kurumları Liselere Hazırlık Bölüm Başkanlarının 2020 LGS soruları ile ilgili yorumları aşağıdaki gibidir.

LGS soruları zor muydu, kolay mıydı? Öğrenciler nasıl yorumladı?
Eğitim
Güncelleme : 22-Jun-20 17:39

2019-2020 ÖĞRETİM YILI LİSELERE GEÇİŞ SINAVI (LGS) SORULARINI DEĞERLENDİRME RAPORU

 

 

 SÖZEL BÖLÜM

 

TÜRKÇE :

“2019-2020 LGS TÜKÇE SORULARI NASILDI?” SORUSUNA ÖĞRENCİLERİN YANITI:

 

           2019-2020 yılında MEB’in yaptığı LGS’de Türkçe sorularını değerlendirdiğimizde sınavdan çıkan soruların tamamının beklendiği üzere müfredattan çıktığını söyleyebiliriz. Yayınlanan örnek sorulara benzer sorular olduğunu ifade eden öğrenciler görsel okuma sorusu, sözel mantık ve muhakeme sorularının olduğunu da belirtti. Soruların açık olduğu ancak bazı sorularda dikkat edilmesi gereken detaylar olduğunu görülmektedir. Yeni nesil soru tarzına uygun uzun soruların olduğu görülmektedir. Sınavda I. dönem müfredatında yer alan “Eylemsi, Cümlenin Ögeleri, Yazım Kuralları ve Noktalama İşaretleri” konularından birer soru çıkmıştır. Sözcükte, Cümlede ve Paragrafta Anlam konularından da sınavda soru gelmiştir.

            Bu yıl Türkçe sorularının çok kolay olmadığını, belirleyici bazı soruların olduğunu özellikle sözel mantık ve görsel okuma sorularının geçmiş yıllara nazaran daha seçici olduğu, dil bilgisi konuları için de çok açık ve anlaşılır olduğu söylenebilir.

              Paragraf sorularında da genel olarak Türkçe sorularının tamamında da kullanılan dilin açık ve anlaşılır olduğunu; sınavdaki sorularda ezber bilgi gerektirmeyen, okuduğunu anlama ve kavrama yoluyla, öncül bilgiler ışığında pek çok sorunun yapılabileceğini sadece bazı sorularda dikkat edilecek seçicilikte olduğunu söyleyebiliriz.

 

                                                                                                                                   BURCU USLU

                                                                                                                       TÜRKÇE BÖLÜM BAŞKANI

 

 

T.C. İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK : Sorular işlenen müfredata uygundur. Beklenmedik bir soru yoktur. Sorular, bilgi ve yorum bağlantısını güzel kurmuş; kavram becerisini ve tarihsel bilgileri güzel sorgulamıştır. Sınavda iki tane düşündürücü soru olup genel anlamda orta seviyede sorulardan oluşmaktadır. Sorular, bizim hazırladığımız sorularla örtüşen sorular olup şaşırtıcı soru gelmemiştir.

 

                                                                                                                 MUHLİSE  BARÇAK

  T.C. İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK

                                                                                                                  BÖLÜM BAŞKANI

 

 

İNGİLİZCE : İngilizce soruları müfredata uygun bir şekilde hazırlanmıştır. Öğrencilerin karşısına sene içinde çözülen sorulara benzer formatta diyalog tamamlama, duruma uygun olanı seçme ve grafik okuma soruları gelmiştir.  Format benzerliği ve öğrenci yorumları hesaba katıldığında düzenli çalışan ve kelime bilgisi tam olan öğrencilerin sınavı zorlayıcı bulmayacağı kanısına varılmıştır.

                                                                                                                                   NURŞAH ŞAR

İNGİLİZCE BÖLÜM BAŞKANI

 

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ : Soruların müfredat ile uyumlu nitelikte olduğu söylenebilir. En temel kavramları bilen her öğrenci kolaylıkla soruları çözebilmiştir. Yorum tarzındaki bu soruların öğrencilerin de ufkunu açacak tarzda hazırlanmış olduğu fikri ortaya çıkmaktadır. Öğrencilerimiz soruların ezberden  ziyade, edinilen bilgi ile yaşam becerisi geliştirmeye yönelik sorular olduğunu paylaştılar.

 

                                                                                                                        SEVAL SERÇE

                                                                                                    DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ

                                                                                                                      BÖLÜM BAŞKANI

 

 

SAYISAL BÖLÜM

 

MATEMATİK : 2019-2020 öğretim yılı LGS matematik sorularında özellikle üslü ifadelerde toplama çıkarma işlemini sorgulayan tarzda sorular daha yoğun çıkmıştır. Üslü ifadelerde bu tarz işlemleri gerektiren soruların öğrencileri zorlayacağı öngörülmektedir. Soruların konu dağılımı, dengeli olmakla birlikte zorluk seviyesi olarak değerlendirecek olursak çeldiricisi kuvvetli olan soruların öğrencilerimizin bilgiyi kullanmaya yönelik yorum yapma becerilerini ölçen sorular olduğu da görülmüştür. Sınavda birkaç soru üst düzey becerilere sahip öğrencilerin yapabileceği tarzdaydı.

 

                                                                                                                              YELİZ  RÜZGAR

MATEMATİK BÖLÜM BAŞKANI

 

 

 

 

 

 

 

FEN BİLİMLERİ : Fen Bilimleri sorularını  teknik olarak incelediğimiz zaman 1. Üniteden 3 soru, 2. Üniteden 8 soru, 3. Üniteden 5 soru ve 4. Üniteden 4 soru sorulmuştur. Ünitelere ait kazanım sayılarına dikkat ettiğimiz zaman 4. Üniteden daha fazla kazanım olmasına rağmen 3. Üniteden daha az soru sorulması beklemediğimiz bir durumdur. Ayrıca ünitelerin içinde konu dağılımına baktığımız zaman 3. üniteden 5 soru olmasına rağmen gaz basıncı sorusu sorulmamıştır. Soruların genel durumuna bakıldığında öğrencilerin rahat yapacağı bir sınav hazırlanmış, örnek soruları dikkatli çözen öğrencilerin rahat yapacağı bir sınav olmuştur. Sınav soruları, öğrencilerin gelişim dönemlerine uygun hazırlanmıştır.

 

                                                                                                                               YENER GÜLER

FEN BİLİMLERİ BÖLÜM BAŞKANI

 

 

 

 

 

 

Nazmi Arıkan Fen Bilimleri Eğitim Kurumları

Liselere Hazırlık Bölüm Başkanları

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)