adscode
adscode

Liselerde 'Sorunlu' Seçmeli Ders Paketi!

'Liselerde seçmeli derslerde ki problemler'

Liselerde 'Sorunlu' Seçmeli Ders Paketi!
Ortaokul

 

 

Sayın Güçlü, eğitime ait yazılarınız biz eğitimcileri memnun etmektedir. Bu yönde çalışmalarınızda başarılar dilerim.Çocuğu lisede olan eğitimci olarak liselerde seçmeli derslerin seçimi konusunu ele almanızı istirham ederim.

 

Liselerde 20.07.2010 tarihli ve 76 sayılı Talim ve Terbiye Kurulu Karar sonrasında seçmeli ders sistemine geçilmiştir. Buna göre liselerin 10., 11. ve 12.sınıflarda ders seçiminde seçilecek derslere göre çocuklarımızın hayatları şekillenecektir.

 

İyi bir üniversite ve iyi bir alanda eğitim görmek isteyen öğrenciler arasında sınava hazırlık nedeniyle bir yarış olduğu Türkiye gerçeğidir. Bilhassa sayısal alanı tercih etmiş öğrenciler ve veliler oldukça tedirgin olmaya başladılar. Nedeni ise şöyledir: Derslerin liselerde seçmeli olmasıyla başlayan problemlerdir. Bu program sözel dersleri seçmek isteyen öğrencilerin önünü açarken sayısal alanı seçmek isteyen öğrencileri mağdur etmiştir. Bu yeni müfredatın felsefesine göre bir öğrenci hem fen hem de matematik grubu derslerinin hepsini tam alamamaktadırlar. Öğrenciler okullarında ya fen grubunu ya da matematik grubundan bir kısmını tam olarak görebilmektedirler. Bakanlık kararıyla dayatılan ders seçme sistemine göre okullarda fen grubu(fizik, kimya, biyoloji) derslerinin konularının bir kısmının seçilebilmesine ancak müsaade edilmektedir. Örnek verecek olursak 10.sınıfta sayısal alanda ders seçebilen bir öğrenci matematik ve geometriyi tam olarak alabilirken, fizik, kimya, biyoloji derslerinin yarıya yakın konusunu görememektedirler.

 

Müfredatla ilgili MEB Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının yaptığı çalışma sonucuna göre Anadolu Liseleri için seçmeli ders tercihleri sınırlı olarak uygulanmaktadır. Aslında bu olay fen ve sosyal bilimler liseleri dışında hepten sorundur. Bu nedenle çocukları Anadolu Liselerinin sayısal alanlarında eğitim gören veliler oldukça tedirginlerdir. Çünkü okulların 10–11(önümüzdeki sene de 12 lerde bu sistem uygulanacak) sınıflarındaki öğrenciler fizik, kimya, biyoloji, geometri ve matematik derslerini seçmek istemelerine rağmen bu dersleri tam alamamaktadırlar. Ya bazı dersler sınıfça görülememekte ya da (ekteki çizelgede de görüleceği üzere) sayısal derslerin konuları(ders saati az olanlarda az konu olarak) kısmen görülebilmektedir. 10.sınıflarda fen grubu derslerinin her biri 2 ders saati(3 saatlik olanları seçilememekte) olarak görülmekte iken 11.sınıflarda da 2 ders saati(4 saatlik kısmı ders saatleri seçmeli ders saati yetmediğinden seçilememekte) uygulanabilmektedir. Bu uygulama Türkiye genelinin % de 90’dan fazla olmak üzere böyle uygulanmaktadır.

 

Bu nedenle üniversiteye girişte ve sonrasında bazı konu ve kazanımlarda eksik olarak yetişme söz konusu olacaktır. Bahsedilen derslerdeki konu ve kazanımların ancak bir kısmının eğitimi okullarda görülebilmektedirler. Bunun ötesindeki kazanımları ve konuları görmek isteyen öğrenciler bu sistem nedeniyle dershanelere ve özel derslere mahkûm edilmektedirler. Bu derslere Fen Liselerinde ayrılan ders saati fazla olduğundan dolayı bir sıkıntıya maruz kalmazken ve aynı zamanda istedikleri üniversite ve bölümlere yerleşecekken pek çok sayısal alanı seçmiş lise öğrencisi bu mağduriyet nedeniyle sıkıntı yaşayacağı açıktır.

