adscode
adscode

LGS'de Türkçe Sınavına Nasıl Hazırlanmalısınız?

Milli Eğitim Bakanlığı, 2019 Liseye Geçiş Sınavı için 3'üncü örnek soru kitapçığı yayımladı.

LGS'de Türkçe Sınavına Nasıl Hazırlanmalısınız?
Sınavlar

İzmir SEV Ortaokulu 8. Sınıf Türkçe öğretmeni Nihan Özcan, Türkçe sorularının PISA ve ALES tarzında hazırlandığına dikkat çekerek, uyarıda bulundu: “Ezbere dayalı,  sadece bilgi aktarımının olduğu bir hazırlık sürecinin öğrencilere faydası olmaz. Bu sınav biçimi sadece öğrenci için “yeni nesil” değil, öğretmen için de  “yeni nesil” bir yaklaşımı zorunlu kılıyor.”

 

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 1 Haziran'da yapılacak Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki Liseye Geçiş Sınavı (LGS) ile ilgili üçüncü örnek soru kitapçığı yayımlandı. Aralık ayı için örnek soru kitapçığında sayısal testte 35, sözel testte 30 soru olmak üzere toplam 65 soruya yer verildi. İzmir SEV Ortaokulu 8. Sınıf Türkçe öğretmeni Nihan Özcan, soru kitapçığındaki Türkçe soruları değerlendirerek, öğrencilere uyarı ve önerilerde bulundu:

PISA VE ALES TARZINDA

·        MEB’in örnek Türkçe sorularını incelediğimizde şu sonuçlara ulaşıyoruz:  MEB’in LGS 2019’a yönelik kasım ayında yeni sınav sistemine dair yaptığı açıklama doğrultusunda, Türkçe dersinde soru kalıplarının ve derse bakış açısının, geçen seneki LGS’den farklı olduğunu görüyoruz. Sorular PISA ve ALES tarzında hazırlanmış. Bu sorularla öğrencilerin mantık ve muhakeme yeteneklerini ölçmek, disiplinler arası düşünmelerini sağlamak, görsel yorumlama, grafik okuma becerilerini geliştirmek, genel kültür düzeylerini yükseltmek hedeflenmiş.

TEST ÇÖZMEK DEĞİL ANALİZ YAPMAK

·        MEB’in yayımladığı örnek soruları tüm öğrencilerin yakından incelemeleri, sadece soruları çözmeleriyle yetinmeyip, mutlaka soru analizi yapmaları sağlanmalı. Türkçe dersi için sadece yeni soru tipinde denemeler yapmaları da yeterli olmayacaktır. Bu nedenle tüm ders planları yeni soru tarzına hizmet edecek şekilde planlanmalı.

ÖĞRETMEN DE “YENİ NESİL” OLMALI

·        PISA tarzı sorularda ezbere dayalı,  sadece bilgi aktarımının olduğu bir hazırlık sürecinin öğrencilere faydası olmaz. Sınava öğrenci hazırlama sorumluluğu biz öğretmenlerde olduğu için diyebiliriz ki; bu sınav biçimi sadece öğrenci için “yeni nesil” değil, öğretmen için de  “yeni nesil” bir yaklaşımı zorunlu kılıyor. Bizler mantık ve muhakeme becerimizi tazelemezsek, bizler öğrencilerimize düşünmeyi öğretemezsek öğrencilerimizin başarılı olmasını da bekleyemeyiz.

OKUMA BECERİSİ YİNE SAHNEDE

·        Öğrencinin okuma alışkanlığının,  soruları yorumlama becerisini artıracağı tartışılmaz bir gerçek. Bu alışkanlığa sahip olan öğrencilerin sözcük dağarcıklarının genişleyeceği, karşılarına çıkan anlam sorularında (ne düzeyde olursa olsun) okumayan öğrenciye göre her zaman daha başarılı olacağı su götürmez bir gerçek. Ne yazık ki 8. sınıfın yoğun temposu, gelecek kaygısı, sınav gerginliği içinde öğrenciler kitap okumaya zaman ayıramadıklarını söylüyorlar.

KİTAP ŞART DEĞİL BİLİNÇLİ OKUYUN

·        Zamansızlıktan şikâyet eden ve kitap okuyamayan öğrencilere artık “kitap okuyun” demiyoruz. “Ne okursanız okuyun, bilinçli okuyun” diyoruz; çünkü Türkçe dersi yeni sorularına göre, sadece kitap okumak yeterli değil. Günlük yaşam içinde bir sürü şey okuyoruz aslında. Bir afiş, okulun bilgilendirme mektubu, panolardaki duyurular, sosyal medyada karşımıza çıkan her haber, derslerde kullanılan kaynaklar, yönergeler, grafikler…

·        Burada çocuklara düşen görev, her türlü metne karşı algıda seçicilik içinde olmaları, her metne anlamaya yönelik ilgi göstermeleri. Metin içindeki neden-sonuç ilişkilerini, metnin altındaki örtülü anlamları düşünmeleri, karşılaştıkları görselleri yorumlamaları, karşılaştırmalar yapmaları, her metne ya da cümleye Türkçe anlam bilgisi kazanımlarını düşünerek yaklaşmaları; yorumlama becerilerinin gelişmesine büyük katkı sağlayacaktır.

KİTAP OKUYAMIYORSAN KARİKATÜR OKU

·        “Uzun kalın kitapları sevmiyorum!” “Hemen sonunu okumak istiyorum!” “Çok yazı olunca bunalıyorum...” diyen çocuklar için de çözüm yolu var: Yazısız karikatürler ve görseller hakkında düşünmek de bir okumadır. Biz buna “görsel okuma” diyoruz ki yeni sınav tarzında buna sıkça yer veriliyor. Öğrenciler, vakit buldukça bu tip karikatür ve görseller üzerine çalışmalar yapmalı.

ÇOCUĞUNUZLA HABER OKUYUN

·        Veliler de karşılaştıkları bir haber yazısını, bir görseli, belli bir ana düşünceye bağlı videoyu yani günlük yaşamda karşılaşıp yorumlanabilecek her türlü düşünme aracını, çocuklarıyla paylaşıp birlikte bunlar üzerine kafa yorabilirler. Görüleni, duyulanı ya da okunanı yorumlayabilmenin artık eskisinden daha önemli olduğu unutulmamalı.


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)