adscode
adscode

LGS'den önce hem adaylara hem ailelere önemli uyarılar!

Bu yıl 1 Haziran’da yapılacak Liselere Giriş Sınavı (LGS) için artık son dönemece girilirken, Üsküdar SEV Ortaokulu PDR Koordinatörü Uzman Psikolog Ece Cengizalp Adanalı, sınava günler kala öğrencileri ve aileleri rahatlatacak önerilerde bulundu:

LGS'den önce hem adaylara hem ailelere önemli uyarılar!
Sınavlar
Güncelleme : 28-May-19 13:37

Son hafta rutininizi bozmayın; aynı saatte uyuyun ve uyanın, okula devam edin böylece biyoritminizi koruyun. Beynin yakıtı proteindir; karbonhidrat ve şeker yerine protein, taze sebze ve meyve ağırlıklı beslenin. Sınav günü süreyi sonuna kadar kullanın, erken çıkana ekstra puan yok! Anneler ve babalar; sınav sonucu ne olursa olsun çocuğunuzu koşulsuz sevdiğini hissettirin!

 

Bu yıl, 1 Haziran Cumartesi günü gerçekleşecek Liselere Giriş Sınavı (LGS) için sekizinci sınıf öğrencileri ve aileleri sınava yönelik son dönemece girdi. Üsküdar SEV Ortaokulu PDR Koordinatörü Uzman Psikolog Ece Cengizalp Adanalı; bu süreçte, öğrencilere ve onlara destek olan aileleri için önerilerde bulundu:

 

Öğrenciler için önemli noktalar:

 

GÜNLÜK RUTİNİNİZİ BOZMAYIN

ŞEKER YERİNE PROTEİN ALIN

 

  • BİYORİTMİNİZİ KORUYUN: Öğrenciler için günlük rutin düzenleri önem taşır. Bu nedenle okula devamsızlık yapmadan sınava hazırlık düzenini devam ettirin. Her gün aynı saatte uyanmak, günlük aktiviteleri yerine getirmek ve gece belli bir saatte uykuya dalmak, vücut biyoritminin korunması için önem taşır. Bu sayede vücudunuz ve beyniniz enerjisini korur.
  • ŞEKER YORGUN HİSSETTİRİR: İçinde bulunulan ergenlik döneminde beslenme düzeni de oldukça önemli. Karbonhidrat ve şeker odaklı beslenme yerine protein, taze sebze ve meyve ağırlıklı beslenmek, vücut direncinizin korunmasına ve beyin gelişiminize destek olur. Şeker ve karbonhidrat, enerjinizde hızlı iniş ve çıkışlar yaratacağı için ihtiyacınız olan desteği size sağlamaz, tam tersine bahar aylarıyla birlikte kendinizi daha yorgun hissetmenize neden olur. Unutmayın, beynin yakıtı proteindir!
  • BİLDİĞİNİZE ODAKLANIN: Sınava sayılı günler kala Türkçe, Matematik, Fen Bilimleri, T.C. İnkılap Tarihi, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ile İngilizce derslerinden kuvvetli olduğunuz konulara odaklanın. Varsa konu eksiklerinizi mutlaka öğretmenlerinizden destek alarak gidermeye çalışın.
  • ARKADAŞLARINIZLA KIYASLAMAYIN: Kendinizi arkadaşlarınızla kıyaslamayın. Gelişiminizi kendi içinizde değerlendirin. Herhangi bir dersten geçmiş aylarda 3-4 yanlış çıkarıyorsanız ve son zamanlarda olan çalışmalarınızla yanlış sayısını 2’ye düşürdüyseniz bu sizin için önemli bir gelişimdir.

 

 

Sınav günü için önemli noktalar:

ERKEN ÇIKANA EKSTRA PUAN YOK

SÜREYİ SONUNA KADAR KULLANIN!

