adscode
adscode

Lise tercihlerinde 3’üncü seçenek 'temel liseler'

Dershaneden dönüşen temel liseler bu yılki YGS’de önemli bir başarı kazandı. Eğitim sistemine geçen yıl giren temel liselerde hem lise hem de dershane eğitimi bir arada veriliyor.

Lise tercihlerinde 3’üncü seçenek 'temel liseler'
Eğitim
Hükümetin 2 yıl önce aldığı karar çerçevesinde dershaneden dönüşmeye başlayan kurumlar eğitim sistemine yeni bir kategori kazandırdı. Temel lise olarak faaliyet göstermeye başlayan bu kurumlar ilk performansını bu yılki Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nda (YGS) gösterdi. Özellikle üniversiteye hazırlık konusunda iddialı olan temel liseler YGS'de önemli bir başarı sergiledi. Bu yılki YGS birincisi temel liseden çıktı. 4 yıllık lise eğitimin yanı sıra dershane geleneğiyle de eğitim veren temel liseler öğrenci ve veliler için 3'üncü bir seçenek oldu. Bu yıl dershanelerin tamamının dönüşmesiyle Türkiye genelinde bin 212 temel lise sisteme katıldı.

ORTALAMANIN ÜZERİNE ÇIKTILAR
ÖSYS'de ilkkez bu yıl boy gösteren temel liselerde eğitim gören üniversite adayları YGS'de gözle görülür bir başarı elde etti. Türkçe testinde öğrencileri Türkiye ortalaması olan 19.309'dan yüzde 31 daha yüksek bir başarı düzeyini yakaladı. Matematikte tüm Türkiye'deki adaylar 40 soruda 7,935 net ortalamasını yakalarken temel liseli adaylar bu testte yüzde 68 daha fazla yaptı. Sınavın en düşük ortalamasına sahip Fen bilimleri testinde de tüm Türkiye'deki adaylar 5,753 net ortalamasını yakalayabilmişlerdi. Temel liseli adaylar bu testte de Türkiye ortalamasından yüzde 60 daha iyi bir sonuçla sınavı tamamladılar.

BARAJ ALTI OLMADI
Bu yıl temel liseden YGS'ye giren adayların neredeyse hepsi YGS barajını geçti. Sınava katılan tüm adayların ülke genelinde 180 barajını geçme oranları yüzde 75,6 olarak açıklandı. Bu oran temel lise adaylarında yüzde 99'lara ulaştı. Bu yıl YGS birincisi de temel liseden çıkmıştı. 3 puan türünde de birinci olan İstanbul'dan Cemre Efe

MEB'DEN 3 BİN TL DESTEK
Temel liselerin ücretleri 6 bin TL'den başlıyor. Milli Eğitim Bakanlığı bu liselerde okuyan öğrencilere de 3 bin TL'den fazla eğitim teşviki veriyor. Dershanelerden dönüşen temel liselerin birinci önceliği öğrencileri üniversiteye hazırlamak. Hedef öğrencinin kariyerini doğru ve etkin biçimde öğrenci ile birlikte planlayabilmek. Üniversite hazırlık çalışması bu sistem sayesinde 4 yıla yayılıyor.

Sabah

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)