 

Ayrıca bu sistemde bazı dersler mecburi tutulmuştur. Örneğin sayısal alanı seçmiş bir öğrenciye Türk Dili ve Edebiyatı dersini mecburi olarak gördürülmesi gibi sıkıntılar da vardır. Oysa öğrencilerin ilgileri daha çok sayısal derslere doğrudur. Zorunlu derslerin saatlerinin azaltılması ve seçmeli ders saatlerinin artırılmasıyla sorun çözülebilecektir

 

Okullarda derslik ve öğretmen yetersizliği nedeniyle ders seçme işi paket halinde öğrencilere(!) seçtirilmektedir. Türkiye genelinde bu uygulamanın bir problem olduğunu da görüşlerinize sunar, bu konunun nesillerimizin geleceği adına bir problem oluşturduğunu belirtmek istiyorum.

 

Bu konuyu bir okuldaki velilerden imza toplayarak Talim ve Terbiye Kuruluna gönderdim. Cevabi yazının beni çok tatmin etmediğini belirtmek istiyorum. Bu konuda sizlerin desteğini talep etmekteyiz.

 

Bu konuyu gündeme almanızı istirham eder, selamlar ederim.

 

                                                                                                                                    

 

EK:Anadolu Lisesi Ders Çizelgesi

*****

 

ANADOLU LİSESİ

HAFTALIK DERS ÇİZELGESİ

DERS KATEGORİLERİ

DERSLER

9.

SINIF

10.

SINIF

11.

SINIF

12.

SINIF

ORTAK DERSLER

DİL VE ANLATIM

2

2

2

2

TÜRK EDEBİYATI

3

3

3

3

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ

1

1

1

1

TARİH

2

2

-

-

T.C. İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK

-

-

2

-

COĞRAFYA

2

2

-

-

MATEMATİK

4

-

-

-

GEOMETRİ

2

-

-

-

FİZİK

2

-

-

-

KİMYA

2

-

-

-

BİYOLOJİ

2

-

-

-

SAĞLIK BİLGİSİ

1

-

-

-

FELSEFE

-

-

2

-

YABANCI DİL

6

4

4

4

İKİNCİ YABANCI DİL

2

2

2

2

BEDEN EĞİTİMİ

2

2

2

2

GÖRSEL SANATLAR /MÜZİK

1

1

1

1

MİLLÎ GÜVENLİK BİLGİSİ

-

1

-

-

TRAFİK VE İLK YARDIM

-

-

-

1

TOPLAM

34

20

19

16

 

SEÇMELİ DERSLER

DİL VE ANLATIM

-

(2)

(2)(3)

(2)(3)

TÜRK EDEBİYATI

-

(1)

(1)

(1)

MATEMATİK

-

(2)(4)

(2)(4)

(2)(4)

GEOMETRİ

-

(1)(2)

(2)(3)

(1)(2)

FİZİK

-

(2)(3)

(2)(4)

(2)(3)

KİMYA

-

(2)(3)

(2)(4)

(2)(3)

BİYOLOJİ

-

(2)(3)

(2)(4)

(2)(3)

TARİH

-

(2)

(2)(4)

-

ÇAĞDAŞ TÜRK VE DÜNYA TARİHİ

-

-

-

(2)(4)

COĞRAFYA

-

(2)

(2)(4)

(2)(4)

PSİKOLOJİ

-

(2)

-

-

SOSYOLOJİ

-

-

(2)

-

MANTIK

-

-

-

(2)

YABANCI DİL

-

(4)(6)

(4)(6)

(4)(6)

İKİNCİ YABANCI DİL

-

(2)(4)

(2)(4)

(2)(4)

DİĞER SEÇMELİ DERSLER

-

(2)

(2)

(2)

TOPLAM

-

14

15

18

REHBERLİK VE YÖNLENDİRME

1

1

1

1

TOPLAM DERS SAATİ

35

35

35

35

 

 

 

 

sadik_dursun@hotmail.com

 

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)