adscode
adscode

​Liselerde Karar Günü

Özel okullarda kayıtlar bugün bitiyor. Devletlerde ise tercihler için son gün 16 Temmuz. Öğrencilerin bugün, devlete mi özele mi gideceğine karar vermesi gerekiyor

​Liselerde Karar Günü
Sınavlar

AYSEL BOZAN YILMAZ
 
Liselerde kayıt telaşı sürüyor. Sınavla öğrenci alan özel okullar bugün kayıtlarını tamamlıyor. Bugün özel okullarla devlet liseleri arasında kararsız kalan adaylar için son gün. Çünkü özel okullara kayıt yaptıranlar, devlet liseleri arasından tercih yapamayacaklar. Yine bugün özel okullara kayıtlarını tamamlamayanlar bu okullar için 17 Ağustos’ta başlayacak nakil dönemini beklemek zorundalar.

Dün saat 15.00 itibariyle TEOG sınavlarının sonuçlarına göre öğrenci alan liseler arasında, Amerikan Robert Lisesi, Sankt George Avusturya Lisesi Ticaret Bölümü, Üsküdar Amerikan Lisesi erkek öğrenci kontenjanı, Saint Pulcherie ile Saint Joseph Fransız Liseleri kontenjanlarını doldurmuş görünüyor. Yine okullardan aldığımız bilgilere göre Üsküdar Amerikan’da kız öğrenci kontenjanlarından 1; İzmir Amerikan’da erkek yatılıda 10 olmak üzere toplam 16; Tarsus Amerikan’da kız kontenjanlarında 4, Alman Lisesi’nde 5, Sankt George Avusturya’da 2; Notre Dame De Sion’da 1, Saint Benoit’de 2; Saint Michel’de 1; İzmir Saint Joseph’te 2; Galileo Galilei’de 21; İtalyan Lisesi’nde de 21 kontenjan boş kaldı.

Açık liseye yerleşebilirsiniz
Devlet liselerinde tercihler 16 Temmuz Perşembe günü saat 13.00’te sona erecek. Yerleştirme sonuçları ise 14 Ağustos’ta ilan edilecek. Öğrencinin kaydı yerleştirme hakkı kazandığı okula otomatik olarak yapılacak. Hiçbir tercihine yerleşemeyen ya da tercih yapmayan adaylar ise ya açık liseye ya da özel okula gidebilecekler. O nedenle adayların tercihlerini çok iyi değerlendirmeleri ve hata yapmamaları gerekiyor. ERA Kolejleri PDR Bölüm Başkanı Gülçin Aşkın Çetin, velilerin ve öğrencilerin tercihlerde dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıralıyor:

Yüzdelik dilimleri göz önünde bulundurun: Tercihleri yaparken sadece puanlara bakmak çoğu zaman yanıltıcı olabilir. Bunun yerine yüzdelik dilimleri dikkate alarak yapılan tercihler daha sağlıklı ve isabetli olur. Yüzdelik dilimi 10’dan küçük olanlar aralığı yukarıya doğru dar, aşağıya doğru geniş tutmalılar. Puanının bulunduğu yüzdelik dilim 10’dan büyük olanlar ise yukarıya ve aşağıya doğru geniş bir aralıkta tercih yapmalılar.

Okulun üniversite başarısını araştırın: İyi bir lisede eğitime başlamak isteyen öğrenciler ve velileri tercih aşamasında mutlaka profesyonel destek almalı.  Okulların kontenjanları, bir önceki yıl aldığı yüzdelik dilimler, başarı sıralaması ve puanları iyi incelenmeli. Seçilecek lisenin üniversiteye yerleştirme başarılarının değerlendirilmesi de büyük önem taşıyor. Ayrıca eğitim kurumunun eve yakınlığı, servis durumu, okulun bulunduğu çevre de dikkate alınması gereken faktörler arasında. Pansiyon isteyen öğrenciler mutlaka kılavuzda okulun pansiyon durumuna bakmalılar.
 
Ölü tercihten kaçının: Tercih yaparken sıralama da önem taşıyor. Yüksek puanlı okulların üzerine düşük puanlı okullar yazılıp ölü tercih yapılmamalı. Tercihlerde okullar karışık sıralanabilir ancak puan üstünlüğünü korumak kaydıyla…
 
Üç aşamalı seçim yapın: Okullarda kontenjan boşlukları olabilir. Bu nedenle üç aşamalı tercih yapmakta fayda var.  Puanınızın çok üstünde hayal ettiğiniz okulları, puanınıza yakın ve puanınızla aynı okulları, garanti dediğimiz puanınızın altında kalan okulları tercih edebilirsiniz. Mutlaka aldığınız puanın üzerinde tercihler de yapın.
 
Tercihleri dikkatli kodlayın: Her öğrenci 25 tercih yapacak. Tercihler bir kere gerçekleştirilecek. Üç kez nakil başvurusu alınacak ve her seferinde 3 tercih yapılabilecek. Hiç aklınıza gelmeyen okullara yerleştirilmemek için tercihleri dikkatli kodlamakta yarar var.
 
Tercihinizi onaylatın: Okula onaylatılmayan seçimlerde, tercih yapılmış sayılmadığı unutulmamalı.



 
 
 
 

 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)