adscode
adscode

Lise tercihi yaparken nelere dikkat edilmeli?

Lise tercihleri hafta başında başladı. Yerleştirme sistemi aksaklıklarla da olsa devam ediyor.

Lise tercihi yaparken nelere dikkat edilmeli?
Eğitim
Okul türü kısıtlaması ve tercih sisteminin karışık olması nedeniyle öğrenciler ve veliler doğru tercihi yapabilmek için çaba sarf ediyor. Eğitim uzmanları da sizler için lise tercihi adım adım izlenecek yolları hazırladı…

Fen Bilimleri Eğitim Kurumları Rehberlik Koordinatörü Cihan Yeşilyurt, tercih yaparken izlenmesi gereken yöntemleri şöyle sıraladı:

Özel okullara kesin kayıt yaptıran öğrenciler tercihte bulunamıyorlar. Ancak tercih süreci içerisinde özel okuldaki kayıt silinirse tercih yapabilecekler.
Sınavla öğrenci olan nitelikli okulların tercihini yapabilmek için ilk olarak ‘Yerel Yerleştirme' tercihlerinin yapılması gerekiyor.
Yerel Yerleştirme ile öğrenci alan okulların tercihinde ilk 3 okulu KAYIT ALANINDAN seçmek koşuluyla öğrenciler en fazla 5 okul tercihinde bulunabiliyorlar.

4. VE 5. TERCİHE DİKKAT!

Veliler Yerel Yerleştirme ile öğrenci alan okulların tercihinde ilk 3 okulu ‘Kayıt Alanı'ndan seçtikten sonra 4. ve 5. tercih için zorlanmamalı. Karar veliye ait olmalı. Çünkü 4. ve 5. okul tercihi yapıldığında meslek lisesinden ya da Anadolu imam hatip lisesinden de tercih yapılmak zorunda kalınabilecek. Dolayısı ile son kararı veliye bırakmak en doğrusu olacak.
Veliler Yerel Yerleştirme ile ilgili 3 okuldan birisini kesin kazanırız gözüyle bakıyorlar. Sınav sisteminin değişmesinden ve tercihlerin geçen yıla göre karmaşık olmasından dolayı gerek Yerel Yerleştirme ile ilgili gerekse Merkezi Sınavla Alan Okullarla ilgili ‘kazanırsın' ya da 'kazanamazsın' gibi net bir ifade kullanmak mümkün değil. Bu durumu uygun bir şekilde veliye anlatmak gerekiyor.

SINAVA GİRENLER KAÇ TERCİH YAPABİLECEK?

Yerel Yerleştirme ile öğrenci alan okulların tercihlerinden sonra Merkezi Sınavla öğrenci alan okulların tercihleri yapılacak. Burada izlenecek strateji çok önemli. Çünkü Anadolu Lisesi statüsünde sadece 5 okul tercihi yapılabiliyor. Üniversite tercihi olarak 24 tane tercih yapıldığı düşünüldüğünde lise tercih sayısı gerçekten çok az.
Tercihi bir örnek üzerinden anlatmak istiyorum. % 10'luk dilimdeki bir öğrenci kendi diliminin 2 ya da 3 fazlasından yani % 7-8 den ilk Anadolu Lisesi tercihini yapabilir. Veli istiyorsa daha üst dilimden de yazılabilir. 2. Tercihi 9 luk dilimden, 3. Tercihi 10'luk dilimden ve 4. Tercihi de 11-12 lik dilimden olabilir. Ancak buradaki temel sorun ne kadar alta inileceği. Yani son tercihini kaçlık dilimden yazacağımız. Bizim Rehberlik Birimi olarak önerimiz % 10'luk dilimdeki bir öğrenciye % 18 den okul yazmak. Hatta % 20 den bir okul yazmak.
MEB tarafından herhangi bir okula yerleştirilemeyen öğrenciler Açık Liselere yerleştirilecekler. MEB'e telefon ettik. Yetkili bize Açık Liseye yerleştirilen öğrencilerin tüm nakil dönemlerinde nakil başvurusu yapabileceklerini ifade etti.

YÜZDELİK DİLİMİ GÖSTEREN LİSTE HAZIRLAYIN


Oğuzkaan Koleji Yönetim Kurulu Üyesi ve Eğitim Koordinatörü Hatice Yılmaz, LGS tercihlerinde tercih hatasını düşmemek için bilmeniz gerekenleri maddeler halinde sıraladı;
• Öncelikle bu yıl sınavla öğrenci alacak okul türlerine göre, geçen yıl ki yüzdelik dilimini gösterir listeler hazırlayınız. Sınavla öğrenci alacak okul sayı ve kontenjanları önemli ölçüde azaltılarak 8.sınıfı bitiren öğrencilerin yüzde 10’unu alacak sayıya düşürüldü. Bu nedenle sınavla öğrenci alacak okulların geçen yıl ki yüzdelik dilimini aynı şekilde kullanarak tercih yapmak yanlış olur.
• Mümkün olursa sınavla öğrenci alan okulları tek listede birleştirerek geçen yılki okulların yüzdelik dilimine göre sıralayınız.
• Geçen yıl ilk %3’lük dilimden öğrenci alan okullar, bu yılda aynı dilimden öğrenci alacaklardır. Bu gurupta tercih yapacak öğrencilerin, kendi yüzdelik dilimine denk gelen okulu 3.sıraya yazıp, üste daha çok istedikleri iki okulu, 4.ve 5.sıraya kendilerini garantiye almak için daha alt sıralardaki okullardan seçmeleri gerekir.
• Yeni sistem gereği; Anadolu, Fen, Sosyal Bilimler Liseleri ile Fen ve Sosyal Bilimler programı uygulayan Anadolu ve İmam Hatip Liseleri %10’luk dilim içinden öğrenci alacaklardır. Bu nedenle; %5’lik dilimde olan öğrencilerin geçen yıl %6-8 aralığında öğrenci almış okullardan, %7’lik dilimde olan öğrenciler geçen yıl %8-10 aralığındaki okullardan, %9 ve daha geri yüzdelik dilimde olan öğrenciler geçen yıl %12 ve daha geri yüzdelik dilimlerindeki okullardan tercih yaparlarsa daha doğru tercih yapmış olurlar.
• Tercih işlemine başlamadan önce Talim ve Terbiye Kurulunun sayfasında tercih edeceğiniz okulların haftalık ders dağılım çizelgesini inceleyerek seçtiğiniz okulda hangi dersleri göreceğinizi inceleyiniz.

Yurdagül UYGUN/ SÖZCÜ

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)