 

 

  • BELGELERİNİZİ HAZIRLAYIN: Sınav günü yanınızda götürmek üzere nüfus cüzdanınızı, sınav giriş belgenizi, yumuşak uçlu kurşun kalemlerinizi ve silginizi hazırlayın.
  • YARIM SAAT ÖNCE GİDİN: Sınav saatinden otuz dakika önce sınav yerinde hazır bulunun.
  • SORUYLA İNATLAŞMAYIN: Sınavda çözmekte zorlandığınız soruların yanına ufak bir işaret koyarak geçin. Sorularla inatlaşmayın. Unutmayın her bir soru eşit puan değerine sahip.
  • OPTİK KODLAMAYI UNUTMAYIN: Optik kodlama konusunda dikkatli davranın. Kitapçıkta çözdüğünüz her sorudan sonra, optik cevap kağıdına yanıtınızı mutlaka işaretleyin. Bu sayede hem beyniniz bir sorudan diğerine geçerken dinlenecek, hem de soruları grup olarak kodladığınızda yaşayabileceğiniz kaydırma sorunlarını engellemiş olacaksınız.
  • ERKEN ÇIKMAYIN: Sınavda size verilen süreyi sonuna kadar kullanın. Her bir test için yirmi soru, kırk dakika süreniz var. Lütfen hatırlayın, sınavı erken bitirenlere ekstra puan verilmiyor!
  • STRESE NEFES DOPİNGİ: Sınavda heyecanlandığınızı hissettiğinizde, mevcut oturma pozisyonunuzu değiştirin, omuzlarınızı dik konuma getirin ve arkanıza yaslanın. Burnunuzdan nefes alın, içinizden üçe kadar sayın, nefesinizi tutun ve bırakın. Bu nefes egzersizleri kaslarınızı gevşetmenize, yorulduğunuzda gereken enerjiyi geri kazanmanıza yardımcı olur.
  • KOL SAATİ KULLANIN: Sınavda süre kullanımına dikkat edin. Sınav günü akıllı saat özelliği olmayan bir kol saati kullanın. Hangi teste ne kadar zaman ayırdığınızı fark edin. Kontrol sizde olsun!
  • TURLAMA TEKNİĞİNDEN ŞAŞMAYIN: Sınavda “Turlama Tekniği”ni kullanın. Bu teknikle, öncelikle kuvvetli olduğunuz bildiğiniz dersleri çözerek sınava başlayabilir, bu sayede zaman ve enerji kullanımınızı dengeleyebilirsiniz.

 

Anne-babalar için önemli noktalar:

SINAV SONUCU NE OLURSA OLSUN

ONU SEVECEĞİNİZİ HİSSETTİRİN

 

  • SINIRLARINI KABUL EDİN: Çocuğunuzun sınırlarını kabul edin. Çocuğunuzun elinden gelenin en iyisini yapmaya çalıştığından emin olun, bunun için çaba gösterin. Çocuğunuz için önemli olan; sınava hazırlandığı bu dönemde “çalışma sorumluluğu üstlenmesi”dir.
  • KOŞULSUZ SEVİN: Ergenlik döneminde olan çocukların, kendileriyle ilgili olumlu bir benlik imajı geliştirmeleri son derece kıymetlidir. Olumlu benlik imajı, koşulsuz sevgi ortamında gelişir. Çocuğunuza başarılı olsa da olmasa da, ona olan sevginizden hiçbir şeyin eksilmeyeceğini, onu önemsemekten asla vazgeçmeyeceğinizi belirtin.
  • GÜÇ DEĞİL DAYANIKLILIK: Çocuklarımıza, ‘düşmemeyi’ değil, ‘düşünce nasıl kalkacaklarını’ öğretmemiz gerekiyor. Güçlü olmakla dayanıklı olmak aynı şeyler değildir. Dayanıklı olmak; inancını ve motivasyonunu yitirmeden devam etme gücünü kendinde bulma yeteneğidir. Ebeveynlikte önemli olan, çocuklarımızın ‘dayanıklı olma kapasitesini geliştirmek’tir.
  • UMUT AŞILAYIN: Ergenlik dönemi içinde büyütürken de sınava hazırlarken de çocuklarımıza umut aşılamaktan vazgeçmeyelim. Anlayışlı ve esnek olun, ihtiyaçlarını doğru okuyun.

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)