adscode
adscode

Lise yerleştirmelerinde kriz sürüyor!

MEB’in yönlendirmesiyle yaptığı lise tercihiyle istemediği okula yerleştirilen kızı için Bakanlığın kapısını çalan veli muhatap bulamadı. Veli olayı yargıya taşıyacağını söyledi.

Lise yerleştirmelerinde kriz sürüyor!
Eğitim
Güncelleme : 30-Aug-18 09:36

Merkezi sınavla bir okula yerleşemeyen ya da yerleştiği okulu değiştirmek isteyen öğrenciler için üçüncü nakil dönemi sürerken yeni sistemin yol açtığı problemlerle karşılaşan veliler muhatap bulamıyor. Liselere Geçiş Sınavı (LGS) puanıyla evinden 3.9 kilometre uzaklıktaki bir okula yerleştirilen, “Çözüm” olacağı söylenen ikinci nakil döneminde ise evine yakın tercih edebileceği okul bulamayan kızı için Bakanlığın kapısını çalan Mustafa Sert, yönlendirildiği üç farklı adreste de kızının mağduriyetini gideremedi.

Komşu kayıt alanı daha yakın
Ortaöğretimden 90 başarı puanıyla mezun olan kızının lise tercihleri için kayıt alanındaki okulları araştıran Mustafa Sert, evlerine en yakın okulun 2.2 kilometre mesafedeki Keçiören İbn-i Sina Meslek Anadolu Lisesi olduğunu öğrendi. Bir Anadolu Lisesi, üç Meslek Lisesi ve bir de İmam Hatip Lisesi’nden oluşan kayıt alanındaki okulların uzaklığı nedeniyle komşu kayıt alanındaki okullara yönelen Sert, komşu kayıt alanındaki okulların adresine daha yakın olduğunu fark etti. Kayıt alanındaki okulların adresine en uzak olanının 5.1 kilometre mesafede olmasına karşın komşu kayıt alanındaki en uzak okulun 2.5 kilometre mesafede olduğunu gören Sert, kızının tercihlerini komşu kayıt alanından yapmaya karar verdi.

Yanlış yönlendirildi
Keçiören İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün oluşturduğu tercih danışma merkezine giden Sert’e görevliler tarafından, komşu kayıt alanından tercih yapabilmek için meslek lisesi seçmek zorunda olduğu söylendi. Yeni sisteme ilişkin kafa karışıklığı yaşadığını ve velilerin aydınlatılmadığını ifade eden Sert, görevlilerin yönlendirmesiyle üç tercihinin yanına Yenimahalle Zeynep-Salih Alp Meslek Lisesi’ni ekledi. Kızı zorunluluk nedeniyle yaptığı bu tercihe yerleştirdiğini belirten Sert, itiraz için MEB’in yolunu tuttu.

“Tercihleri zorunlu yapacağım”
Dönemin Milli Eğitim Bakanı olan İsmet Yılmaz’a itiraz dilekçesini sunan Sert’e Ankara İl Milli Eğitim Müdürlüğü adres gösterildi. İl Milli Eğitim Müdürlüğüne yeni bir şikayet dilekçesi ileten Sert, “Bu nakiller hangi kriterlere göre, hangi birim ve birim yetkilisi tarafından yapılmaktadır?” diye sordu. Sert bu kez de “Sorumluluk İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nde” yanıtıyla ilçeye yönlendirildi. Sert’in Keçiören İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne ilettiği dilekçede özetle şunlar kaydedildi:
“Kayıt alanımdaki okullar bana yakın okullar değildir. Bana yakın olan okullar komşu kayıt alanında bulunmaktadır. Okul sıralamasının müracaat bitim tarihinden önce tarafınızca düzeltilmesini, komşu kayıt alanımdaki okulların kayıt alanıma aktarılmasını talep etmekteyim. Şu durumda yapacağım tercihleri zorunlu olarak yapacağım. Bunu da kabul etmeyeceğimi, yargı yoluna başvuracağımı tarafınıza bildiriyorum.”

“Yargı yoluna başvuracağım”
Sert’in bu girişimi de sonuçsuz kaldı. Ankara İl Müdürlüğü’ne 20 Ağustos’ta gönderdiği dilekçeye henüz yanıt alamayan Sert, kızını istemediği bir okula göndermeyeceğini söyleyerek mağduriyetlerinin giderilmemesi durumunda yargı yoluna başvuracağını belirtti.

 

MUSTAFA MERT BİLDİRCİN/ BİRGÜN


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    1 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (1)