adscode
adscode

Lise öğrencisinden işaret dilini algılayan akıllı eldiven

Genç mucitlerin insanlığa sunduğu binlerce cihaza bir yenisi daha eklendi.

Lise öğrencisinden işaret dilini algılayan akıllı eldiven
Bilim Teknoloji
Teknolojiye ayak uydurma yaşı çağımızda giderek düşmeye başladı. Bu aşırıya kaçtığında kötü sonuç verse de iyi bir şekilde teknolojinin faydalarından yararlanmayı bilenler, kendilerini pek çok konuda geliştirebiliyor.

Bunun en güzel örnekleri lise ve üniversite öğrencilerinden çıkıyor. Son dönemlerde gerek kendi ülkemizde, gerekse dünyanın dört bir yanında öğrenciler, oldukça dikkat çekici projeler üretmeyi başardılar. Bunlara son olarak eklenen, Rus lise öğrencisi 17 yaşındaki Maxim Smirnov.

Üniversiteye hazırlanan Smirnov, işitme veya konuşma güçlüğü çeken insanlar için, el haerketlerini algılayabilen özel bir eldiven tasarladı. Eldivenin içinde bulunan anakart el hareketlerini algılayarak bunları bağlı olduğu ekranda harflere dönüştürüyor. Elektronik, tasarım ve programlamaya ilgisinin küçüklüğünden beri süre geldiğini söyleyen Smirnov, çevresindeki herkesten projenin gelişim aşamasında yardım ve destek almış.

Başlangıç olarak kendi imkanlarıyla C ve C++ öğrenen Smirnov, şu sıralar ise Python'la ilgilenmekteymiş. Gittiği bir bilgisayar kampından sonra bu projenin kafasında iyice şekillendiğini söyleyen Smirnov'un açıklamaları şu şekilde;

''Görme bozukluğu olanlara yardımcı olacak birçok yararlı cihaz var; ama nedense işitme veya konuşma güçlüğü çekenler için pek bir şey yok. Bazıları denedi ama hiçbiri başarılı olmadı. Örneğin, birkaç yıl önce, bir grup Ukraynalı öğrenci, Microsoft Imagine Cup için el hareketlerini tanıyabilen bir çift eldiven geliştirdi. En büyük sorunları, eldivenin kullanılmadan önce her seferinde en baştan yeniden programlanmak zorunda olmasıydı. Bu soruna rağmen, yarışmayı kazandılar. Ancak, 2012’den bu yana bu proje hakkında hiçbir yeni haber çıkmadı.

Bu nedenle bu fikir ile neler yapabileceğimi görmek istedim, ama bir oyuncak değil, gerçekten yararlı bir şey geliştirmeliydim.''

A'dan Z'ye tüm alfabeyi tanıyabilen sistemin şu an için tanıma doğruluk oranı %85 civarı. Eldivenin çalışma hızı da şimdilik biraz yavaş. Ancak icadının prototip aşamasında olduğunu söyleyen Smirnov, en kısa zamanda eldiveni daha da fazla geliştirip maksimum verim alma amacında.

 Webtekno 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)