adscode

Liselere geçişte yeni bir sistem önerisi!

Bir öğretmenden, merkezi sınava giren öğrenci sayısını azaltmak, milyonlarca öğrenci ve veliyi sınav stresinden kurtarmak için yeni bir sistem sistem önerisi...

Liselere geçişte yeni bir sistem önerisi!
LGS
Güncelleme : 16-Jul-21 13:54

Öğretmen Refik Göçer'den liselere geçişte yeni bir sistem önerisi:

"Bilindiği üzere ortaokulu bitiren öğrencilerimizin temelde iki seçeneği var. Ya sınavla öğrenci alan Anadolu, Sosyal Bilimler ve Fen Liseleri için hazırlanmak ya da yerel yerleştirme ile öğrenci alan Anadolu  Liseleri ile Mesleki Anadolu Liselerine gitmek. Ancak ortaokulu bitiren öğrencilerin tamamına yakını merkezi sınava girdiği halde merkezi yerleştirme ile öğrenci alan okullara öğrencilerin yalnızca yüzde 10-15’i kayıt yaptırabiliyor.

Merkezi sınava girecek öğrenci sayılarını aşağı çekmek gerekiyor. Aslında Milli Eğitim Bakanlığının da amacı budur anlaşılan, ancak bunda başarılı olunduğu söylenemez. Sınava giren öğrenci sayısını azaltmak, böylece milyonlarca öğrenci ve veliyi sınav stresinden kurtarmak için yeni bir sisteme ihtiyaç vardır.

Aslında benim önerim tüm liselere sınavsız bir şekilde diploma notuyla gidilmesidir. Ancak bu noktada çalışmasıyla ya da zekiliğiyle akranlarından belirgin olarak ayrılan öğrencilerin özel olarak yetiştirilmesi gerektiği yönünde yabana atılmayacak teoriler var. İşte bu sorunun da çözülmesi açısından bir sınav yapılabilir. Ancak bazı şartlarda;

  • Sadece fen liselerine giriş için sınav yapılmalıdır.
  • Proje okul uygulamasından vazgeçilmelidir. Bugün adında proje okul olan ama özünde Anadolu lisesinden farkı olmayan yüzlerce okulumuz var maalesef. Siyasetin ya da bürokrasinin lüks döşeli koridorlarını turlayabilen herkes rahatlıkla cebinde “proje okula dönüşe” kararıyla dönebilmektedir.
  • Fen liselerinin sayısı arttırılmamalı, süresi üç yıl olmalı ve bu liselerin toplam kontenjanı Sınıfı bitirenlerin yüzde beşini geçmemelidir.
  • Sınav 8. Sınıf sonunda değil 9. Sınıf sonunda olmalıdır. Yani özünde liselere geçiş sınavsız ve adrese dayalı olmalıdır.
  • Liselerin 9. Sınıf müfredatı ortak olmalıdır.
  • Sınıf sonunda özel beceri isteyen Görsel Sanatlar, Müzik, Beden Eğitimi gibi dersler hariç olmak üzere diğer derslerin yılsonu not ortalaması 80 ve daha yukarı olan öğrencilerden isteyen Fen Lisesi Giriş Sınavına girebilmelidir. Buradaki not ortalaması şartı 75’e ya da 85’e çekilebilir.

Peki böyle bir sistemin kazanımı ne olacak? Her şeyden önce yüzde 85-90’ının eleneceği baştan belli olan bir sınavı yapmamış ve böylece milyonlarca öğrenci ve veliyi sınav telaşından ve de stresinden kurtarmış oluruz. Kanımca bu bile yeterli bir sebeptir.

Yine bir milyon ortaokul öğrencisinin kurs merkezleri arasında mekik dokumasının önüne geçilmiş olur. Bakanlığın her yıl on binlerce okulda sınav yapması ve milyonlarca liranın harcanmasının önüne geçilmiş olur. Kısacası zamandan, paradan ve sağlıktan tasarruf edilmiş olur."

Refik GÖÇER

Öğretmen


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)